Datele preliminare rezultate din analiza “Tezaurului de la Ciobănița”, descoperit la sfârșitul lunii ianuarie, plasează cele mai vechi dintre artefacte în perioada domniei Împăratului Commodus ( 180-192), transmite Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța într-un comunicat de presă.
Descoperirea tezaurului este doar una din cele făcute de cercetătorii muzeului la începutul anului 2023, precizează MINAC, iar artefactele găsite în această perioadă sunt în proces de evaluare și reabilitare pentru a fi publicate ulterior, precizează MINAC.
În privința tezaurului, acesta a fost descoperit, la întâmplare, de un grup de trei oameni cu un detector de metale pe 20 ianuarie, într-un vas ceramic în zona localității Ciobănița, comuna Merceni, de unde și numele.
Specialiștii muzeului au luat descoperirea în custodie și au constatat că este vorba despre 610 monede romane provinciale și cinci obiecte din fier, aflate într-o stare relativ bună de conservare.
Primele date, conform MINAC, indică o perioadă de 60 de ani în care monedele au fost emise, începând în timpul domniei împăratului Commodus (180-192) și încheindu-se în vremea împăratului Gordian al III-lea ( 238-244)
Majoritatea monedelor au fost bătute la Tomis, dar unele au fost emise în orașele Histria, Callatis, Dionysopolis, Odessus, Marcianopolis, Nicopolis ad Istrum, Anchialus, Deultum și Hadrianopolis, specifică MINAC.
“Tezaurul numismatic de la Ciobănița reprezintă o nouă dovadă a bogăției patrimoniale dobrogene, ținutul dintre Dunăre și Mare fiind presărat de vestigii antice deosebite. Cu ajutorul acestor dovezi ale trecutului, descoperite pe șantiere arheologice sau întâmplător (de către civili), specialiștii pot obține informații deosebite cu ajutorul cărora recompun fragmente din istoria acestui teritoriu. Totodată, în pofida muncii laborioase care o implică, specialiștii noștri vor face tot posibilul ca acest interesant tezaur monetar să poată fi văzut de către publicul iubitor de istorie în ultimul trimestru al acestui an, la sediul muzeului din Piața Ovidiu nr.12”, încheie conducerea muzeului.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: