FOTO Cum arată stațiunea Mamaia înainte de Paște: Mai curat decât anii trecuți, distanțare fizică și plaje lățite cu 150 metri

Cea mai cunoscută stațiune de pe litoralul românesc își așteaptă, în câteva zile, primii turiști din acest sezon. Reporterii ISE au surprins Mamaia cu câteva zile înainte de weekendul care va marca, concomitent, sărbătorile de Paște și mini-vacanța de 1 Mai.

Față de anii precedenți, stațiunea pare mai curată, iar angajați ai firmei de salubritate erau prezenți în număr mare pe promenadă. O explicație pentru curățenia din stațiune ar putea fi și amenzile de 80.000 de lei pe care Primăria Constanța le-a împărțit pe numele a 4 agenți economici din stațiune la începutul săptămânii dinainte de Paște, pentru că aruncau gunoaiele în locuri nepermise.

Deși fotoreportajul a fost realizat în timpul săptămânii, în timpul programului de lucru, în stațiune era agitație, pregătirile dinaintea deschiderii stațiunii erau în toi, iar mulți oameni făceau mișcare, se plimbau, fie cu trotinetele electrice, biciclete sau role, fie pe jos.

Publicitate electorală
publicitate electorală

În zona Perla-Cleopatra, cunoscută pentru prețurile mai mici și servicii oferite mai degrabă familiilor cu copii, nu erau deschise autoservirile și nici magazinele, cu puține excepții.

În acest segment de stațiune se află și Galeriile Perla, Teatrul de Vară și Galeriile de Artă, printre principalele puncte de atracție ale stațiunii în urmă cu 20 de ani. Astăzi, toate trei sunt nefuncționale și uitate în paragină.

În zonă singurele mișcări mai animate sunt ale muncitorilor de pe șantierul unui viitor bloc de 9 etaje, ridicat de unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Constanța.

Un cireș înflorit mai estompează imaginea slută a unei construcții neterminate de cel puțin 10 ani, al cărui schelet este uitat între un restaurant și un hotel. Construcțiile nefinalizate și lăsate de izbeliște sunt ”emblematice” pentru stațiunea Mamaia.

În schimb, în zona Cazino, cea mai populară din stațiune și unde sunt concentrate cele mai multe restaurante, terase și magazine, erau deschise deja mai multe localuri, iar pregătirile erau în toi pentru weekend-ul care urmează.

Patronul unui restaurant ne-a declarat că localul său este deschis deja de două săptămâni, în așteptarea clienților a căror lipsă a fost resimțită din plin în contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19.

Doar câteva mese sunt ocupate pe terasele din zona Cazino, iar chelnerii și meniurile își așteaptă clienții în afara localului încercând să îi atragă înăuntru.

Pe terase se observă lesne distanța mai mare între mese, una dintre condițiile de funcționare în contextul pandemiei COVID-19, iar chelnerii și ospătarii poartă măști, unii dintre ei și mănuși de protecție.

Totuși, ”zona regală” a stațiunii, pe partea dinspre plajă, rămâne cea mai murdară și dezordonată din stațiune. Cazinoul construit în 1935 și inaugurat în prezența Regelui Carol al II-lea este, în prezent, proprietatea unui apropiat al fostului primar Radu Mazăre și funcționează mai degrabă ca depozit de gunoaie și resturi.

Puțin mai în nord, curtea înverzită a Palatului Reginei Maria amintește de fostele spații verzi ale stațiunii, astăzi parcări sau locuri pe care au fost construite blocuri și hoteluri.

În zona de cluburi agitația era mare, terasele se pregăteau pentru deschiderea din weekend, iar câțiva beach-boys pregăteau șezlongurile și ”canapelele” de lemn care urmau să fie înșirate pe plajă.

Este primul an în care turiștii vor vedea o plajă cu mult mai mare decât în anii precedenți, după ce Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral a implementat un proiect finanțat cu bani europeni (de aproximativ 700 milioane de euro) pentru oprirea eroziunii costiere.

Astfel, unele porțiuni de plajă au fost mărite și cu 150 de metri, iar pe multe segmente de stațiune linia mării nu mai este vizibilă de pe promenadă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments

Comments are closed.