Galaţi: Asfaltul a răpit identitatea unei străzi istorice

Strada protipendadei gălăţene de altădată, Mihai Bravu, una dintre primele artere din Galaţi pavate în întregime şi străbătute de tramvai – parte a unui ansamblu urban de secol XIX, înscris pe lista monumentelor istorice – a fost modernizată de autorităţile gălăţene, piatra cubică fiind înlocuită cu asfalt. Deşi Direcţia pentru Cultură Galaţi a cerut revenirea la finisajul original al părţii carosabile, calupuri din granit, astfel încât imaginea de ansamblu să fie apropiată imaginii de epocă, s-a ajuns la un compromis. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a fost de acord ca strada să fie asfaltată, cu condiția să se păstreze pe mijloc o bucată de 20 de centimetri lățime, pavată cu piatră cubică.

Strada Mihai Bravu, pe tronsonul cuprins între arterele Gării şi Basarabiei, este parte a unuia dintre cele patru ansambluri urbane înscrise pe lista monumentelor istorice gălăţene: Ansamblul urban „Strada Mihai Bravu”. Mai mult, în centrul acestui tronson, la numărul 16, se află splendidul Palat al Comisiei Europene a Dunării, construit în 1896, la rândul său monument istoric unde astăzi funcţionează Biblioteca „V.A. Urechia”.

În ianuarie 2014, aleşii locali ai Galaţiului au decis modernizarea străzii Mihai Bravu, pe tronsonul Gării – Basarabiei, care ajunsese într-o stare jalnică: trotuarele şi bordurile erau sparte, iar pavajul fusese „peticit”, din loc în loc, cu asfalt turnat direct peste calupurile de granit. Hotărârea prin care au fost aprobate modernizarea străzii şi indicatorii tehnico-economici, prevedea „un sistem rutier suplu” cu strat de mixtură asfaltică, şi încadrarea sistemului rutier cu borduri prefabricate din granit pe o fundaţie din beton.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro

Autor: Anca Melinte

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: