Mihai Petre, ex-secretar general adjunct al Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa şi fost şef al Organizaţiei de Tineret PDL Constanţa:
„Dacă îmi înghiţeam limba, astăzi aş fi candidat, mai mult ca sigur, din partea PDL“
I.S.E.: Candidaţi la parlamentare din partea PP-DD?
M.P.: Nici pe departe. Încă sunt în faza de reflecţie, mă gândesc dacă voi candida, fac tot felul de calcule. Însă, aşa cum era şi normal, am demarat discuţii cu mai multe partide, de unde au venit câteva oferte interesante. PPDD este unul dintre partidele cu care am vorbit, dar încă nu am bătut palma. Voi lua o decizie în acest sens în foarte scurt timp şi nu vă ascund că există şi varianta de a nu candida. Nu sunt disperat să candidez. Nu fac nici un lucru cu orice preţ, cu atât mai puţin politică.
I.S.E.: Ce părere aveţi despre sistemul de desemnare a parlamentarilor prin redistribuire?
M.P.: Este de fapt acelaşi sistem electoral ca şi cel din anul 2008. Pe de o parte, pare a fi un sistem bun întrucât promovează competiţia uninominală, lupta parte-n parte. Pe de altă parte, este un sistem plin de vicii, în condiţiile în care poate intra în Parlament un candidat care se situează pe locul 3.
Însă cel mai grav lucru pentru anul acesta este că anumite colegii se vor dubla, ceea ce va conduce la o creştere a numărului de parlamentari, adică a costurilor pe cap de parlamentar, în detrimentul buzunarului cetăţeanului contribuabil. Pentru această anomalie este responsabilă întreaga clasă politică întrucât nici un partid nu şi-a dorit în mod sincer să micşoreze numărul de parlamentari, practic să renunţe la propriile privilegii. De fapt, toate partidele nu au dorit să facă ceea ce le-au cerut românii la referendumul din anul 2009: mai puţini parlamentari şi parlament unicameral.Întreaga clasă politică a sfidat votul românilor cu un singur scop: conservarea privilegiilor. Cred că am putea denumi viitorul Parlament drept Parlamentul privilegiaţilor sau privilegiilor protejate, fapt care l-ar putea determina să devină cel mai slab din istoria Parlamentului României de după 1992.
„Un parlamentar PDL constănţean (Constantin Chirilă, n.red.) a votat pentru simplificarea procedurii de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Aţi auzit pe cineva să vorbească despre acest subiect? S-a întâmplat ceva cu acel parlamentar, al cărui gest este mai mult decât grav? Nimic. Va candida bine mersi“. De asemenea, acesta a fost numit preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale PDL Constanţa!
I.S.E.: De ce credeţi asta?
M.P.: Pentru ca pe lângă câştigătorii veritabili cu 50% plus 1, pot intra în Parlament candidaţi de pe acelaşi colegiu, deja adjudecat, ceea ce nu este deloc normal şi nici corect. Vorba celebrului refren: „The winner takes it all”. Câştigătorul cu 50% plus 1 ar trebui să ia totul, este cel confirmat prin votul covârşitor al electoratului. Ceilalţi ar trebui sa mai stea o tură şi să încerce peste patru ani.
Apoi actualul Parlament îşi va păstra componenţa într-o proporţie semnificativă. A nu se uita că acest Parlament se află la coada topului preferinţelor şi încrederii electoratului iar suplimentarea numărului de parlamentari cu anumiţi candidaţi care, vor ieşi la întâmplare sau fără merit, nu are cum să aducă un plus de calitate semnificativ. Cea mai mare parte a actualului Parlament va rămâne pe loc iar ceea ce va veni nou nu va putea sa producă o infuzie consistentă de calitate. Cu maxim 20% din Parlament schimbat, nu se curăţă clasa politică. Doar oamenii îşi pierd speranta de mai bine. În plus, nu am văzut prea mulţi tineri noi care să intre serios în bătălia politică şi să nu se joace de-a candidatura.
Ceea ce înseamnă că nici schimbare de clasă politică nu se va produce pe fond. Din păcate, unii tineri care vor candida din nou s-au deprins deja cu modul de a face politică de către protectorii lor şi nu se mai poate spune despre aceştia că reprezintă o schimbare, ci doar o continuare a vechilor metehne însă cu o altă faţă, mai tânără. Eu am fost executat politic pentru că mi-am permis să spun ce gândesc. Dacă mă ascundeam şi eu sub pulpana vreunui lider local sau central de partid şi îmi înghiţeam limba, mai mult ca sigur că astăzi aş fi candidat din partea PDL. M-am lămurit însă că cel puţin în politica făcută pe plan local de PDL nu este nevoie de acest tip de abordare. E mai comod să te lipseşti de cei incomozi chiar dacă un punct de vedere contrar viziunii conducerii partidului este şi garantat de Constituţie şi poate aduce şi un plus ideologic.
„O conducere centrală care ţine la propriul său partid operează schimbări în toate organizaţiile, chiar şi în al doisprezecelea ceas. Nu ţine cont de prietenii, de interese, de telefoane, de sponsorizări, nu lasă să moară organizaţiile locale pentru ca apoi să producă schimbările“.
I.S.E.: Conducerea OJ PDL este conştientă că din cauza atitudinii a pierdut lideri importanţi?
M.P.: Conducerea organizaţiei trebuia să îşi asume catastrofa de la alegerile locale şi să îşi dea demisia în bloc. Însă, în loc să se întâmple acest lucru, au fost sancţionaţi exact cei care au tras semnale de alarmă că se va ajunge în acest punct dezastruos pentru partid.Apoi, uitaţi-vă de la alegerile locale şi până astăzi: câţi oameni a pierdut PDL Constanta, câţi au plecat, câţi au fost daţi afară, dar mai ales cine. Exact vocile incomode, oamenii de forţă ai partidului care nu s-au regăsit în felul primitiv de a face politică de către actuala conducere a partidului. Ori lucrurile se rezolvă întotdeauna pe calea dialogului şi nu prin a da, în mod constant, câte un brânci de la spate tuturor celor care, prin faptul că sunt mai buni ca tine, devin incomozi,
cu speranţa că doar, doar pleacă şi te lasă pe tine, cel limitat, stăpân pe plantaţie. Pe cei care sunt mai buni ca tine îi foloseşti, nu scapi de ei. Din păcate, puţini sunt cei care se gândesc la partid şi foarte mulţi sunt cei care se gândesc la cum să facă să aibă acces la privilegii.
I.S.E.: Biroul Naţional PDL nu ar trebui să îşi ridice semne de întrebare cu privire la managementul defectuos al OJ PDL?
M.P.: Biroul Naţional se poartă cu organizaţia Constanţa ca şi cum ar fi demult bifată la capitolul pierderi. Sincer, nu exclud ca unora să le convină această situaţie şi vă rog să citiţi printre cuvinte. Ceea ce ar fi trebuit să facă conducerea centrală am cerut eu colegilor mei înainte de alegerile locale: să caute un alt candidat pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa, întrucât era evident că Gigi Chiru urma să fie surclasat de Radu Mazăre. Doar că mai mulţi colegi au preferat să sprijine această candidatură, frecându-se pe mâini că vor prelua partidul după ce Gigi Chiru îşi va rupe gâtul. Pe aceştia îi consider cu mult mai vinovaţi de soarta PDL Constanţa decât pe actualul preşedinte, Gigi Chiru, care de fapt, atât a putut.
„În Constanţa nu există opoziţie. Vocile anti-PSD au fost înlăturate din PDL. Cei care au rămas se joacă de-a opoziţia!“
I.S.E.: Unele voci susţin că Gigi Chiru şi-a făcut campanie pentru parlamentare şi că nu a vrut să câştige Primăria Constanţa.
M.P.: Nu sunt de acord. Eu sunt convins ca Gigi Chiru şi-a dorit să câştige Primăria Constanţa doar că nu a vrut să îşi accepte limitele. Eu i-am spus în repetate rânduri că cel mai bun lucru pentru el era să fi candidat la Primăria Eforie, oraş unde s-a născut, a crescut şi locuieşte, şi unde eu cred că ar fi câştigat şi ar fi devenit, astfel, singurul primar de oraş al PDL din judeţul Constanţa. Pentru că i-am spus aceste lucruri, am fost îndepărtat. Şi, aşa cum este şi normal, când te înconjori de oameni care îţi spun că eşti cel mai frumos şi cel mai deştept şi care îţi şi înghit minicunile pe nemestecate doar pentru a-şi proteja interesele personale în detrimentul intereselor partidului, rezultatul final nu poate fi decât unul foarte prost. PDL este o dezamăgire în Constanţa şi a ajuns să fie astfel datorită unui leadership defectuos şi a susţinerii tacite şi interesate a unui astfel de leadership. Astăzi, în judeţul Constanţa nu mai există opoziţie la administraţia Mazăre-Constantinescu pentru că principalele voci dure din PDL anti-PSD, alături de fostul prefect al judeţului Constanţa, au fost îndepărtate, iar PDL doar se joacă de-a opoziţia. Consilierii locali şi judeţeni ai PDL votează pe bandă rulantă proiectele PSD iar nimeni nu-i întreabă nimic. Vă provoc să-mi redaţi o atitudine politică împotriva administraţiei Mazăre-Constantinescu adoptată de către actuala conducere a PDL Constanţa. E greu, nu? În aceste condiţii, cred că s-ar putea pune o întrebare legitimă: ale cărui sau ce interese le reprezintă astăzi PDL? Din păcate, prea mulţi îşi văd propriul interes pentru care sacrifică poziţia politică a partidului. Costul acestui tip de comportament este opoziţia perenă.Iar dacă PDL se află astăzi într-o opoziţie de jucărie în Constanţa nu trebuie să mire pe nimeni. Este mersul normal al lucrurilor.
Mihai Petre, despre faptul că PDL Constanţa nu o mai susţine pe Maria Stavrositu la alegerile parlamentare:
„Este un om politic incomod. Spune exact ce gândeşte“
„S-au plătit nişte poliţe şi nimic mai mult. Maria Stavrositu (foto, n.red.) este un om politic incomod, spune exact ce gândeşte, de multe ori pe un ton fără echivoc. Şi eu am intrat în coliziune ideologică cu doamna Stavrositu, însă doar atât. De la un conflict de idei şi până a nu recunoaşte meritele cuiva, drumul este foarte lung. Cei care au luat această decizie ar fi trebuit să pună în balanţă ce au făcut în mod concret toţi parlamentarii partidului pentru organizaţie, nu numai unul singur, şi poate cădeau testul şi alţii“, ne-a mai declarat Mihai Petre.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: