Nouă clădiri de epocă din municipiul Constanța ar putea fi reabilitate în perioada următoare, după ce Primăria Constanța a început demersurile de obținere a documentațiilor necesare. Clădirile, construite în perioada 1890-1928, se află în centrul vechi al orașului, în administrarea Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” (RAEDPP). Multe dintre ele sunt locuite de chiriași.
Stere Hira, noul director al RAEDPP Contanța, a declarat pentru Info Sud-Est că până acum a obținut certificate de urbanism pentru cinci dintre aceste imobile, fiind în așteptarea celorlalte patru certificate. Hira a mai declarat că vrea să schimbe statutul RAEDPP astfel încât instituția să poată atrage fonduri europene.
“Forma actuală de organizare, și anume aceea de regie, ne-ar permite doar să accesăm fonduri locale sau guvernamentale pentru reabilitarea clădirilor. Lucrăm la o soluție de transformare a organizației noastre, sub o formă sau alta, astfel încât să devenim un magnet pentru atragerea de fonduri europene. Schimbarea trebuie produsă cât mai curând, astfel încât, la finalizarea etapei obținerii documentelor aferente, să fim deja în poziția de a fi eligibili și pentru obținerea banilor nerambursabili necesari lucrărilor de reabilitare”, a declarat Stere Hira pentru Info Sud-Est.
Totodată, primarul Constanței, Vergil Chițac, a transmis că una dintre prioritățile mandatului său este conservarea și reabilitarea patrimoniului cultural al municipiului. Pe de altă parte, Chițac a mai spus că vrea să economisească banii pe care în prezent primăria îi plătește unor privați pentru activitatea anumitor servicii care se desfășoară în afara clădirilor deținute de primărie. Spre exemplu, numai pentru Serviciul Public de Impozite și taxe Constanța instituția plătește aproximativ 500.000 de euro anual:
“Așa cum am spus în programul de guvernare locală pe baza căruia am fost ales de constănțeni, dacă nu reabilităm aceste clădiri, Constanța își pierde patrimoniul, o parte din istoria ei. Apoi, odată reabilitate, unele dintre aceste clădiri pot fi o soluție pentru a muta sedii ale unor servicii ce țin de primărie. Pe de- o parte creăm o ofertă mai variată de servicii în zona centrală sau peninsulară ce va spori afluxul de oameni, dar mai ales, economisim banii pe care acum îi dăm pe chirii, în loc să-i folosim la investiții”, a declarat Vergil Chițac pentru Info Sud-Est.
- Strada Mercur nr. 10
- Strada Callatis nr. 31
- Strada Callatis nr. 26
- Bulevardul Tomis nr. 62
- Strada Mircea cel Bătrân nr. 19
- Bulevardul Tomis nr. 56
- Strada Callatis nr. 12
- Strada Callatis nr. 14
- Strada Răscoalei din 1907 nr. 37
Citește și
- Ministerul Culturii poate cere în instanță terenul Palatului Regal din Mamaia/ Consilierii locali și primarul caută soluții pentru recuperarea celor 1,5 hectare
- Un judecător care deține un teren retrocedat de Radu Mazăre l-a achitat definitiv pe fostul primar pentru vânzarea terenurilor din Mamaia
- FOTO Prima bucată restaurată din Cazinoul de pe faleza Constanței/ CNI: În proiectele de reabilitare, situațiile neprevăzute sunt mult mai frecvente decât în cele care presupun o construcție nouă
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: