Fără precedent în Europa: Preşedintele Senatului Republicii Cehe a anunţat că va vizita oficial Taiwanul în luna august

Sursa foto: www.focustaiwan.tw
Sursa foto: www.focustaiwan.tw

Miloš Vystrčil, preşedintele Senatului Republicii Cehe de la începutul acestui an, a anunţat că va conduce o delegaţie oficială în Taiwan, în luna august, a relatat postul naţional de radio de la Praga, la 9 iunie. Decizia, subliniază Radio Praga, vine după ce, mai multe luni, R.P. Chineză a făcut presiuni diplomatice pentru a opri vizita.

Este pentru prima dată după 1990 când un oficial al unei ţări foste comuniste din Europa vizitează Taiwan şi, de asemenea, pentru prima dată în ultimele decenii când un demnitar de rang înalt se va afla în Taiwan, stat nerecunoscut de R.P. Chineză şi perceput de regimul comunist de la Beijing drept o provincie.

Vizita oficială în Taiwan a fost acceptată şi proiectată de fostul preşedinte al Senatului Cehiei, Jaroslav Kubera, încetat din viaţă la 20 ianuarie 2020 în urma unui atac de cord. Miloš Vystrčil şi Jaroslav Kubera aparţin Partidului Civic Democrat, formaţiunea politică cehă care se revendică din filosofia şi acţiunea politică a preşedintelui Cehoslovaciei (1989-1992), apoi al Republicii Cehe (1993-2003), Vaclav Havel.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Imediat după moartea fostului preşedinte al Senatului Republicii Cehe, un site popular de ştiri, Aktuálně.cz, a difuzat textul unei scrisori oficiale pe care ambasada R. P. Chineze la Praga ar fi trimis-o demnitarului, documentul insistând asupra politicii „unei singure Chine” şi în care se atrăgea atenţia că o vizită în Taiwan ar face ca „Republica Cehă să plătească integral consecinţele”. Şi ministrul de Externe, Tomáš Petřiček, a cerut şefului Senatului să renunţe la proiectata vizită în Taiwan, insistând că aceasta ar deteriora şi mai mult relaţiile dintre Cehia şi R.P. Chineze, zdruncinate serios de acţiunile politice ale primarului din Praga, Zdeněk Hřib, şi el un susţinător al Taiwanului. Edilul capitalei cehe a anulat parteneriatul de înfrăţire dintre Praga şi Beijing după ce partea chineză a refuzat să elimine din documentul bilateral referirile la politica „unei singure Chine”.

Preşedintele Senatului, Miloš Vystrčil, a susţinut în faţa mass-media că vizita oficială în Taiwan „va aduce beneficii Republicii Cehe, din punct de vedere economic, ştiinţific şi cultural” deoarece vizează „două ţări democratice, cu aspiraţii comune”. După 1989, a precizat preşedintele Senatului de la Praga, Cehia a aderat la valori precum independenţă, suveranitate, stat de drept, libertate şi democraţie. „Alegând să merg în Taiwan- a spus Vystrčil- am ales să respect aceste valori şi să mă situez împotriva acelora care evaluează relaţiile diplomatice doar prin prisma aspectelor economice”.

În primăvara acestui an, o altă ţară a Uniunii Europene, Olanda, a ridicat reprezentarea sa de la Taipei la nivelul de Oficiu, aspect care a condus la proteste vehemente ale Ministerului de Externe de la Beijing.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: