Parcul din fața Teatrului Oleg Danovski, cunoscut mai repede ca ”parcul de la liceul Mircea”, a devenit, începând de miercuri seara, ”Târgul de Crăciun” la Constanței, cel mai mic spațiu festiv pe care l-a avut orașul de sărbători. Anterior, administrația locală amenaja un ”orășel al copiilor” fie în Parcul Arheologic, fie în Parcul Tăbăcăriei, pe suprafețe de câteva ori mai mari.
Cum intri în parc de pe bulevardul Tomis, ești întâmpinat de o priveliște simplă: pereții din spate ai tarabelor, toate orientate spre interiorul parcului, formează un perimetru închis aproape ermetic. Odată ajuns înăuntru, te găsești într-un spațiu festiv în care linia dintre magia sărbătorilor și consumerism devine extrem de flexibilă, pe alocuri poate chiar inexistentă.
Un băiețel care nu putea avea mai mult de 8 ani învârte entuziasmat o roată a norocului, câștigând întâi un animăluț de pluș de mărimea unui breloc, apoi un mic tub de baloane de săpun, premii simple care nu au eșuat în a îl captiva în întregime pe cel mic. Tatăl copilului, pe de altă parte, părea mult mai puțin entuziasmat să plătească suma de 20 de lei cerută pentru a învârti roata.
Mergând mai departe, bucuria Crăciunului ia forma unui nou stand de suveniruri sub ochii vizitatorilor, apoi a unuia de dulciuri, un bar cu băuturi calde, un carusel și, până să îți dai seama, te afli din nou în locul de unde ai plecat, constatând că ai făcut înconjurul întregului târg în doar câteva minute de mers domol, fiindcă drumul îngust și aglomerat și lipsa de locuri unde se poate sta jos nu permit altceva.
Spațiul îngust și aglomerat înconjurat de lumini și culori țipătoare care par mai degrabă a încerca să atragă clientelă decât să bucure sufletul dă experienței o atmosferă ce nu inspiră neapărat tristețe, dar nu te atrage nici într-un adevărat spirit festiv.
Mulțimea de oameni care nu face altceva decât să se învârtă în cerc, de la un mic punct comercial lipsit de personalitate la altul, pare acaparată de o stare de apatie generală, iar oamenii trec prin acțiunile specifice târgului, de la pierderea banilor în jocurile de carnaval cu premii aproape imposibil de câstigat, la gustarea unui preparat cald, într-un mod aproape robotic.
Vizitatorii trebuie să scoată din buzunare între 10 și 20 de lei, în funcție de stand, pentru gustările specifice sezonului, precum un pahar de vin fiert, vată de zahăr sau turta tulce. Doar câteva dintre chioșcuri vindeau mâncare, nelipsiții mici, șuncă, jumeri, brânză, scovergi, și deserturi mai consistente.
De altfel, puținele mese înalte, fără scaune, nu reprezintă locuri mult prea primitoare în care să te poți bucura de o porție de patru sarmale cu mămăligă la 22 de lei sau de niște papanași calzi la 25 de lei. Micii se vindeau cu 6 lei/80 gr.
Prețurile sunt, însă, mult mai accesibile comparativ cu târgurile de Crăciun din Sibiu, Cluj sau București. Ce-i drept, nici calitatea, mărimea sau frumusețea târgurilor nu pot fi comparate cu spațiu festivl improvizat la Constanța.
În ciuda relativei lipse de spațiu și de varietate, prima zi a Târgului de Crăciun a primit sute de oameni care au venit să se bucure de decorațiunile festive și de aceleași tiribombe dintotdeauna, savurând, din mers, preparatele oferite de vânzători, în timp ce copiii au profitat cât au putut de cele câteva jocuri amenajate între chioșcuri.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: