În perioada septembrie 2012-aprilie 2013, o comisie formată din specialiști din cadrul unor universități europene de renume a analizat, în mai multe etape, desfășurarea actului educațional și relația studenți-profesori în mai multe facultăți ale universității constănțene.
Comisia europeană a stat de vorbă, pe rând, atât cu studenți, cât și cu profesori de la facultățile Universității „Ovidius”. Principalele aspecte discutate au fost condițiile și capacitatea de cazare a studenților, baza materială a instituției, resursele studenților în ce privește accesul la bibliografie, mobilitățile externe prin programul Erasmus, desfășurarea cursurilor, transparența decizională, dialogul student-profesor, libertatea de exprimare și decizie a studenților, interesul și implicarea cadrelor didactice în soluționarea problemelor studenților etc.
Cine a evaluat facultățile UOC?
Echipa de profesori care a evaluat facultățile Universității „Ovidius” din Constanța a fost formată din:
-Sijbolt Noorda, fostul președinte al Universității din Amsterdam (Olanda);
-Lucka Lorber, vice-rector al Universității din Maribor (Slovenia);
-Jacques Lanares, vice-rector al Universității din Lausanne (Elveția);
-Annakaisa Tikkinen, ofițer academic al Uniunii Studenților în cadrul Universității din Oulu
(Finlanda);
-Don McQuillan, fostul director executiv al Consiliului Calității Universităților Irlandeze (Irlanda), profesor la Universitatea Irlandei (Dublin) și coordonatorul echipei sosite la Universitatea „Ovidius”.
La șase luni după finalizarea monitorizării, comisia a făcut public raportul întocmit în urma procesului de analiză. Vă redăm, în rândurile ce urmează, concluziile raportului publicat pe site-ul Uniunii Europene.
UE nu și-a retras raportul pozitiv, deși „Ovidius” primise cea mai dură lovitură de imagine
„Dorim să mulțumim încă o dată Universității pentru ospitalitatea și generozitatea de care au dat dovadă reprezentanții acesteia, dar și pentru excelenta organizare a unui cadru favorabil unei bune evaluări. A fost o plăcere să discutăm cu studenții și profesorii Universității „Ovidius” despre viitoarele direcții pe care le va urma instituția. În contextul unui proces amplu și complex de schimbare a învățământului superior din România, universitatea este pregătită să facă față provocărilor și oportunităților care urmează. În urma discuțiilor, am ajuns la concluzia că există o puternică determinare a conducerii instituției în vederea atingerii potențialului maxim, în calitatea de lider al învățământului universitar regional, pe care instituția o are. De asemenea, am constatat o puternică voință a reprezentanților universității de a consolida o instituție importantă atât pe plan național, cât și internațional. Sperăm că liderii instituției vor aprecia ca fiind utile atât comentariile, cât și sugestiile noastre și le urăm succes în următoarea etapă a dezvoltării universității!”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: