În 23 februarie 2017, Hoyt Brian Yee a ținut o prelegere în fața studenților din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța cu privire la parteneriatul strategic dintre SUA și România și la relațiile dintre cele două state. Înainte de acest eveniment, Yee a avut o întâlnire cu primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău. Cu o zi înainte, în 22 februarie, oficialul american s-a aflat la București unde a participat la întâlniri cu un reprezentant al președinției, un reprezentant al Ministerului de Externe, cu un procuror DNA și cu mai mulți jurnaliști.
În ziua în care conducerea DNA prezenta bilanțul activității pe anul 2016, la Constanța, Hoyt Brian Yee, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, aloca cea mai mare parte a prelegerii sale în fața studenților pentru a sublinia importanța consolidării statului de drept, succesul luptei anticorupție și meritele procurorilor DNA. În 15 minute, Hoyt Yee a pronunțat de 20 de ori sintagma ”rule of law” (stat de drept) și a întrebat retoric audiența de ce crede că americanii sunt ”atât de obsedați de statul de drept”.
Hoyt Yee a delimitat trei paliere ale parteneriatului strategic dintre cele două state, amintind despre cooperarea în securitate, în economie și energie și statul de drept, capitol căruia i-a alocat cea mai mare parte a discursului, precizând că ”statul de drept stă la baza relațiilor dintre SUA și România”.
Oficialul american a amintit și despre protestele uriașe din luna februarie spunând că ”este genul de demonstrație la care întreaga lume este martoră”: ”Aceste proteste pe care le-am văzut la știri în această lună, la București, în Constanța și în toată țara au inspirat cetățenii de pretutindeni, cetățenii din toată lumea care luptă pentru libertate, democrație și stat de drept”.
Yee a apreciat că ”singurul fenomen mai puternic decât consolidarea statului de drept sunt demonstrațiile masive ale sutelor de mii de cetățeni îngrijorați care le cer liderilor aleși să întărească și nu să slăbească lupta împotriva corupției”.
Tot cu privire la lupta anticorupție, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA a subliniat de două ori că România a devenit un model în regiune și că țara noastră trebuie să își păstreze acest statut și în viitor: ”De fapt, România a devenit un model pentru celelalte țări în lupta anticorupție și în întărirea statului de drept. Datorită muncii procurorilor, precum a celor din DNA, a judecătorilor, România este un exemplu despre cum democrațiile emergente pot să lupte împotriva corupției și pot să aibă un stat de drept puternic. (…) În ceea ce privește democrația și statul de drept, vom ajuta România să redevină și să rămână un exemplu în regiune pentru cum instituțiile pot promova prosperitatea și stabilitatea prin lupta anticorupție, dar și prin puterea instituțiilor de a-și face treaba”.
Yee și-a continuat discursul cu afirmații ferme atunci când a vorbit despre eficiența luptei anticorupție apreciind că nimic nu este mai eficient pentru lupta anticorupție și respectarea legii decât urmărirea penală, condamnarea și întemnițarea oficialilor corupți: ”În experiența mea din această regiune, am urmărit 17 țări și nimic nu este mai eficient pentru lupta anticorupție și pentru respectarea legii decât urmărirea penală, condamnarea și, când este justificat, întemnițarea oficialilor corupți care au obținut avantaje personale din funcțiile pe care le-au deținut”.
”Unde statul de drept este slab, corupția este larg răspândită, actori străini sau țări pot să mituiască, să cumpere, chiar și să controleze politicieni, mass-media, partide politice și, în cazuri extreme, să preia țări fără a invada sau fără a trage măcar un glonț, fără să folosească forța/ Statul de drept este parte dintr-un sistem de imunitate împotriva tiraniei, corupției și altor forme de influențe primejdioase”
Utilizând intenționat în mod excesiv sintagma ”stat de drept”, Hoyt Yee a vorbit pe larg despre importanța noțiunii și a explicat detaliat ”De ce suntem atât de obsedați de statul de drept?”:
”Statul de drept este unul dintre cele mai importante fundamente ale relației noastre. În declarația comună din septembrie 2016, într-una dintre întâlnirile noastre, cele două părți au convenit că acest parteneriat se bazează pe valorile democrației, incluzând statul de drept, piețe libere, drepturile omului. Aș adăuga tratatul fondator al NATO care se aliniază principiilor democrației și a statului de drept. Săptămâna trecută, vicepreședintele Pence a zis că Europa și SUA sunt legate de același nobil ideal: libertate, democrație, justiție și stat de drept. Secretarul de stat Tillerson a spus săptămâna trecută, la Bonn, că statul de drept trebuie să continue să stea la baza relațiilor dintre SUA și România. De ce suntem atât de obsedați de statul de drept? De ce este atât de important pentru noi? O să vă dau trei motive.
Primul este economic. Pentru a crește investițiile și pentru a atrage investitori în România, companiile trebuie să știe că există stabilitate și predictibilitate în cadrul statului de drept. Legile bune, aplicate corect și transparent, sunt esențiale. Noi vrem ca România să fie mai prosperă, mai atrăgătoare pentru investitori, pentru companiile europene și americane. Țările europene care sunt recunoscute pentru un stat de drept puternic și pentru instituții puternice ale statului de drept au și economii puternice. Țări din Europa și din toată lumea care sunt recunoscute pentru corupție, pentru un stat de drept slab și instituții slabe au și economii slabe. Noi vrem ca România să fie în prima categorie.
Al doilea motiv pentru care suntem atât de interesați de statul de drept este responsabilitatea. Cel mai comun exemplu este reprezentat de așteptările SUA ca aliații ei să aprobe un procent suficient din PIB pentru apărare. Scopul NATO de mulți ani este ca fiecare membru să dea 2% din PIB pentru apărare și să împărțim responsabilitățile, valorile și asigurarea securității. Angajamentul apărării statului de drept este pentru noi o măsură a angajamentului referitor la relațiile dintre SUA și România.
În cele din urmă, de ce mai suntem interesați de statul de drept? Statul de drept este o formă de apărare, este parte dintr-un sistem de imunitate împotriva tiraniei, corupției și altor forme de influențe străine primejdioase. Democrația este mai sigură când legea este aplicată egal și când nimeni nu este deasupra legii. Nici măcar politicienii. Când statul de drept este slab, corupția înflorește și liderii își pot urmări propriile interese în detrimentul intereselor cetățenilor. Unde statul de drept este slab, corupția este larg răspândită, actori străini sau țări pot să mituiască, să cumpere, chiar și să controleze politicieni, mass-media, partide politice și, în cazuri extreme, să preia țări fără a invada sau fără a trage măcar un glonț, fără să folosească forța. Iar acesta este un pericol dacă nu există instituții puternice și stat de drept”.
”Sunteți vecini cu Ucraina, deci nu trebuie să vă vorbesc eu despre mișcările agresive ale Rusiei în zonă/ Viitorul este destul de luminos pentru parteneriatul SUA-România”
Ulterior, oficialul american a amintit și de anul 2019, atunci când România va prelua președinția Uniunii Europene, subliniind că acest eveniment ar trebui ”să fie un mare motiv de mândrie și poate să fie și o adevărată motivație pentru a asigura că statul de drept e pe drumul cel bun”.
Oficialul american a amintit și de vecinătatea României cu Ucraina, punctând că, în acest context, ”nu trebuie să vă vorbesc eu despre mișcările agresive ale Rusiei în zonă și de consecințele negative pe care aceste mișcări le au nu numai în România, ci și în întreaga regiune”. Totodată, Yee a subliniat și că ”România cunoaște, poate, mai bine decât America problema amenințărilor la adresa securității și stabilității statului”.
Hoyt Yee nu a uitat să precizeze și faptul că România este un aliat de nădejde pentru NATO, punctând că țara noastră a alocat 2% din PIB pentru apărare: „Guvernul vostru a aprobat bugetul și România este printre cei câțiva aliați ai NATO din UE care au aprobat 2% din PIB pentru apărare. România a devenit un lider în NATO din punct de vedere al inițiativelor care țin de întărirea securității în această parte a Europei“.
În încheiere, Hoyt Yee a vorbit cu optimism despre parteneriatul strategic dintre SUA și România, menționând că ”privește spre viitor” și ”viitorul este destul de luminos”: ”Unul dintre cele mai bune lucruri ale acestui parteneriat este că privește spre viitor și cred că suntem cu toții de acord că viitorul este destul de luminos pentru parteneriatul dintre România și SUA. O să continuăm să extindem parteneriatul nostru în toate domeniile pe care le-am menționat: în securitate dorim să consolidăm capacitatea României de a face față viitoarelor amenințări, pentru că noi, SUA, avem nevoie de parteneri puternici pentru a proteja ambele state și pentru siguranța tuturor aliaților. Nu numai că vom fi unul lângă altul în antrenamentele comune și ale NATO, și în misiuni, dar vom căuta să întărim cooperarea și în alte zone cum ar fi securitatea cibernetică”.
Discursul integral al lui Hoyt Brian Yee, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA:
„Thank you for the wonderful introduction. I am happy to see so many students here in Constanta as we discuss the U.S.-Romania Strategic Partnership.
It’s a privilege to speak to the students of Ovidius University. You could be doing many other things this afternoon, especially in this nice weather, and I am honored you chose to spend some time with me today. Or maybe your professors required you to be here..? In any case, it is a good time to be in Constanta, and a good time to take stock of the relations between America and Romania and the challenges we face – from the dynamics of a globalized economy to security in the Black Sea region.
In 1989, when I joined the State Department, “globalization” was an obscure concept and Romania and the U.S. were adversaries in something called the Cold War. 15 years later we became NATO allies. Since then, Romania has contributed significantly to security in Europe and beyond. Our bilateral relations also have grown stronger, and far beyond defense cooperation. In recognition of this, we established in 2011 a Strategic Partnership. In the Strategic Partnership, we agreed to work together on 10 issues, from missile defense to rue of law. Why?
Unfortunately we live in a world of increasing threats: threats to our physical security and our national borders, freedom, prosperity, justice, governance. Our Strategic Partnership addresses a number of these threats. I will describe the highlights of the Strategic Partnership, starting with our robust political-military relationship.
Security Cooperation
Romanians know about threats to security and stability. As a neighbor to Ukraine, you are just a day’s drive away from where fighting is taking place on a daily basis. So I don’t have to tell you that Russia’s aggressive moves in the region have had serious consequences. But at the same time, we are dealing with this type of geopolitical threat and instability, we are also facing asymmetric threats, like rising terrorist activity in Western counties.
Romania has long understood the need to be prepared to meet whatever security challenges arise. Just recently your government approved a budget allocating two percent of GDP to defense, a pledge that puts Romania on the verge of joining a small group of Allies already spending two percent. Romania is also leading several NATO initiatives that strengthen deterrence in the region.
Romania also robustly participates in NATO missions around the region and the world. Romania is the 4th largest troop contributor in Afghanistan, providing a third of Special Operations Forces deployed to the country. Our troops are serving shoulder to shoulder to help stabilize Afghanistan and counter the terrorist threat there. Our efforts there serve as example to other countries in many different ways. Just last week, we saw Lt. Mirela Ivascu awarded after serving as the first female commander of a Romanian detachment in Afghanistan – a great accomplishment and example for others. Our armed forces have also worked together in Afghanistan, the Mediterranean, the Black Sea, Iraq, and the Balkans.
Outside of the NATO framework, on a bilateral level, the U.S. military has been strengthening its partnerships here. Just two weeks ago Romania saw a number of U.S. tanks arrive, just up the road, at MK Air Base. These tanks are part of the Armored Brigade Combat Team that arrived in Eastern Europe earlier this year. The brigade will be here for nine months and then will be replaced by another one. This persistent, rotational presence is a strong signal of the seriousness with which we view the security of Romania and the region.
In addition, last year, we put into operation our joint missile defense facility at Deveselu. At MK Air Base, Romania hosts a contingent of U.S. Marines, called the Black Sea Rotational Force, who train with you and other countries in the region. Our navies and Special Forces train together regularly and U.S. vessels frequently steam into port right here in Constanta.
Economic Cooperation
Just as the security of the United States and Europe is indivisible, so is our prosperity. (14 million jobs, $ 500 billion exports, $ 4 trillion investment). That is why economic cooperation is a key part of the U.S.-Romania Strategic Partnership. We work to grow our economies and create jobs and to overcome obstacles to more trade and investment, both externally in global economic dynamics, and internally with policies and regulations.
While smart policies and infrastructure investment by the government are certainly required, the real drivers of continued economic growth and prosperity are sitting in this audience – the future innovators and entrepreneurs. Romanians have already proven they have what it takes to prosper on the world stage – the Romanian team “ENTy” won Microsoft’s 2016 “Imagine Cup” for an innovative “smart” medical device, and I hear Vector Watch, a Romanian innovation, is one of the hottest smart watches on the market.
The United States has worked to support innovation in Romania, including by sharing our experience of thriving and dynamic entrepreneurial ecosystems through linkages with U.S. experts. We recognize outstanding entrepreneurial leaders through our Entrepreneur of the Month program, and continue to encourage start-ups and innovation through partnerships, exchanges, and grants.
Energy cooperation is an important aspect of our economic partnership. Every good or service we produce needs energy to make, ship or communicate it; energy demands are closely linked with economic growth and Romania has one of the most strategically important energy sectors in Europe. Unlike your neighbors who rely on other countries, sometimes a single country, for their energy needs, you have immense oil and gas sector expertise and the natural resources and location to play a crucial role as an energy exporter for the region. By playing that role, Romania would help diversify the energy supply and make European energy more secure. Diversity protects against geopolitical manipulation of energy supply.
If Romania chooses smart regulations and tax rates, the country will have a positive and influential role as a regional energy leader. U.S. companies have been investing in gas fields in Romania and some are exploring the possibility of producing gas in the Black Sea. Their investments are an example of the long-standing U.S.-Romania commercial partnership, our cooperation on energy issues, and our investment in the energy sector.
Foreign investment brings capital, technology, jobs and know-how. We would like to help Romania create conditions to attract more foreign direct investments, i.e. greater transparency, stability, and predictability.
Rule of Law
This point brings us to the rule of law – another key aspect of our Strategic Partnership and, one of the core values on which our relations are based. The U.S.-Romania Joint Statement on 26 September 2016: “partnership rooted in a shared commitment to democratic values, rule of law, open markets, respect for human rights, and people-to-people exchanges.” NATO’s founding treaty states that our collective defense alliance is a community “founded on the principles of democracy, individual liberty, and the rule of law.” Vice President Pence stated that Europe and the U.S. are “bound together by the same noble ideals – freedom, democracy, justice and rule of law.”
Secretary of State Tillerson said: “rule of law should continue to underpin” the Romania-U.S. relations.
Why do we consider the rule of law so important?
First of all for economic reasons; for increased trade and investment, companies need stability and predictability, rule of law, good laws applied fairly and transparently. We want Romania to be more prosperous, attractive to foreign direct investment. European countries that have a reputation for strong rule of law have strong economies. Countries with reputations for corruption and weak rule of law tend to have weaker economies.
2. Accountability. We need to know our allies are willing to meet commitments – commitments to mutual defense, but also to upholding common values (democracy, freedom, rule of law). These values are the foundation on which our relations are built. If the foundation is weakened, the entire structure is less sound. Common values are the glue in the transatlantic link, our moral compass without which we can drift apart.
Romania’s commitment to the rule of law is a measure of its commitment to the U.S.-Romania relations.
3) Rule of law is a key defense against tyranny, corruption and foreign malign influence.
Democracy is safest when law is applied equally, fairly to all and no one is above the law, even the more senior politicians. When rule of law is weak, corruption and cronyism thrive, and leaders can focus on narrow personal interests versus those of their citizens. Where rule of law is weak and corruption widespread, foreign actors can bribe, purchase, control politicians, media outlets, parties – in extreme cases, take over countries without invading or using force.
Romania has made tremendous progress in strengthening rule of law in recent years, especially through prosecution of corruption: by law enforcement, DNA and courts.
Nothing is more effective in fighting corruption and ensuring respect for the law than the prosecution, conviction, and, when justified, jailing of corrupt officials.
The only phenomenon more powerful perhaps at reinforcing rule of law is a massive demonstration of hundreds of thousands of citizens calling on their elected leaders to strengthen not weaken measures against corruption. The protests we witnessed earlier this month in Bucharest and around Romania were an inspiration to citizens everywhere in the world fighting for freedom, democracy and rule of law.
One of the best things about our Strategic Partnership is that it looks to the future – and the future looks bright. We look forward to continuing to expend our partnership in all these key areas: democracy and rule of law, economic cooperation, and security cooperation.
On security, we invest in building Romania’s capacity to meet the next generation of threats because we need strong partners to keep our countries secure. Not only we will be side by side in bilateral and NATO training exercises and mission, but we are looking at ways to strengthen cooperation in other areas, such as cyber security, both to protect critical infrastructure but also so that you can continue to research, chat with friends and work online knowing your information is safe and protected.
Our economic cooperation in the future we hope will focus on new sources of growth, on new opportunities, especially in innovation and entrepreneurialism.
In democracy and rule of law, we want to help Romania to return to being an example for the region, an example of institutions promoting prosperity and stability through clean, effective, transparent governance.
Romania’s 2019 EU Presidency should be a great motivator to keep rule of law on a good path, to showcase what you have accomplished.
A word on Public Service: I hope you will consider a career in public service. It’s not the most lucrative career, but a vital one, and one that some of you, I am sure, will excel at.
Perhaps just as importantly, we envision a future where you come study in the United States, and where American students can come here to study.
Facilitating exchanges is another project we are working on under the umbrella of our partnership. Exchanges, even short visits like mine, are critical to allow Romania and the United States to continue to build our relationship at the most important level – between our citizens“.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: