- Alegerile din 26 septembrie 2021 au fost cele mai neconcludente din istoria Republicii Federale Germania: 50% dintre alegători au votat partidele mici.
- Doar cancelarii Otto von Bismarck (în secolul al XIX-lea) și Helmuth Kohl (realizatorul Unirii Germaniei în 1990) au avut mandate mai lungi decât Angela Merkel. Dacă va rămâne în fruntea guvernului până la 17 decembrie, Merkel va fi cel mai longeviv cancelar german din istorie.
- Doar Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a întâlnit oficial mai mulți președinți ai SUA decât Angela Merkel, dintre liderii statelor democrate. Din 2005, cancelarul Germaniei a discutat cu președinții George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden.
- Angela Merkel nu a rezolvat multe crize externe. Totuși, “Mutti” a tranșat criza euro și criza financiară mondială (din 2008), criza refugiaților din Orientul Mijlociu (din 2024-2015) și a mediat în numele Europei cu toți actorii din lume.
Alegerile din 26 septembrie 2021 pentru Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, au consemnat două praguri istorice.
Mai întâi, Uniunea Creștin-Democrată și filiala sa din Bavaria, Uniunea Creștin Socială, au avut cel mai slab scor electoral din istoria Republicii Federale Germania, din 1949.
Tot din 1949, pentru prima data în istoria Germaniei alegătorii au votat, în proporție de peste 50% (50, 2%) cu partidele mici, altele decât creștin-democrații și social-democrații.
Acest scrutin a fost primul, după 20 de ani, în care Angela Merkel nu a fost prezentă. După constituirea noului guvern, un efort care poate dura și mai multe luni, Angela Merkel va fi un pensionar al statului german, cu 15.000 euro pe lună. Dacă politicienii de la Berlin vor întârzia până la 17 decembrie 2021 cu formarea guvernului, Angela Merkel va intra în istorie. Va fi cel mai longeviv cancelar din istoria Germaniei.
Noul Parlament german: partide cu procentaje mici, lideri mediocri, proiecte de continuitate
Partidul Social Democrat a reușit să câștige cel mai mare număr de voturi după 19 ani și acest lucru a fost cea mai mare surpriză a alegerilor. Protagonistul se numește Olaf Scholz, cel mai probabil succesorul Angelei Merkel în funcția de cancelar. Deși a ieșit pe primul loc, rezultatul PSD este unul modest, de doar 25,7% din opțiuni, însemnând 206 mandate de deputat dintr-un total de 706 ale Camerei inferioare a Parlamentului. Uniunea Creștin-Democrată, împreună cu filiala din Bavaria- Uniunea Creștin Socială, a adunat abia 24,1% din voturi, adică 196 de mandate. Este cel mai slab rezultat la alegerile parlamentare din istoria Germaniei și, în bună măsură, este efectul incapacității lui Armin Laschet de a gestiona o situație economică și financiară confortabilă și o moștenire a Angelei Merkel de invidiat.
Surpriza electorală nu a venit din partea extremelor, așa cum era de așteptat. Conservatorii naționaliști de la Alternativa pentru Germania au reușit doar 10,3% din voturi (83 de mandate) iar foștii comuniști, Die Linke, au scos 4,9 % (39 de mandate). Liberalii de la Partidul Liberal Democrat (11,5%, cu 92 de mandate) dar mai ales Ecologiștii (14,8%- 118 mandate) sunt formațiunile cu cel mai important avans în aceste alegeri fără Angela Merkel. Prin urmare, oricare dintre cele două formațiuni tradiționale (creștin democrații sau social democrații) nu va putea constitui un guvern fără liberal-democrați sau ecologiști. Sau, cine știe, fără ambele partide.
Nici social-democratul Olaf Scholz, nici creștin-democratul Armin Laschet nu au fost locomotive electorale, nu au convins prea mult publicul și nici nu au venit cu idei noi. Proiectul fundamental este unul comun pentru cele două partide: continuarea politicilor Angelei Merkel, din ultimii 16 ani. Prosperitatea istorică în care se găsește Germania astăzi este rodul politicilor Angelei Merkel și o modificare ar fi un inconvenient pentru cea mai mare parte a opiniei publice.
La câteva ore după anunțarea rezultatelor oficiale, nu este deloc limpede ce guvern se va constitui la Berlin. De mai bine de un deceniu, Angela Merkel a ales să conducă Germania cu o așa-numită “mare coaliție”, compusă din Uniunea Creștin-Democrată și Partidul Social-Democrat. După alegerile din 26 septembrie, toate opțiunile sunt valabile: cele mai vocale sunt acelea care insistă pentru variante separate ale PSD și CDU. Nu este sigură refacerea coaliției dintre creștin-democrați și social-democrați cum nu se poate anticipa care dintre formațiunile parlamentare vor intra în guvern. Ceea ce se știe sigur, de pe acum, este că atât Alternativa pentru Germania, cât și comuniștii Die Linke nu vor fi căutați pentru o majoritate parlamentară.
Fragilitatea viitoarei coaliții, dar și coloratura ei violentă (în orice compoziție), vor asigura un viitor mai fragil și mai nesigur pentru Germania. Oricare dintre liderii de la Berlin nu va putea pretinde, în funcția de cancelar, nici respectabilitatea și nici primatul detașat de care se bucură astăzi Angela Merkel. O etapă de tranziție, fără să putem estima cât de lungă, va urma pentru politica Germaniei și doar rezultate cel puțin egale cu acelea de până acum vor feri țara de incertitudine și de frământări.
Germania după Angela Merkel? Putere mai redusă în Europa, influență mediocră în lume
La prima vedere, plecarea Angelei Merkel ar trebui să fie un câștig enorm pentru Franța și o șansă istorică pentru președintele Emmanuel Macron să conducă Europa.
Șansele să se întâmple aceste lucruri sunt mici: Franța a fost recent evitată în construcția unei alianțe în Indo-Pacific, cu Australia, SUA și Marea Britanie, în care submarinele nucleare construite la Cherbourg au fost subiectul principal. Parisul nu a reușit să refacă imaginea deteriorată de respingerea brutală a contractelor și nici nu a convins liderii mondiali să ia atitudine față de rivalii britanici și americani. În alte regiuni geopolitice, cum ar Orientul Mijlociu, Afganistan, Europa Centrală și de Sud-Est sau Asia de Sud-Est, influența Franței este chiar mai redusă decât în Indo-Pacific. Prin urmare, un viitor francez al Europei după plecarea Angelei Merkel este exclus.
Nici Germania nu are ce oferi mai mult în viitor în influențarea deciziilor mondiale. Cu excepția unei relații fructuoase cu Rusia, din punct de vedere economic și comercial, Berlinul s-a asigurat și de un confort în raporturile cu R.P. Chineză. Angela Merkel avea avantajul emotional că era înțeleasă și se înțelegea perfect cu elitele politice din Europa Centrală și de Sud-Est, din țările foste comuniste. Trăită în comunism, în statul care nu mai există astăzi- Republica Democrată Germană- Merkel nu avea nevoie de explicații. Tocmai de aceea, mai mult decât în oricare altă perioadă a epocii postbelice, influența Germaniei în jumătatea răsăriteană a Europei a concurat cu cea americană. În viitor, după Angela Merkel, este puțin probabil ca toate aceste state să mai vorbească germană.
Lumea se schimbă și mutările geopolitice ale SUA, alături de aliații lor anglo-saxoni și asiatici, vor lăsa Germaniei doar bucuria numărării banilor din contractele cu Moscova și Beijing și nicio posibilitate de a decide în lume. În felul acesta, Uniunea Europeană ar coborî definitiv la rolul de actor secundar în sistemul de relații internaționale și ar deveni un simplu manual de bune practice, fără nicio relevanță în lume.
Influența Angelei Merkel în lumea decizională de la Washington, Moscova, Beijing sau din capitalele Orientului Mijlociu a depășit cu mult relevanța Uniunii Europene. Orice succesor va avea nu doar un handicap de imagine de recuperat dar, mai ales, va trebui să ateste forța blocului comunitar. Or, mai mult decât schimbările climatice sau tehnologia de vârf, Europa nu mai are nici cum, nici cui să ofere argumente convingătoare.
Cel mai probabil, Germania va continua prosperitatea și va rămâne motorul cel mai important al Uniunii Europene. Noua epocă, aceea fără Angela Merkel, va impune ceea ce este vizibil pe continent de mai bine de un deceniu: lipsa liderilor, a viziunii și a proiectelor. Viitorul cancelar va fi un lider mediocu, cu proiecte limitate, într-o Uniune Europeană și mai irelevantă la nivelul deciziei mondiale.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: