În timp ce Ucraina continuă să apere Bahmutul, diplomația nu stă pe loc: Volodimir Zelenski a ajuns în Polonia, Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen merg în China 

Volodimir Zelenski în Polonia Volodimir Zelenski în Polonia
sursa foto: Volodimir Zelenski/Telegram
sursa foto: Volodimir Zelenski/Telegram

În vreme ce Ucraina se confruntă cu atacuri rusești neîncetate asupra Bahmutului și Statele Unite s-au angajat să trimită și mai multe arme forțelor ucrainene pentru un eventual contraatac, efortul diplomatic de a pune capăt războiului din Ucraina este din nou în centrul atenției miercuri, relatează Reuters.

După ce au rezistat unui asalt dureros de luni de zile în estul Ucrainei, comandanții militari ai țării au declarat că o contraofensivă nu este departe, dar au subliniat importanța de a menține controlul asupra orașelor, inclusiv Bahmut, și de a suferi pierderi între timp.

În timp ce se pregătesc pentru o nouă etapă a războiului, autoritățile de la Kiev rămân active din punct de vedere diplomatic. Președintele Volodimir Zelenski a sosit miercuri în Polonia pentru a consolida legăturile cu o țară vecină care a jucat un rol important în galvanizarea sprijinului militar și politic occidental pentru Kiev împotriva invaziei, potrivit France 24.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Șeful de stat ucrainean a trecut deja granița în Polonia în această dimineață, urmând să efectueze o vizită oficială la Varșovia, potrivit  consilierului de politică externă al președintelui polonez.

Șefa executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, și președintele francez Emmanuel Macron aterizează miercuri în China, unde speră să “reseteze” legăturile cu un partener economic important, abordând în același timp probleme precum Ucraina și riscurile comerciale, transmite The Guardian

Macron a vizitat ultima dată China în 2019, în timp ce aceasta va fi prima călătorie a lui Von der Leyen de când a devenit președintele Comisiei Europene în acel an.

Vizita celor doi în China este un moment semnificativ nu doar datorită refuzului Beijingului de a condamna războiul și menținerii relațiilor diplomatice cu Moscova, ci și pentru că în ultimii ani, întâlnirile diplomatice cu oficialii chinezi au fost purtate în mare parte online. Acest fapt a fost cauzat de restricțiile draconicer anti-Covid impuse în China, dar și de deteriorarea relațiilor dintre China și Europa.

Macron a invitat-o pe Von der Leyen în această călătorie ca o modalitate de a proiecta unitatea europeană, după ce oficialii francezi l-au criticat pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că a plecat singur în China la sfârșitul anului trecut.

În ciuda acestui scop comun, cei doi lideri europeni vor urma rute și programe total diferite odată ajunși în China, amintește Politico. Președintele francez va vizita zone regionale din China și va aduce cu el o delegație importantă de lideri de afaceri, iar el și Von der Leyen vor împărtăși o singură întâlnire formală – o întrevedere cu președintele chinez Xi Jinping, care va avea loc joi. 

Situația este mai complicată pentru Ursula Von der Leyen, deoarece, spre deosebire de Macron, ea trebuie să reprezinte interesele întregii Uniuni Europene în China, ținând cont și de dorințele Statelor Unite.

“Ea are o sarcină imposibilă, să încerce să asigure o politică față de China care să mulțumească pe toată lumea”, a declarat un diplomat de la Bruxelles pentru Politico, sub condiția anonimatului.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: