Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva, a criticat la sfârşitul lunii ianuarie decizia autorităţilor din Republica Macedoniei de Nord de a readuce limba sârbă în programa şcolară, afirmând că „macedonismul este o idee care îşi are originea la Belgrad şi Moscova”, în perioada comunistă. „Nu sunt sigură dacă acest fapt nu este încă o nouă provocare”, a declarat Ekaterina Zaharieva la postul naţional bulgar de televiziune.
Ministrul bulgar de Externe consideră că modificarea din programa şcolilor macedonene face parte din planul autorităţilor de la Skopje de a aduce limba vorbită în Macedonia de Nord „cât mai aproape posibil de limba sârbă şi cât mai departe de cea bulgară”. Decizia luată de Macedonia de Nord, a mai spus Ekaterina Zaharieva, este contrară afirmaţiilor publice ale guvernului de la Skopje conform căreia „legătura cu Serbia şi Rusia a fost întreruptă”. Dimpotrivă, susţine demnitarul bulgar, „macedonismul este o ideologie care îşi are originea în Rusia şi Serbia”.
Noul scandal dintre Bulgaria şi Macedonia de Nord a fost declanşat la sfârşitul lunii ianuarie când, de sărbătoarea Sfântului Sava (27 ianuarie), prim-ministrul macedonean Zoran Zaev, vorbind în faţa reprezentanţilor comunităţii sârbe din ţara sa, a anunţat revenirea limbii sârbe ca materie opţională în programele şcolare. Într-o intervenţie pentru cotidianul sârb „Telegraf”, din 29 ianuarie, viceprim-ministrul şi ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakaceanov, a acuzat pe şeful guvernului macedonean, Zoran Zaev, că s-ar afla „sub o puternică influenţă sârbă”, de care „nu poate să scape”.
Republica Macedonia de Nord a devenit membră cu drepturi depline a NATO la începutul anului 2020 şi face eforturi pentru a convinge Uniunea Europeană să înceapă procedurile de aderare. Tocmai de aceea, reglementarea raporturilor cu Bulgaria (după acordul istoric cu Grecia referitor la modificarea numelui ţării) este un pas esenţial şi obligatoriu.
În 2017, Bulgaria şi Macedonia au semnat un acord de prietenie, cooperare şi bună vecinătate, pe care guvernul de la Skopje îl consideră singura condiţie prealabilă pentru începerea negocierilor cu Uniunea Europeană. Autorităţile de la Sofia, pe de altă parte, consideră că, înainte de începerea acestor negocieri, este necesar să se rezolve problemele legate de identitatea naţională macedoneană, adică problema limbii şi a memoriei istorice, inclusiv identitatea eroilor naţionali, cum ar fi Goţe Delcev.
În esenţă, Bulgaria încearcă să găsească soluţii pentru a opri ca macedonenii din ţară să fie declaraţi şi recunoscuţi drept minoritate naţională. Acest pas va fi făcut, conform declaraţiilor ministrului de Externe Ekaterina Zaharieva la postul naţional de televiziune de la Belgrad, RTS, când guvernul de la Skopje va recunoaşte că limba şi identitatea macedonene au rădăcini bulgare. Totodată, Bulgaria insistă că „limba macedoneană a luat naştere în 1944” şi că poate fi considerată doar ca „formă regională scrisă a limbii bulgare”.
În această primăvară în Bulgaria vor avea loc alegeri parlamentare iar noul Parlament de la Sofia şi noul Executiv vor trebui să decidă viitorul deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: