Clericul Fethullah Gülen a avut propriul stand la Gaudeamus, cel mai important târg de carte de pe litoral, care a fost organizat la începutul lunii august de Radio România, postul public de radio. Standul dedicat lui Gülen aparținea ziarului ”Zaman”, care apare și în limba română, iar cărțile afișate pe rafturi făceau referire la regimul autocratic al președintelui Recep Tayyip Erdogan, la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 și la legătura dintre Islam și democrație.
Fethullah Gülen este considerat de președintele Recep Tayyip Erdogan principalul inamic al Turciei. Clericul a fost acuzat de Erdogan că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, însă Gülen a negat că ar fi fost implicat în puciul eșuat.
Începând din acel moment, administrația condusă de Erdogan a ars peste 300.000 de cărți și manuale, conform declarației ministrului Educației turc citat de RFI. Autoritățile au declarat că nu vor să mai păstreze nici măcar o carte sau manual care să aibă vreo legătură cu Gülen, oricât de mică ar fi aceasta.
Conform Euractiv.ro, organizaţiile care militează pentru libertatea de exprimare sunt îngrijorate de declaraţiile ministrului Educației din Turcia: “În doar trei ani, peisajul publicistic din Turcia a fost decimat, 29 de edituri au fost închise prin decrete de urgenţă pentru că ar disemina propagandă teroristă”, au precizat PEN International şi English PEN într-o declaraţie comună citată de Euractiv.ro.
Un raport al English PEN din 2018 arată că 200 de edituri şi instituţii media au fost închise, 80 de scriitori au fost subiectul anchetelor şi urmăririlor penale şi 5.822 de cadre universitare au fost date afară din 118 de universităţi de stat, mai notează sursa citată.
În Constanța trăiește cea mai mare comunitate turcă din România, care numără peste 20.000 de persoane, iar Republica Turcia are deschis la Constanța un consulat general. Conform ziarului Ziua de Constanța, Fethullah Gülen a finanțat masiv mai multe instituții și publicații de la malul mării: Școala ”Spectrum”, Liceul Internațional de Informatică, Fundația Tuna și ziarul Zaman. Pe lângă acestea, Fethullah Gülen a finanțat și alte instituții de învățământ și a acordat burse elevilor din mai multe orașe ale României, printre care și Iași, Cluj sau Ploiești. La nivel mondial, în ultimii 20 de ani, mișcarea Gülen a finanțat licee, bănci și companii media în peste 140 de țări.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Foarte bine! Erdogan este un incompetent cu aere de Mussolini. In loc sa aresteze si sa condamne doar capii loviturii de stat, a profitat ca sa se rafuiasca cu Gulen si zeci de mii de oameni nevinovatzi. A umilit in public militari capabili. Va plati, cu voia lui Allah!