-În 1995, la 24 de ani, doctorandul Dănuț Tiberius Epure câștiga postul de preparator universitar la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.
-Dănuț Tiberius Epure a primit titlul de doctor în economie în luna aprilie 2000, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.
-Șapte ani mai târziu, în 2007, acesta era deja profesor universitar, iar în 2008 devenea prodecanul Facultății de Științe Econo-mice (Universitatea „Ovidius” din Constanța).
-În luna noiembrie 2010 a obținut diploma de management universitar, în cadrul Academiei de Studii Economice din București.
-În perioada 2009-2012 Epure a fost decanul Facultății de Științe Economice în cadrul aceleiași universități constănțene.
-În 2012, Universitatea „Ovidius” a intrat în campanie electorală. Victor Ciupină își încheiase al doilea mandat de rector, iar Dănuț Tiberius Epure și Mihai Gârțu erau favoriți în cursa electorală. După o campanie dură, presărată cu scandaluri care au făcut deliciul presei, Dănuț Tiberius Epure a obținut majoritatea voturilor, devenind cel mai tânăr rector din istoria Universității „Ovidius”.
-Pe 30 iulie 2013, la doar un an și jumătate de la preluarea mandatului de rector, Dănuț Tiberius Epure a fost reținut de procurorii DNA, sub acuzația de luare de mită. A doua zi, aceștia l-au arestat preventiv pentru 29 de zile, rectorul fiind acuzat că a luat bani în schimbul subiectelor pentru admiterea de la Facultatea de Farmacie. Rectorul a fost prins în flagrant, luând bani de la ofițerii sub acoperire.
-Ministerul Educației l-a suspendat din funcția de rector.
Născut pe 27 februarie 1971, în Medgidia, Dănuț Tiberius Epure avea să se bucure de o ascensiune profesională fulminantă și de un palmares stufos în ce privește cercetarea și activitatea academică. La doar 41 de ani, Epure avea să ajungă rectorul celei mai importante instituții de învățământ universitar din Dobrogea. Când părea că rectorul atinge apogeul notorietății, iar Universitatea „Ovidius” se bucura de un record istoric la înscrieri, dar și de un record în promovare, vestea arestării lui Dănuț Tiberius Epure avea să vină ca un trăsnet, cutremurând mediul academic românesc și opinia publică.
Cantină pentru studenți și burse pentru performanță
Unul dintre principalele obiective ale lui Dănuț Tiberius Epure era construirea unei cantine pentru studenți. Construirea cantinei a început în 2013 și urma ca în viitorul foarte apropiat aceasta să fie dată în folosință. Pe de altă parte, un alt obiectiv urmărit de Epure era să încheie cât mai multe parteneriate care să se materializeze în burse pentru performanța studenților. N-a apucat să semneze decât un prim astfel de parteneriat cu Regia Autonomă Județeană de Apă, care oferea anual 32 de burse, câte două pentru fiecare facultate.
Meditații gratuite pentru Bac
În anul 2013 a fost pentru prima oară când elevii de liceu din anii terminali se puteau înscrie în programul de pregătire suplimentară al Universităţii „Ovidius” din Constanţa în vederea susţinerii examenului de Bacalaureat la discipline precum matematică, limba română, economie, fizică, chimie. Programul făcea parte dintr-un proiect amplu dedicat Ofertei Educaționale 2013 a UOC. Inițiativa rectorului se bucurase de succes, peste 500 de elevi frecventând orele de meditații gratuite oferite de universitatea constănțeană.
Toți studenții aveau locuri de cazare
Modernizarea și reabilitarea, dar și reorganizarea administrativă a celor trei cămine studențești de pe malul mării, care funcționează în regim hotelier, dar și a celor două cămine de pe Bulevardul Mamaia, aferente primului sediu al universității, au avut drept rezultat satisfacerea tuturor cererilor de cazare ale studenților din provincie.
O universitate scoasă din anonimat
La inițiativa lui Dănuț Tiberius Epure a fost înființat și primul birou de promovare și relații publice al UOC. Astfel, universitatea s-a bucurat de o prezență dinamică și constantă în mass-media locală. Comunicatele de presă anunțau aproape zilnic evenimente în cadrul facultăților, dar și semnarea de parteneriate între universitate și instituții publice, primării și viitorii angajatori ai studenților. „Ovidius” se bucura de o vizibilitate excepțională, iar fotografiile făcute la întâlnirile dintre rector și persoane precum Răducu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Ecaterina Andronescu, Horia Tecău, Gică Hagi, Cătălina Ponor făceau încojurul presei. Epure și Universitatea „Ovidius” se bucura de o notorietate foarte mare în doar un an de la preluarea manda-tului.
Parteneriate cu primăriile și instituțiile publice
Rectorul considera că relațiile de colaborare cu administrațiile publice locale reprezentau un punct-cheie în promovarea Universității „Ovidius”. Astfel, încă de la preluarea mandatului demarase un proiect în cadrul căruia UOC semna, pentru început, parteneriate de colaborare cu primăriile din județele Constanța și Tulcea. În doar un an și jumătate, Epure semnase parteneriate cu zeci de primari. Astfel, instituțiile partenere încercau să susțină reciproc interese comune, în sensul promovării și desfășurării unor activități, acțiuni, programe și proiecte destinate modernizării activităților socio-economice, educaționale, culturale, de cercetare, dezvoltare și inovare, susținerii inițiativelor de diseminare a informațiilor și experiențelor acumulate în domeniile de competență legală și de activitate.
Pentru prima dată, „Ovidius” avea vicepreședenția în Consiliul Național al Rectorilor
Recent, Dănuț Tiberius Epure fu-sese ales vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor din România. Era pentru prima oară în istoria universității când rectorul acesteia reprezenta instituția în cel mai important for academic din țară. Acest lucru arăta credibilitatea și performanța la care ajunsese Universitatea „Ovi-dius”, dar și faptul că mai era doar un pas până când aceasta ar fi reușit să devină parte a elitei universitare din România.
Rectorul care mergea în caravana de promovare
Primele luni ale anului 2013 au fost prolifice pentru parteneriatele interinstituționale dintre Universitatea „Ovidius” din Constanța și cele mai importante instituții publice și de învățământ din municipiile Constanța, Tulcea și Călărași. Caravana „Ovidius” a făcut turul județelor, iar rectorul participa la întâlniri cu elevii claselor a XII-a. Evenimentele făceau parte dintr-un proiect al conducerii Universității, de promovare a ofertei educaționale și a rezultatelor obținute în activitatea didactică și de cercetare. Dialogul dintre viitorii studenți și Epure era unul alert, viu, tinerii prezentând un interes deosebit atât pentru specializările din cadrul facultăților, baza materială de care dispune instituția, posibilitatea de cazare în cămine, cât și pentru criteriile de admitere.
Record la înscrieri
Succesul de care s-au bucurat proiecte precum meditațiile gratuite sau Caravana „Ovidius”, promovarea fără precedent a instituției și jovialitatea și notorietatea lui Epure au avut efectul scontat. În vara lui 2013, Universitatea „Ovidius” înregistra recordul istoric la înscrierile studenților.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
La trădat caracterul de hoţ al românului!
Epure e machedon, nu roman.
Ouch, articol scris la comanda ptr. spalarea d-lui Epure. Caracterul de spagar notoriu nu se spala donsoara Adreea Pavel.