Avarierea, în septembrie a conductelor de gaze naturale Nord Stream 1 și 2, în apele teritoriale ale Danemarcei și Suediei, a dat naștere unei serii de teorii în privința posibililor vinovați, iar Informații analizate de oficialii americani indică faptul că în spatele atacurilor de anul trecut asupra conductelor de gaze s-ar afla un grup pro-ucrainean, dar nu există nicio dovadă a implicării guvernului de la Kiev, potrivit ziarului american New York tImes, citat de Reuters.
Raportul New York Times de marți arată că oficialii americani au declarat că nu există nicio dovadă că președintele american Volodimir Zelenski sau oficialii săi de rang înalt ar fi fost implicați și nu sunt indicații că făptașii au acționat la comanda oficialilor ucraineni.
Guvernul ucrainean, la rândul său, a negat orice implicare în incidentul din septembrie: “Deși îmi place să colecționez teorii ale conspirației amuzante despre guvernul (ucrainean), trebuie să spun: (Ucraina) nu are nimic de-a face cu accidentul de la Marea Baltică și nu are nicio informație despre “grupuri de sabotaj pro-(Ucraina)””, a scris pe Twitter Mihail Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN.
Pe de cealaltă parte, Kremlinul a caracterizat raportul drept un “efort coordonat de distragere a atenției”, iar purtătorul de cuvânt Dimitri Peskov a insistat, miercuri, pentru efectuarea unei investigații urgente a situației, transmite The Guardian.
“”Încă nu avem voie să participăm la anchetă. Cu doar câteva zile în urmă am primit note în acest sens de la danezi și suedezi”, a adăugat Peskov.
În acest timp, pe front, forțele ucrainene continuă apărarea Bahmutului, iar președintele Zelenski a afirmat că dacă orașul ar fi cucerit, forțele ruse ar avea “un drum deschis” în estul Ucrainei, motivând decizia de a continua luptele, scrie Al Jazeera.
Această hotărâre a fost luată și după ce mai mulți analiști occidentali au afirmat că o victorie rusească în Bahmut nu ar avea consecințe strategice semnificative, fiindcă Rusia nu ar fi capabilă să profite de avansul făcut, iar resursele consumate în Bahmut sunt considerabile.
În ceea ce privește consumul de resurse, atât umane cât și materiale, situația din Bahmut este deosebit de gravă pentru grupul de mercenari Wagner, au declarat marți autoritățile ucrainene, citate de New York Times.
Potrivit taberei ucrainene, mercenarii sunt nevoiți să își folosească din ce în ce mai mult din trupele profesioniste, în condițiile în care soldații înrolați mor cu miile în atacurile asupra orașului.
În jur de 30.000 din cei 50.000 de mercenari Wagner au fost uciși sau au dezertat,conform Ucrainei, mulți dintre ei în jurul Bahmutului, iar ucrainenii ar putea vedea această situație ca o ocazie de a slăbi capacităție trupelor rusești, notează publicația americană.
La polul opus, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut declarații similare și a comparat micul oraș cu o “mașină de tocat carne” pentru unitățile experimentate ale armatei ucrainene.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: