HARTA clădirilor cu risc seismic din Constanța/ Cum arată cele mai vulnerabile imobile la cutremur și unde se află acestea (foto)

Bulina-rosie-cutremur-seism Bulina-rosie-cutremur-seism
sursa foto Inquam Photos / Octav Ganea
sursa foto Inquam Photos / Octav Ganea

Județul Constanța are 175 de clădiri încadrate în cele trei clase de risc seismic, 148 fiind în municipiul reședință de județ, conform listei cu toate construcțiile vulnerabile la cutremur realizată de ISU Dobrogea.

Cinci clădiri din municipiul Constanța sunt clasificate în clasa I de risc seismic, ceea ce înseamnă că prezintă un pericol major de prăbușire, în cazul unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 grade, asemănător cu cele din Turcia, de luni. 

Una dintre aceste clădiri este situată pe strada Ștefan Cel Mare, nr. 26, fiind construită în anul 1931. Compusă dintr-un subsol, parter, două etaje și o mansardă, clădirea găzduiește, la parter, un restaurant fast-food, iar imediat lângă acesta se află un centru comercial pentru îmbrăcăminte. 

str. Stefan cel mare, nr.26 (sursa foto Adrian Anton/ Info Sud-Est)

La câteva străzi depărtare, pe General Manu nr. 32, chiar la intersecția cu strada Dacia, un alt imobil este considerat de specialiști cu risc crescut în caz de seism. La prima vedere, se poate observa “bulina roșie”, semnul specific clădirilor foarte vulnerabile, lipită sub geamul de la primul etaj.

Clădirea a fost construită în anul 1938 și este compusă dintr-un demisol, parter, două etaje și o mansardă. Conform evidențelor ISU Dobrogea, opt persoane au declarat că locuiesc în imobilul de pe strada General Manu.

str. General Manu, nr. 32 (sursa foto Adrian Anton/ Info Sud-Est)

Cel de-al treilea imobil aflat în clasa I se află pe strada Mercur, nr. 10. Geamurile de la parter sunt burdușite cu bucăți de BCA, iar zidul clădirii este vopsit în orange. Clădirea, care se află în ruină, are o arhitectură de sfârșit de secol XIX, iar RAEDPP Constanța derulează un proiect de reabilitare pentru acest imobil.

Clădirea de pe strada Mercur, nr. 10 este cea mai veche din lista scurtă a imobilelor care prezintă un risc crescut în caz de dezastru. Construită în anul 1900, aceasta dispune de un demisol, parter, două etaje și o mansardă, iar la prima vedere, nimeni nu pare să locuiască în interior.

strada Mercur, nr.10 (sursa foto Adrian Anton/ Info Sud-Est)

În zona peninsulară a Constanței se află o altă clădire cu risc major, pe strada Callatis, nr. 31, care datează din 1922. La primul etaj, se pot observa coroane de flori agățate pe balustrada imobilului. Cu un aer interbelic și draperii la geamuri, la o primă vedere nimeni nu ar bănui că se află în fața unei clădiri atât de vulnerabile.

Asemenea imobilului de pe Ștefan Cel Mare, nr. 26, și aceasta este însemnată cu o bulină roșie, pe peretele lateral al clădirii, dar însemnul este aproape șters.

Patru persoane au declarat că locuiesc în interiorul clădirii, compusă dintr-un demisol, parter, două etaje și o mansardă, conform ISU Dobrogea.

str. Callatis, nr. 31 (sursa foto Adrian Anton/ Info Sud-Est)

Ultimul imobil din lista clădirilor încadrate în clasa I privind riscul seismic se află pe strada Traian, nr. 25. Clădirea este acoperită cu o pânză, semn că ar urma o reabilitare. Chiar și așa, se pot distinge geamurile de la parter zidite cu BCA-uri și ferestrele de la etajele superioare fără sticlă.

Construită în anul 1932, clădirea dispune de demisol, parter, două etaje și o mansardă.

strada Traian, nr. 25 (sursa foto Adrian Anton/ Info Sud-Est)

Harta clădirilor încadrate în clasele I, II și III de risc seismic în Constanța

Info Sud-Est a realizat harta clădirilor cu risc seismic din județul Constanța, bazată pe informațiile furnizate de ISU Dobrogea.

Astfel, clădirile încadrate în clasa I, care prezintă un pericol ridicat de prăbușire, au fost marcate cu roșu.

În ceea ce privește imobilele din categoria II, acestea pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilităţii este puţin probabilă, conform unui document al Ministerului Dezvoltării în ceea ce privește codurile de proiectare seismică. Astfel, clădirile aflate în categoria II sunt marcate cu portocaliu.

De asemenea, imobilele din clasa III pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante. Acestea sunt însemnate, pe hartă, cu galben.

Important de notat este că în Mangalia funcționează șase spații de învățământ încadrate în clasele II și III de risc seismic. Medgidia are o unitate de învățământ clasată în cea de-a doua clasă de risc seismic.

De asemenea, șapte școli din localitățile Nicolae Bălcescu, Dobromir, Peștera, Aliman, Seimeni și Dumbrăveni, unde învață în total peste 800 de elevi, sunt încadrate în prima și a doua clasă ca periculozitate în caz de cutremur.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: