HARTĂ INTERACTIVĂ: Octogonul confesional – mărturie a toleranței în Constanța Veche

Peninsula Constanței, locul ce spune povestea anticei cetăți grecești Tomis și a celui mai vechi oraș al României, deține o comoară rară, pe care cu greu o poţi descoperi în alte locuri ale lumii. La vedere, neascuns de ochii nimănui, acest element încărcat de istorie și cultură poate deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. Deloc promovat, niciodată exploatat și aruncat în anonimat, acest exerciţiu de memorie din istoria Constanței Vechi se poate transforma într-o amprentă inconfundabilă a orașului, odată ce povestea sa va fi cunoscută.

Este vorba despre octogonul confesional al Peninsulei Constanța. Într-un perimetru restrâns, mărginit din trei zări de apele Mării Negre, lăcașele de cult ale Constanței Vechi îți pot spune povestea orașului, dacă ești dispus să îți rezervi câteva ceasuri pentru o plimbare în inima sa. De prin secolul al IV-lea d.Hr., oraşul acesta a devenit centru episcopal creştin, fiind cea mai veche reşedinţă religioasă din ţară şi printre cele mei timpurii din întreaga Europă. Bazilicile lui se află, cele mai multe, încă, sub drumurile şi clădirile din zilele noastre şi, poate tocmai de aceea, peste timp, o altă istorie a venit să ne aducă la lumină acest aspect mai puţin obişnuit.

Poate unic în Europa, acest octogon al lăcașelor de diferite culte, regăsit într-un spațiu atât de restrâns, reprezintă un diamant neșlefuit, cu un inepuizabil potențial turistic. Este un adevărat miracol ceea ce Constanţa poate povesti, prin bisericile ei, despre ce a trăit, cum a convieţuit, ce a oferit ca model. Creştini ortodocşi, catolici sau protestanţi, mahomedani, mozaici, armeni gregorieni, toţi laolaltă fac parte din patrimoniul comun al acestui loc şi, de multe ori, locul de rugăciune este ultima mărturie a trecerii lor prin viaţa oraşului.

Publicitate electorală
publicitate electorală

CLICK AICI pentru a vedea aplicația interactivă de pe mobil sau pentru a o viziona separat, pe întreg ecranul


Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments

Comments are closed.