Galați: S-a încheiat cercetarea arheologică preventivă la situl Tirighina-Barboşi

Primăria municipiului Galaţi a anunţat, vineri, rezultatele cercetării arheologice preventive realizate de o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie „Paul Păltânea” din Galaţi, în perioada mai – iunie 2017, pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi, din cadrul situl arheologic Tirighina-Barboşi. Potrivit sursei citate, în cadrul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre, dar şi ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, precum şi un bogat material ceramic şi numismatic.

„Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate şi valorificate ştiinţific şi turistic”, a transmis Primăria.

Potrivit informaţiilor noastre, arheologii sunt foarte încântaţi de descoperirile făcute şi convinşi că situl arheologic ascunde încă multe comori care abia aşteaptă să fie scoase la lumină.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Pe baza descoperirilor făcute, autorităţile locale vor reface documentaţia proiectului pentru punerea în valoare a potenţialului turistic şi ştiinţific al celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Aşezarea dacică, Castrul şi Castellum-ul roman de la Tirighina Barboşi. Cu noul proiect vor solicita avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, care le-a fost refuzat anul trecut. Documentul le este necesar pentru depunerea dosarului în vederea obţinerii unei finanţări europene de 4,5 milioane de euro pentru a transforma situl într-un parc arheologic.

Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro

Autor: Anca Melinte

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: