De aproximativ 10 zile, cartierul Compozitorilor este învăluit în sunetul asurzitor al buldoexcavatoarelor care pun la pământ cantități uriașe de beton. A început demolarea fostei fabrici Energia. Proprietarul și beneficiarul autorizației de desființare este societatea Sterk Plast, care are același obiect de activitate pe care îl avea, în trecut, și defuncta fabrică: prelucrarea și confecționarea obiectelor din plastic. Lucrările de demolare au început în luna noiembrie a acestui an și vor fi finalizate, conform autorizației de desființare, în martie 2018. Până în momentul în care noul proprietar al imobilului a decis începerea lucrărilor de desființare a ruinelor, fosta fabrică a fost furată, bucată cu bucată, de hoții de fier vechi.
În apropierea celei mai importante artere comerciale ale orașului, chiar în fața Cimitirului Municipal, situat pe strada Baba Novac, se află rămășițele uneia dintre cele mai cunoscute întreprinderi constănțene de dinainte de 1989. Ruinele dezmembrate ale fostei fabrici de mase plastice Energia domină peisajul cartierului Compozitorilor, una dintre cele mai mutilate zone ale municipiului, din punct de vedere arhitectonic. Clădiri devastate, ziduri găunoase și sparte, căi de acces desfundate, impracticabile pentru mașini și pietoni, maidane pline de resturi menajere, haite de câini comunitari flămânzi și zgomotoși sunt singurii paznici ai gloriei industriale de odinioară.
În fostele hale de unde altă dată își câștigau existența mii de salariați, până nu demult mai veneau la program, regulat, doar hoții de fier vechi. Copii și adulți au lucrat asiduu la dezmembrarea structurilor de beton ale fostei fabrici Energia, fără minime măsuri de protecția muncii, în căutarea materialelor ce puteau fi valorificate la centrele de reciclare. Ce a fost ușor de demontat a dispărut demult, fără ca vreo instituție a statului sau proprietarii să fie interesați de acest jaf sistematic. Până anul trecut, în fosta fabrică veneau doar hoți consecvenți, curajoși și rezistenți, care își foloseau aptitudinile tehnice și calitățile fizice pentru a săpa adânc, până în măduva zidurilor de beton, în căutarea rămășițelor de fier. Pericolele de accidente erau iminente și, zilnic, locuitorii cartierului se așteptau să audă de vreo tragedie.
Ani în șir, fosta fabrică a fost jefuită sistematic, iar bocăniturile asurzitoare și regulate, zgomotul specific de fierăstrău, strigătele „maiștrilor“ care conduceau echipele de recuperatori și scârțâitul de cauciuc continuau de dimineață până spre înserat, atunci când supraveghetorii ”lucrărilor” dădeau liber minorilor și femeilor care cărau saci cu fier și nimicuri.
Activitatea ”muncitorilor” părea, pe de altă parte, extrem de profesionistă din moment ce erau echipați cu tot ceea ce este necesar pentru îndeplinirea scopului final: demolarea fabricii. Dimineața devreme, mașinile (nu mai sunt folosite demult căruțele) parcau printre ruine. Instrumentarul era scos atent din portbagaj: ciocane, baroase, fierăstraie, butelii de gaz, butelii de oxigen și autogene. Evident, pericolele erau maxime pentru locuitorii zonei deoarece o explozie putea afecta o întinsă zonă de locuințe, cu mulți copii, tineri și bătrâni. Acest aspect a fost semnalat în repetate rânduri autorităților locale, dar nu s-au luat niciodată măsurile necesare.
Fiecare dintre muncitori primea, în funcție de specializare și de sarcinile de serviciu uneltele de trebuință. Producția zilnică era adunată și depozitată, cu mare atenție, spre seară, în aceleași mașini burdușite până la pământ, care lăsau în urmă fabrica din ce în ce mai golită de conținut.
Mass-media au semnalat în repetate rânduri jafurile sistematice, precum și pericolele iminente ce se pot ivi de pe urma furturilor de materiale reciclabile în condiții deloc sigure. Poliția a avut, în trecut, câteva acțiuni în zonă, însă izolate și fără efecte pe termen mediu și lung.
Astăzi, locul hoților de fier vechi a fost luat de o firmă profesionistă care, cu buldoexcavatoarele din dotare, urmează să pună la pământ ceea ce a mai rămas din vechea fabrică de materiale plastice de la marginea Constanței.
Fabrica Energia, fosta glorie a industriei constănțene
Construită la începutul anilor `70, fabrica de mase plastice Energia era una dintre cele mai importante platforme industriale ale Constanței, cu mii de muncitori în perioada ei de glorie. Produsele acesteia erau vândute în țară și la export și erau apreciate de consumatori. Numele fabricii a fost dat și cartierului din apropiere, la vremea aceea construindu-se blocuri de locuințe pentru muncitorii veniți din toate zonele țării. Mastodontul industrial finanța echipe sportive și cluburi de agrement ce își desfășurau activitatea în baze de antrenament proprii. De asemenea, Energia dispunea de baze de odihnă și tratament în țară, muncitorii beneficiind de vacanțe la costuri rezonabile. Pe platformă funcționau, de asemenea, cantine care asigurau mesele zilnice pentru salariații din cele două ture de muncă. Ca o dovadă a importanței pe care o dobândise, municipalitatea comunistă a vremii a decis să asigure o linie de transport în comun (troleibuz), până la intrarea în fabrică.
După 1990 a început declinul din cauza importurilor ieftine masive din Turcia și China și a prostului management al conducerilor succesive. Produsele nu au mai avut căutare pe piețele interne și externe, din cauza liberalizării prețurilor, a concurenței și a lipsei de sprijin din partea statului. Privatizată repetat fără succes, cu un patron italian necunoscut, dezinteresat de producție, fabrica a sfârșit prin a fi închisă. Din acel moment, hoții de fier vechi și de alte materiale reciclabile au devenit clienți fideli ai zonei, reușind în câțiva ani să aducă fosta fabrică la stadiul de ruină.
Nu excludem că această afacere să fi avut un substrat de interes imobiliar, terenul fostei fabrici Energia fiind extrem de valoros, atât prin poziționarea sa într-o zonă de extindere citadină, cât și prin întinderea imensă a acestuia. Lipsa de interes a fostului proprietar pentru situațiile semnalate repetat putea fi legată de costul foarte mare al unei demolări autorizate și în condiții de siguranță pentru locuitorii zonei.
În anul 2016, fosta fabrică Energia, împreună cu cele 10 hectare de teren aferente au fost cumpărate de societatea de mase plastice SC Sterk Plast SRL. Aceasta a obținut certificatul de urbanism necesar demolării ruinelor. Lucrările vor fi finalizate, conform aproximărilor beneficiarului, în luna martie a anului 2018. Noii proprietari nu au confirmat, până în prezent, care va fi noua destinație a celor aproximativ 10 ha. Însă, ținând cont de suprafața generoasă de teren, cel mai probabil, fosta fabrică Energia va fi înlocuită de un nou proiect imobiliar de amploare, deși tânărului cartier constănțean i-ar prinde bine, fără doar și poate, un spațiu verde generos, o școală sau alte stabilimente necesare unei comunități în dezvoltare.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: