Imagini dezolante la „Protecția Copilului“ Constanța

„Este așa de murdar fiindcă nu avem nici măcar  femeie de serviciu“

Este imposibil să nu îți atragă atenția acele geamuri sparte, lipite cu bandă adezivă, cu crăpături largi prin care șuieră vântul și se infiltrează apa, autocolantul ros de timp și îngălbenit de soare, cablurile atârnând peste listele aruncate alandala pe sticlă, vopseaua scorojită și rugina ce se ascunde în spatele ei, acea ușă „bătrână“ ce ascunde o cameră mică întunecoasă și acea pancartă albastră, murdară, pe care scrie „Consiliul Județean Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului“.
M-am oprit în fața acestui sediu și, spre surprinderea mea, ușa era deschisă. Chiar funcționa. Erau oameni înăuntru la ghișee. De afară îți lăsa impresia unei clădiri părăsite, desființate de ceva vreme. Însă lucrurile nu stau așa.
În fața parcului de la Gară, între hotelul Maria și un magazin alimentar, încă își desfășoară activitatea serviciul de plăți către persoanele cu handicap, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, instituție ce se află în subordinea directă a Consiliului Județean Constanța. Imaginea exterioară a acestei clădiri m-a făcut să vizitez și interiorul. Am intrat timid și, în același timp, speriat de ce aș putea să găsesc înăuntru, ținând cont de ce se putea vedea de afară. Cu camera foto în mână, am pășit peste pragul ruginit. Am fost întâmpinat de o privire dură ce venea din stânga, din spatele unor ochelari așezați adânc pe nasul unui funcționar public bătrân, și de o imagine sinistră, cu două tomberoane înghesuite sub scările din dreapta. Mi-am permis să ridic aparatul și să imortalizez acest peisaj macabru, ținând cont că mă aflam într-o instituție publică, căci așa indica panoul de afară, însă am fost întrerupt de un agent de pază, de sex feminin, și el trecut de vârsta a doua. După o scanare din cap până în picioare și o privire mult mai dură decât cea care m-a întâmpinat în sediu, am fost întrebat: „Cine v-a permis să faceți poze?“. Am fost poftit în biroul „doamnei directoare“. De mână cu femeia-agent am urcat câteva scări întortocheate și am fost așezat pe un scăunel, în antecameră, în mijlocul unor bi-blioteci ticsite de dosare și hârțoage. În timp ce așteptam ca agentul de pază să mă invite în biroul directorului, mi-a atras atenția faptul că, deși toate instituțiile publice au obligația de a amenaja rampe speciale pentru persoanele cu handicap, acest sediu în care funcționează serviciul de plăți către persoanele cu dizabilități nu au amenajat așa ceva. Interesant, nu?Gândurile mi-au fost deranjate de agentul care mă invita în birou.
Am fost întâmpinat de trei doamne, zâmbitoare și relaxate (spre surprinderea mea). După ce m-am prezentat și le-am „dezvăluit“ scopul prezenței mele în acea instituție, una dintre doamne (nu am aflat niciodată numele sau funcția, fiindcă nu au dorit să se prezinte) mi-a spus: „Vă referiți la geamurile murdare de afară? Nu sunt spălate fiindcă nu avem nici femeie de serviciu. Cică nu sunt bani. Noi nu aducem bani la buget, ci cheltuim, de asta nu ni se acordă importanță. Asta este. Și salariile sunt cum sunt. Noi suntem un serviciu din cadrul Direcției Ge-nerale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Ne ocupăm cu plățile către persoanele cu handicap. Ce să facem, ne adaptăm la situația care este. Pentru mai multe detalii trebuie să vorbiți cu cei de pe strada Decebal (sediul central al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, n. red.), noi nu putem să dăm nici o declarație.“
Am părăsit biroul nedumerit, am coborât scările întortocheate, am trecut repede de agentul de pază care încă nu se relaxase și de privirea de sub ochelari care se ascuțite și mai tare și, ieșind pe ușă, am răms din nou surprins de aceleași geamuri sparte, murdare, cabluri atârnând și acea pancartă albastră, murdară, pe care scria „Consiliul Județean Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului“.
Contactată telefonic, Mihaela Ristea, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, ne-a declarat: „Clădirea de pe bulevardul Ferdinand nu a fost a Direcției până anul acesta. Anul acesta a fost preluată de Consiliul Județean Constanța. Datorită lipsei fondurilor nu s-au putut face reabilitări. Însă sunt luate în calcul pentru anul viitor.“

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: