Reabilitarea stațiunii s-a făcut FĂRĂ AVIZUL Ministerului Culturii! Primăria Constanța nu a răspuns solicitărilor Direcției Județene de Cultură!
Ziarul „Info Sud-Est” (www.info-sud-est.ro) continuă Campania ”PLEACĂ!”, demers jurnalistic de informare a publicului cu privire la situația stațiunii Mamaia, cu o anchetă exclusivă despre demararea și derularea proiectului de reabilitare a stațiunii Mamaia, inițiat de Primăria Constanța.
Conducerea Direcției Județene de Cultură Constanța, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, a răspuns unei solicitări a ziarului ”Info Sud-Est” prin care, în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, am vrut să aflăm dacă proiectul privind reabilitarea stațiunii afectează zonele protejate prin lege și dacă proiectul s-a derulat în conformitate cu Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Astfel, conform declarațiilor conducerii Direcției Județene de Cultură Constanța (DJC), autoritățile locale nu au respectat legea și au demarat proiectul ”Promenadă turistică Mamaia”, care implică lucrări de modernizare și reamenajare a promenadei turistice, fără avizul Direcției Județene de Cultură și, implicit, fără avizul Ministerului Culturii. Investiția depășește 10 milioane de euro, bani proveniți din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană (prin Programul Operațional Regional), conform informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Constanța.
Perimetrul în care se desfășoară lucrările de modernizare cuprinde zona Sat Vacanţă (între bulevardul Alexandru Lăpuşneanu şi bulevardul Mamaia) şi staţiunea Mamaia – zona cuprinsă între Piaţeta Perla – Hotel Malibu şi complex hotelier Bicaz. Perimetrul menționat cuprinde zone protejate prin lege, exemple fiind zonele Rex și Cazino, și monumente istorice de interes național și internațional, motiv pentru care, conform legii, avizul Ministerului Culturii era absolut necesar!
„Nici Direcția de Cultură, nici Ministerul Culturii nu au avizat documentația pentru Promenada Turistică Mamaia”
Pentru a înțelege mai bine cum a procedat Primăria Constanța înainte de demararea proiectului de modernizare a stațiunii, vă redăm în rândurile ce urmează, declarațiile conducerii Direcției Județene de Cultură Constanța, instituție subordonată Ministerului Culturii:
„Aspecte ale acestor lucrări (de reabilitare a stațiunii, n.red.) au fost prezentate în documentația <<Actualizare Plan Urbanistic Zonal pentru Stațiunea Mamaia>>, depus în vederea avizării de către Primăria Municipiului Constanța, înregistrat cu nr.21/09.01.2013, aceasta fiind analizată, completată și transmisă spre avizare, conform Legii 422/2001 la Ministerul Culturii, de unde a primit Avizul cu condiții nr.50/U/04.2013. Cu prilejul avizării PUZ, DJC Constanța a solicitat Primăriei Constanța transmiterea spre avizare a documentației pentru Promenada Turistică Mamaia, dar Primăria nu a răspuns acestei solicitări. În procesul analizării PUZ, împreună cu proiectantul PUZ, DJC Constanța a stabilit zonele de protecție ale fiecărui monument istoric în parte, în vederea completării documentației pentru avizarea la Ministerul Culturii”, ne-au declarat reprezentanții DJC.
Zonele în care s-au efectuat lucrări fără avizul Ministerului Culturii
Conform declarațiilor reprezentanților Direcției Județene de Cultură Constanța, o parte din lucrările pentru amenajarea Promenadei Turistice Mamaia s-au efectuat în zone protejate prin lege, fără avizul Ministerului Culturii. Astfel, aceste zone sunt:
1. ”O parte din lucrările pentru amenajarea Promenadei Turistice Mamaia s-au situat în zona de protecție a Ansamblului Cazino Mamaia, monument istoric cod CT-II-a-B-21001, clasat prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2460/05.08.2010. Direcția Județeană pentru Cultură Constanța nu a fost solicitată și nu a emis un Aviz pentru aceste lucrări”.
2. ”O parte din lucrările pentru amenajarea Promenadei Turistice Mamaia s-au situat în zona de protecție a Hotelului Rex Mamaia, 1938, G.M.Cantacuzino, monument istoric de importanță națională, înscris în Anexa 2 din Legea nr.5/2000 pentru aprobarea PATN. Secțiunea a III-a Zone Protejate, cod CT-II-a-B-21001, clasat prin Ordinul Ministrului Culturii nr.2460/05.08.2010. Direcția Județeană pentru Cultură Constanța nu a fost solicitată și nu a emis un Aviz pentru aceste lucrări”.
Un aspect deosebit de important este acela că pentru proiectul ”Construire parcare multietajată P+7+T în stațiunea Mamaia, Zona Cazino-Albatros”, care se situează, de asemenea, în zona de protecție a Ansamblului Cazino Mamaia, Primăria Constanța a solicitat și a primit Avizul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, nr. 233/13.07.2012. Așadar, se pare că în momentul în care au refuzat să solicite aviz pentru proiectul ”Promenada Turistică Mamaia”, ba mai mult, au ignorant solicitările DJC, autoritățile locale erau conștiente că pentru demararea lucrărilor în zone protejate prin lege este nevoie de avizul Ministerului Culturii
”Legea nu precizează cuantumul infracțiunilor și contravențiilor, deci e greu să protejăm zonele respective”
Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu completările și modificările ulterioare, intervențiile asupra monumentelor istorice fără avizul Ministerului Culturii, constituie, în funcție de gravitatea lor, infracțiuni, conform Art.54, sau contravenții, conform Art.55. În ce privește ambiguitatea legii, conducerea DJC ne-a declarat: ”Legea nu precizează infracțiuni sau contravenții și nu stabilește cuantumul lor, ceea ce conduce la dificultăți în protejarea legală a zonelor respective. Acest aspect este cunoscut, constituie un punct sensibil al Legii 422/2001 și sperăm în operarea unor modificări în sensul extinderii și înăspririi sancțiunilor, cu prilejul unor viitoare modificări ale legii”.
Primăria Constanța nu are încă o explicație
Am contactat telefonic reprezentanții Primăriei Constanța pentru a intra în posesia unui punct de vedere cu privire la situația prezentată de Direcția Județeană de Cultură, fără succes însă. Până la publicarea acestui articol, biroul de presă al administrației publice locale nu a găsit răspunsuri la întrebările noastre. Așteptăm cu interes, în continuare, punctul de vedere al Primăriei Constanța, pe care îl vom publica imediat ce vom fi intrat în posesia acestuia. Vom reveni!
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: