Slujba de Bobotează de vineri a fost un semnal important pentru ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care s-a pregătit cu 150.000 de sticle cu Agheasmă pentru 20.000 de oameni, însă la sărbătoare au participat doar 6000 de credincioși.
Numărul mic de oameni care participă la sărbătoarea devenită un ”brand” al arhiepiscopului Teodosie a fost înregistrat într-o zi însorită, cu temperaturi ridicate, un motiv în plus pentru a profita de vremea bună pentru a ajunge la apa sfințită a arhiepiscopiei.
Conform informațiilor consemnate în presă, este cel mai mic număr de participanți la slujbă din ultimii 7 ani, exceptând anul 2021, când restricțiile pandemiei COVID-19 nu permiteau adunarea a mai mult de 3000 de persoane în Portul Tomis, acolo unde Teodosie a instituit ca o tradiție slujba de Bobotează, unde aruncă cele trei cruci în mare și sfințește apele. Spre exemplu, în ultimii doi ani înainte de pandemia COVID-19, la Boboteaza din Constanța participau în jur de 10.000 de oameni.
Însă în ianuarie 2022, în absența oricăror restricții, numărul mic de credincioși care au participat la slujbă coincide cu acumularea mai multor declarații controversate ale ÎPS Teodosie care au scandalizat opinia publică și au determinat însăși Biserica Ortodoxă să se delimiteze public de Arhiepiscopul Tomisului.
Cu toate acestea, Teodosie s-a așteptat ca anul acesta, primul fără restricții, la slujbă să participe 20.000 de credincioși pentru care a pregătit 150.000 de sticle cu Agheasmă (apă sfințită), conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului. Aceeași instituție anunța ulterior că la slujbă au participat doar 6000 de credincioși, iar în presă au apărut imagini cu stocurile de Agheasmă rămase.
Începând cu organizarea celei de-a doua slujbe de Paște în timpul pandemiei COVID-19 și terminând cu cele mai recente declarații de laudă la adresa lui Vladimir Putin, chiar și după începutul invaziei pe care o considera ”și provocată”, Teodosie a înregistrat mai multe derapaje și a intrat în conflict cu mai multe instituții, între care și Primăria Constanța care i-a cerut demolarea unei biserici construită ilegal pe un trotuar.
Episodul despre Vladimir Putin și războiul din Ucraina care a scandalizat opinia publică
Teodosie a declarat, cu două săptămâni înainte de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, că liderul rus nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menţionat că atât Putin, cât şi Medvedev sunt ctitori şi ”noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.
- “Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la o emisiune la Radio Dobrogea.
ÎPS Teodosie a adăugat: ”Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori”. Nici după invazia Rusiei în Ucraina Teodosie nu și-a retractat afirmațiile, ci dimpotrivă a vorbit despre un ”război provocat”:
- ”Războiul este şi provocat şi început. Există şi nişte provocări prealabile, există şi nişte înverşunări de declanşare a războiului”.
Teodosie a mai adăugat că nu a existat suficientă ”diplomație” și trebuie ”mai multă negociere, mai multă răbdare, mai multă înțelepciune de ambele părți”. Reamintim că Vladimir Putin a anexat peninsula Crimeea aparținând Ucrainei, în 2014, ilegal și nejustificat, la fel cum a violat spațiul ucrainean și 8 ani mai târziu, în februarie 2022. În urmă cu câteva luni, Putin a mai anexat 4 regiuni ale Ucrainei.
La câteva luni de la începutul războiului, ÎPS Teodosie a insistat că Vladimir Putin este ”un ctitor mare” care nu și-a mitraliat lăcașurile ridicate și doar ”Dumnezeu este judecător”:
- ”Pe de altă parte, trebuia să fie şi mai multă diplomaţie, mai multă negociere, mai multă răbdare şi mai multă înţelepciune că de ambele părţi trebuia să fie mai multe negocieri, nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi înainte de război. Oricine ar fi. Mânia şi iuţimea sunt păcate”.
- “Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”, a mai afirmat ÎPS Teodosie.
Biserica Ortodoxă a reacționat în urma mesajelor pro-Putin, spunând că Teodosie se exprimă în nume strict personal și nu reprezintă poziția BOR. Reprezentanții instituției au mai subliniat că Arhiepiscopul Tomisului se bucură de autonomie patriarhală și ”obișnuiește să se exprime atipic inclusiv pe teme extra-bisericești”.
Alte declarații controversate
ÎPS Teodosie a fost întrebat, în mai 2021, la emisiunea ”Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul. ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii, spunând că ”femeia a început păcatul” și că din această cauză ”naște în dureri”. Asociaţia VeDem Just a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Instanţa a decis, în decembrie 2021, demolarea unei biserici din municipiul Constanţa, care a fost ridicată fără autorizaţie, iar potrivit deciziei, rămase definitive, Primăria Constanţa trebuia să demoleze acea construcţie în termen de 90 de zile. Termenul a fost prelungit, iar primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a transmis o scrisoare deschisă adresată Arhiepiscopului Tomisului prin care îi spunea că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce „la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş”. Teodosie i-a transmis că ”toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, precizând că va „programa” „creştini şi preoţi” să rămână în biserica din municipiul Constanţa despre care instanţa a decis că trebuie demolată. BOR a reacționat, spunând că ”orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă şi curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic şi rigoare canonică și presupune toate aprobările necesare” și a propus mutarea bisericii.
În ianuarie 2022, Teodosie a cerut anularea deciziei de carantinare impusă după ce s-a întors din Iordania (aflată la vremea aceea în zona roșie, a celor mai afectate state de numărul mare de infectări cu coronavirus) și a primit trei amenzi pentru că a participat la evenimente publice. Tribunalul Constanța i-a respins definitiv apelul.
În decembrie 2021, Teodosie făcea declarații deplasate despre vaccinul COVID-19 spunând că ”nu există nişte prospecte precise, nu există o asumare a celor care pun acest vaccin (…) Medicina nu mai are logică. E ipoteză, nu mai e ştiinţă (…) Cei bolnavi care se vaccinează mor”. Însuși Patriarhul Daniel a reacționat atunci, cerându-i lui Teodosie ”să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie”.
Teodosie a făcut declarații controversate și despre nudiști și mersul la plajă, despre educația sexuală în școli. Teodosie a fost criticat dur de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii. Arhiepiscopul Tomisului a fost acuzat de răzvrătire, de sfidare a Patriarhiei, atitudine provocatoare, că permite doctorate plagiate și că nu-și plătește facturile de aproape jumătate de milion de lei.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: