Fundația caritabilă Solar Universe a organizat, marți seară, vernisajul expoziției de artă “Născuți să fim liberi”, un demers realizat de refugiații ucraineni din Constanța, menit să strângă fonduri pentru a-i ajuta pe cei care nu au au avut posibilitatea să fugă din calea invaziei rusești.
În cadrul expoziției, care a început la 3 decembrie și care va dura până pe 25 decembrie, sunt vândute creații artistice realizate de artiști ucraineni, refugiați voluntari pentru Solar Universe, cu scopul de a strânge bani pentru a susține acțiunile umanitare pe care fundația le desfășoară pe teritoriul Ucrainei.
La evenimentul caritabil de marți, participanții au putut servi preparate specifice ucrainene, unul din modurile în care organizatorii au hotărât să valorifice cultura ucraineană.
Timp de aproape trei ore, artiști ucraineni, dar și români, au susținut un concert, dar au fost de asemenea recitate, în ucraineană și română, poezii compuse chiar de către membri ai comunității de refugiați formată la Constanța. De asemenea, a fost susținut și un număr de dans tradițional ucrainean.
De la clasicul “Ave Maria”, scrisă de Franz Schubert, la “We are the World” a lui Michael Jackson și Lionel Richie, cântece de folclor, deopotrivă românești și ucrainene, până la creații originale scrise și adresate persoanelor dragi artiștilor, genurile muzicale și temele folosite au prezentat experiența războiului din toate unghiurile, așezate într-un cadru comun al libertății, compasiunii și fraternității între popoare.
Publicul de aproximativ o sută de oameni care a asistat la spectacol a trecut, cel mai probabil după cum au intenționat organizatorii, prin sentimente multiple și uneori chiar contradictorii. Contrastul dintre ovațiile în picioare, scandările bucuroase și momentele de liniște aproape mormântală reprezintă cea mai evidentă dovadă a puterii momentului creat de voluntarii români și ucraineni. Până și scurtele discursuri și prezentări intercalate între momentele muzicale au fost rostite cu suficientă pasiune pentru a îi aduce pe unii dintre ascultători, precum și pe câțiva dintre organizatori, în lacrimi.
De altfel, în ciuda atitudinii generale pozitive a participanților și a mesajelor pline de speranță, se poate spune că întrunirea de marți seară a fost mai degrabă una dedicată tristeții și lacrimilor. La urma urmei, cum poți omagia sacrificiile și eroismul unei țări supuse unui război de agresiune fără să te întristezi la gândul dramei și traumei trăite?
Celălalt element care a legat numerele artistice unul de celălalt a fost furia la adresa Rusiei, care a fost exprimată fără filtru sau reținere de către cei aflați pe scenă.
Indignarea în privința războiului care le-a luat atât de multe a fost alternată cu momente în care și-au exprimat recunoștința pentru România, țara lor gazdă, și cu cele în care au amintit de necesitatea speranței într-o “luptă dintre bine și rău, în care binele învinge întotdeauna”.
În ciuda eforturilor considerabile, totuși, greutatea zdrobitoare a fiecărui cuvânt, vorbit sau cântat, împotriva acțiunilor regimului de la Moscova a fost suficientă pentru a transmite durerea cauzată de război în sufletele ucrainenilor refugiați la Constanța.
În ciuda realității sumbre în care expoziția a fost creată, vernisajul acesteia a fost încheiat pe o notă totuși pozitivă, prin interpretarea “Colindului Clopoțeilor”, o melodie de Crăciun faimoasă în întreaga lume și semnată de compozitorul ucrainean Mikolai Leontovici, care a adaptat piesa pe cântecul popular ucrainean “Ședrik”.
Actul de încheiere al serii a constat într-o reafirmare a existenței și importanței culturii ucrainene, a cărei frumusețe merită apreciată chiar și în cele mai negre circumstanțe.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: