Statele Unite ale Americii sunt, probabil una din cele mai iubite și în același timp una din cele mai urâte națiuni din lume. Unii o respectă pentru că simbolizează un adevărat tărâm al făgăduinței, alții o detestă deoarece întruchipează imperialismul, cinismul și lipsa moralității. Oricum s-ar raporta oamenii la această țară, este sigur că există puține păreri care să reflecte indiferență față de America și americani.
,,America este o țară tânără cu o mentalitate veche’’, spunea George Santayana. Acesta ar fi unul din paradoxurile care o face excepțională. În comparație cu națiunile europene seculare, SUA numără anul acesta abia 238 ani de vechime, însă participarea sa la istoria lumii depășește cu mult tinerețea sa fizică.
Apărută pe harta politică a lumii în secolul XVIII, SUA compuse din 13 colonii foste britanice de pe continentul nord-american, va deveni în timp cel mai important actor al scenei mondiale. Independența sa politică și emanciparea de sub tutela Londrei va fi consfințită la 4 iulie 1776 în timpul unui război declanșat de locuitorii nord-americani împotriva pu-terii centrale a Imperiului Britanic. Declarația de Independență emisă la 4 iulie a pus bazele primului mit fondator al națiunii americane. Părinții fondatori ai SUA au exprimat în preambulul acestei declarații idealurile originare ale democrației.
,,Dreptul la fericire’’, revelația secolului XVIII
Formulată de Benjamin Franklin într-o primă formă, ideile de bază ale Declarației de Independență din 4 iulie se rezumă la următoarele rânduri: Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guvernele sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați. Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire…’’
În esență o formulare generală și simplistă, rândurile expuse concentrează principiile de bază care guvernează lumea contemporană. Principiul egalității între oameni, enunțat în declarație, va da naștere ulterior principiului egalității oamenilor în fața legii, iar desprinderea principiului revoltei împotriva autorității nedorite va constitui principiul ,,puterii poporului’’ sau princi-piul democrației (din greacă demos – putere; kratos – popor).
Democrația, misiunea SUA în lume
Consolidarea regimului politic american în forma de guvernare republicană și dezvoltarea economică pe baza libertății de acțiune și întreprindere au făcut din SUA un model de guvernare etică și eficientă pentru restul lumii. În dependență de această stare de fapt și în baza convingerii proprii în caracterul universal al guvernării lor politice, americanii au dezvoltat de-a lungul secolului XIX și până la izbucnirea Primului Război Mondial sâmburele mesianismului. Conform acestei atitudini față de lumea exterioară, SUA se plasau în slujba menținerii păcii, libertății și a valorilor democrației, aceleași valori conservate intact din 1776 și până în prezent.
În timpul celui de-al II-lea Război Mondial și pe întreaga durată a Războiului Rece, SUA au simbolizat avangarda lumii libere și a democrației. Regimul său politic, același formulat de părinții fondatori în 1776 și susținut de mereu actuala Constituție americană elaborată în 1787 a supraviețuit totalitarismelor de stânga și de dreapta, așa încât lumea actuală datorează existența dreptului la viață, dreptului la libertate și dreptului la fericire idealurilor americane iluministe de secol XVIII.
Ceea ce părea simplu și neînsemnat cândva, Declarația de Independență din 4 iulie 1776, a produs cel mai important fenomen politic al ultimelor două secole. Democrația, despre care Winston Churchill declara că ,,este un sistem politic prost, dar cel mai bun dintre toate pe care omenirea le-a inventat până acum’’, a făcut posibilă existența ideii de libertate și demnitate umană. Iar dacă poporul american sărbătorește pe 4 iulie ziua libertății sale, atunci libertatea sa înseamnă și libertatea noastră, a celorlalți. Deci, Let God bless America, let God bless american people…
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: