Primăria Constanța pregătește noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al Peninsulei, care va stabili cum se va dezvolta în viitor centrul istoric al orașului.
Multe dintre propunerile administrației locale, care apar în planșele noului proiect și care încă nu au fost făcute publice, fac referire la construirea unor parcări subterane și supraterane, la punerea unui accent pe verticală în mai multe zone ale centrului vechi și dau liber construcțiilor în zona Portului Tomis.
O parcare subterană sub Piața Ovidiu, un pasaj rutier care traversează centrul istoric dinspre strada Termele Romane înspre Portul Turistic Tomis și locuințe private de 10 metri înălțime pe taluzul dinspre mare sunt cele mai controversate soluții oferite de Primăria Constanța.
DEZBATERE PUBLICĂ FĂRĂ PROPUNERILE PRIMĂRIEI
Încă din anul 2011, Primăria Constanța lucrează la PUZ-ul Peninsulei, un proiect care va stabili cum se va dezvolta zona istorică a orașului, va stabili ce se va construi aici și care va fi regimul de înălțime pentru viitoarele clădiri. Proiectul inițial, creionat pe vremea primarului Radu Mazăre, prevedea, printre altele, clădiri de până la 35 de etaje (Detalii AICI).
Proiectul controversat nu a intrat în vigoare iar administrația locală a creionat un alt PUZ, pe care l-a pus în dezbatere publică la data de 17 decembrie 2018. La întâlnirea din sala Remus Opreanu, arhitectul-șef Radu Vânturache a afirmat că își dorește ca noul PUZ să fie făcut cu ajutorul specialiștilor și al voluntarilor și că oricine este interesat poate transmite idei primăriei, pentru că noua viziune a administrației este de a realiza un ”urbanism participativ”.
Vânturache a anunțat că va ține deschisă consultarea publică până pe data de 19 ianuarie 2019 și că speră ca, până la finalul anului 2019, noul PUZ să intre în vigoare.
Pe site-ul primăriei Constanța au fost publicate câteva planșe care arată situația actuală din Peninsulă (aceleași care au fost prezentate și în cadrul întâlnirii de pe 17 decembrie 2018) însă din care lipsesc propunerile efective ale Primăriei pentru viitorul Plan Urbanistic Zonal.
CELE MAI CONTROVERSATE PROPUNERI: PARCARE SUBTERANĂ ÎN PIAȚA OVIDIU ȘI LOCUINȚE PE TALUZUL DINSPRE MARE
Info Sud-Est a consultat proiectul complet al PUZ-ului Peninsulei și vă prezintă principalele schimbări pe care Primăria Constanța vrea să le facă în centrul istoric al orașului:
În primul rând, unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte este construirea unei parcări subterane sub Piața Ovidiu și a unui pasaj rutier care să străbată centrul istoric dintre strada Termele Romane înspre Portul Turistic Tomis. Pasajul subteran, așa cum este prezentat în proiect, va avea un punct de acces în zona Edificiul Roman cu Mozaic, va trece pe sub Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va traversa Piața Ovidiu și se va deschide în Portul Tomis.
Realizarea celor două proiecte mari de infrastructură ridică însă multe semne de întrebare ținând cont că zona unde urmează să fie implementate se suprapune cu situl arheologic “Orașul Antic Tomis”, spațiu bogat în material arheologic de importanță națională.
O altă propunere sunt construcțiile de pe taluzul dinspre mare, care nu au dispărut comparativ cu PUZ-ul propus de administrația Mazăre, ci cărora li s-a redus înălțimea. Conform planului propus de primăria condusă de Făgădău, pe taluzul dinspre Portul Tomis vor apărea clădiri individuale și colective, private, de maximum 10 metri înălțime. Zona vizată de această propunere se suprapune cu celebrele terenuri din “Dosarul Retrocedărilor” în care Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a fost condamnat în primă instanță la patru ani cu suspendare. Decizia nu este definitivă și se judecă în acest moment la Înalta Curte de Casație și Justiție. Proprietatea asupra terenurilor este de asemenea incertă până la o sentință definitivă în dosar. Propunerea de construire pe taluzuri nu vine însoțită de niciun studiu geotehnic sau hidrotehnic, care să certifice stabilitatea taluzului.
Referitor la acest aspect, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat pentru Info Sud-Est în martie 2017: „Eu văd acolo un oraș în miniatură în care să coexiste și funcțiuni de locuire, și birouri pentru profesii liberale, și funcțiuni comerciale. Aș vedea chiar și un butic-hotel, aș vedea și birouri, și reprezentanțe ale companiilor ce au legături cu marea. Cât despre blocuri, s-ar naște un regim de înălțime 3S+2, asta însemnând cinci etaje. Întrucât loturile de teren nu sunt foarte mari acolo, ar fi cel mult 10 apartamente într-un bloc. Nu văd nimic nepotrivit în asta dacă respectă cele trei condiții”.
Proiectul prevede pentru acest moment doar locuințe individuale și colective.
Conform propunerii de PUZ, în Peninsulă vor apărea și cinci parcări supraterane etajate, în următoarele locații: una în scuarul de la intrarea în portul Tomis, unde acum se află un loc de joacă, două în capătul restaurantelor din Portul Tomis, înspre Plaja Modern, una în fața Tribunalului și una în spațiul liber vis-a-vis de SPIT, unde înainte de 1989 exista Templul Sefard.
De asemenea, spațiul viran din fața Liceului ”Mihai Eminescu” este propus pentru concurs de soluții.
Documentația realizată de Primăria Constanța mai propune un accent pe înălțime în zona străzilor Tomis, Sulmona și Mircea cel Bătrân, fără să precizeze nicio cotă de înălțime, o creștere cu 500% a construcțiilor colective de peste 4 etaje, mărirea numărului de construcții cu funcțiuni de servicii, comerț și administrație publică și un acces rutier restricționat în interiorul peninsulei, cu bariere de acces pentru riverani, aprovizionare și utilaje speciale.
CONTEXT
Planul Urbanistic Zonal al Peninsulei va trasa regulile pentru orice se va construi sau se va amenaja de-acum încolo în acest spațiu. Dacă vreți, PUZ-ul Peninsulei va reprezenta Constituția după care se vor ghida toți cei interesați să dezvolte ceva în acest spațiu. Zona studiată are o suprafață de 90 de hectare și o populație de aproximativ 8000 de locuitori și se suprapune cu situl arheologic “Orașul antic Tomis”, monument istoric de categoria A. În zona peninsulei există 80 de monumente istorice, obiecte arheologice, clădiri cu valoare arhitecturală sau statui de for public.
În urma documentației realizate de Primăria Constanța rezultă că 70% din clădirile peninsulei se află în stare de degradare.
Fiind o zonă centrală a orașului, cu potențial turistic și economic dezvoltat, spațiul liber de construcții reprezintă principala atracție a investitorilor și tocmai de aceea noile reglementări ale PUZ-ului, care vor stabili limitele de înălțime și tipul viitoarelor construcții, sunt foarte importante.
În prezent, în Peninsulă există 2,5 hectare de teren neconstruit, care, odată cu aprobarea noului PUZ, vor fi ocupate ca într-un joc de puzzle, cu piese mai înguste sau mai late, mai scunde sau mai înalte, mai voluminoase sau mai colorate în funcție de deciziile pe care administrația locală urmează să le aprobe.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Decebal Faggotdau ‘vede acolo’ ceea ce i-au transmis patronii lui prin arhitectii angajati.
Ar fi mai bine daca ar vedea o zona frumos amenajata peisagistic, cat mai multa promenada si spatii publice si servicii. Haideti ca sa nu iasa la fel ca in Cartierul Mamaia.