Ministerul Culturii a inițiat demersuri pentru preluarea Pasarelei de la Cazinoul din Mamaia în adminstrarea Institutului Național al Patrimoniului, în vederea mutării și restaurării monumentului istoric, se arată într-un răspuns transmis de minister pentru Info Sud-Est.
Demersurile au fost făcute odată cu avizarea pozitivă a fazei a doua proiectului de reducere a eroziuniii costiere de pe litoralul românesc al Mării Negre, care prevede lucrări și în zona de protecție a pasarelei de la Cazino.
„Urmare a ședinței online a Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din perioada 20-28 august 2020, vă comunicăm, anexat prezentului răspuns, avizul favorabil pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020), LOT 2 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre, zona Mamaia, municipiul Constanța, oraș Năvodari”.
Totodată, menționăm faptul că Ministerul Culturii a inițiat demersuri pentru preluarea monumentului istoric și darea în administrarea Institutului Național al Patrimoniului, în vederea mutării și restaurării acestuia”, se arată în răspunsul transmis Info Sud-Est.
A doua fază a proiectului de înnisipare a stârnit indignarea constănțenilor după ce ABADL a propus, în cadrul proiectului, demolarea pasarelei de la Cazino.
După intervenția Direcției Județene pentru Cultură Constanța, care a anunțat că pasarela este monument istoric și că nu a fost emis niciun aviz pentru demolare, reprezentanții ABADL au renunțat la idee și au propus Ministerului Culturii trei variante de conservare a pasarelei din zona Cazinoului din Mamaia.
În acest moment, pasarela se află în proprietatea societății Litoral SA, aflată în faliment.
Scurt istoric al monumentului istoric
Cazinoul din Mamaia a fost construit de Primăria Constanța pe locul primului pavilion din lemn destinat băilor în 1905. Complexul a fost proiectat în stil modernist, cu elemente mediteraneene, de arhitectul Victor Stephanescu, cel care a realizat Moscheea Regală Carol I și clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului, inaugurat în ziua de Sfânta Maria a anului 1935 în prezența Regelui Carol al II-lea.
În perioada interbelică, complexul găzduia un restaurant modern, cabine pentru plajă în clădirile laterale, un cazino și o pasarelă ce se avânta în mare, unde se afla singurul bar maritim din Europa.
Cazinoul din Mamaia, împreună cu pasarela ce ieșea în mare, reprezentau centrul de atracție al turismului din stațiune, alături de alte două simboluri interbelice – Castelul Reginei Maria, inaugurat în anul 1926 și Hotelul Rex, inaugurat în prezența Regelui Carol al II-lea, în anul 1936.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: