IATĂ CE NU VEDEȚI LA TELEVIZOR DESPRE ROȘIA MONTANĂ!
Așa cum era de așteptat, din momentul în care premierul Victor Ponta a anunțat inițierea unei „legi speciale” pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, liderii politici au pornit un veritabil război al declarațiilor. La fel cum ziarele și televiziunile, locale și centrale, au pornit un război al știrilor pe tema exploatării. Ba mai mult, al treilea război, cel dintre susținătorii proiectului și opozanți, a făcut înconjurul presei internaționale.
În același timp, în mai multe orașe și municipii din țară grupuri de oameni care se împotrivesc exploatării de la Roșia Montană au ieșit în stradă, protestele lor derulându-se pe parcusul mai multor zile.
În paralel cu acuzațiile și declarațiile demagogice ale politicienilor, cu protestele „salvatorilor” și cu războiul televiziunilor, în fața prefecturii din județul Alba, minerii au ieșit în stradă să-și ceară dreptul la muncă.
Dovada faptului că războiul opozanților și al politicienilor nu e decât o piesă de teatru ieftin, jucată prost pe o imensă scenă a ipocriziei, este tocmai faptul că nimeni nu i-a băgat în seamă pe minerii protestatari care zbierau în Alba că „vor să muncească, nu să cerșească” și că „ei sunt Roșia Montană”.
În afară de 2-3 ziare locale, nici o televiziune centrală nu și-a îndreptat atenția către ei, nici unul dintre cei care vor să salveze Roșia Montană nu reflectă asupra modului în care minerii și ceilalți oameni ai locului, înțeleg că trebuie să fie salvați!
Minerii șomeri, în fața prefecturii Alba: „Noi suntem adevărații salvatori!”
Cei care s-au săturat până peste cap de „salvatorii” de la București, Iași, Bârlad, Constanța etc., sunt însuși minerii din Roșia Montană. În timpul protestelor, de cele mai multe ori, aceștia blamau faptul că oengiștii își asumă rolul de salvatori chiar și atunci când nu există obiectul/situația/persoana ce se vrea a fi salvată: „Lucrez la RMGC de 10 ani. Suntem 500 de angajați și nu pot să accept să vină cineva de la Aca-demie să ne dea lecții, să ne spună cum să trăim la noi acasă. La noi au fost puse în valoare galeriile, cu bani de la RMGC, pentru că nimeni nu a venit să investească aici. Proiectul minier e singura noastră salvare. Am 60 de ani și știu foarte bine ce greutăți avem în zonă”, este declarația unui miner, citată de Ziarul Unirea.
Un alt protestatar își arată revolta împotriva salvatorilor: „Cine a auzit de Roșia Montană până nu a existat această companie? Noi suntem adevărații salvatori ai Roșiei Montane. Dacă nu venea compania să pună în valoare tot ce s-a descoperit aici, nu se auzeau atâtea de Roșia Montană”, este declarația unui alt miner citată de jurnaliștii de la Ziarul Unirea.
Prefectul din Alba: „Sunt curios dacă protestatarii din capitală știu unde este Roșia sau au călcat vreodată pe aici?”
În timpul protestelor, prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, a declarat că este alături de minerii ieșiți în stradă și că va fi solidar cu ei până la capăt. Acesta a declarat pentru presa locală prezentă la eveniment: „Compania trebuie să înceapă lucrările neapărat. Nu cred că cei care demonstrează la București știu ce este la Roșia Montană și sunt curios dacă ei știu unde este Roșia sau dacă au călcat vreodată pe aici”, este declarația prefectului citată de jurnaliștii de la Informația de Alba.
Președintele Sindicatului „Viitorul Mineritului”: „Minerilor nu le convine să-și dea alții cu presupusul, care nu sunt în locul nostru și habar n-au ce vor să salveze. Ei protestează împotriva locurilor noastre de muncă și împotriva unui trai mai bun pentru noi”
Pe 8 septembrie este sărbătorită Ziua Minerului. În contextul dezbaterilor și a unei opoziții tot mai vocale, peste 10.000 de oameni s-au strâns la Roșia Montană cu prilejul acestui eveniment pentru a susține proiectul. Cu privire la proiectul companiei RMGC și la relația tensionată dintre susținătorii proiectului și opoziție, Cristian Albu, președintele Sindicatului „Viitorul Mineritului”, ne-a declarat: „Noi am făcut proteste și în Alba Iulia, și în Roșia Montană, și în București. Câți oameni au susținut proiectul în Roșia Montană și în Alba Iulia, atâția se opun la București. Și gândiți-vă la diferența dintre numărul de populație. Doar că pe noi parcă nu ne ascultă și nu ne vede nimeni. La televizor se vede doar că există o opoziție, nu se vede și faptul că cei care locuiesc în Roșia Montană și în împrejurimi își doresc demararea proiectului. Cei care se opun proiectului, ar face bine să vină la noi și să vadă cum arată Roșia Montană după investițiile care s-au făcut și cum arăta înainte. Să vadă că noi avem nevoie de locuri de muncă și de investițiile companiei. Nici mie, nici colegilor mei mineri nu ne convine să-și dea alții cu presupusul, care n-au fost în Roșia Montană, vorbesc în necunoștință de cauză și nu sunt în locul nostru. Ei nici nu știu ce vor să salveze, dar protestează împotriva locurilor noastre de muncă și împotriva unui trai mai bun pentru localnicii din Apuseni”.
Reprezentanții RMGC: „Cei care se împotrivesc proiectului sunt, cel mai adesea, prost informați”
Contactat telefonic de Ziua Minerului, Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al companiei Roșia Montană Gold Corporation, ne-a declarat: „Un sondaj de opinie întocmit la sfârșitul lunii august arată că 80% dintre români sunt de acord cu dezbaterea din Parlament, iar 60% dintre români sunt de acord cu exploatarea. Astăzi, 50 de primari din Munții Apuseni, reprezentând peste 100.000 de oameni, au susținut public proiectul. Peste 6000 de oameni din Roșia Montană și localitățile din împrejurimi au venit de Ziua Minerului să susțină proiectul. Așa că cei care protestează împotriva proiectului au informații false. Pe această cale îi invităm încă o dată, pe toți cei care se împotrivesc să vină, să ne asculte și nouă opinia, să se informeze și de la noi”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: