În perioada 1-5 iulie începe prima etapă de înscriere în învățământul dual pentru anul școlar 2024-2025, în cadrul Consorțiului Regional „Tehno-Dobrogea” – Ovidius Engineering Hub. Sunt puse la dispoziție, în total, 283 de locuri pentru elevi.
De ce beneficiază elevii admiși
Elevii care vor fi admiși în clasele de învățământ dual de la Constanța vor primi, printre altele, o bursă lunară de minim 1.000 de lei, după cum a transmis instituția de învățământ. Bursele vor fi acordate atât din partea Ministerului Educației, cât și din partea operatorilor economici.
Totodată, dacă sunt din alte localități, elevii vor putea fi cazați în căminele liceelor din consorțiu.
Despre învățământul dual
Învățământul dual este gratuit și se finalizează cu un examen de certificare a calificării profesionale, cunoscută atât în țară, cât și în Uniunea Europeană. Acesta se desfășoară la cererea operatorilor economici parteneri, care oferă locuri de formare, în vederea angajării elevilor după absolvire, arată Universitatea “Ovidius” din Constanța.
Proiectul este format din 44 de parteneri, instituții publice, operatori economici și asociații profesionale, după cum urmează:
- Universitatea Ovidius din Constanța, alături de Inspectoratul Școlar Județean Constanța
- 12 licee din județul Constanța;
- 17 operatori economici;
- 7 entități administrative (Instituția Prefectului Constanța, Consiliul Județean Constanța, Primăriile orașelor: Constanța, Cernavodă, Medgidia, Năvodari, Negru Vodă);
- 6 asociații profesionale și organizații relevante cu rol de sprijin în învățământul dual
Anul viitor ar putea începe construcția noului campus
Construcția noului campus ar putea începe la începutul anului viitor, au transmis reprezentanții Universității “Ovidius” din Constanța. “Aceasta este în etapa de avizare interministerială. Sperăm că începutul anului 2025 să ne regăsească cu utilajele pe teren, realizând fundația”, a declarat Cosmin Filip, șef lucrări și coordonator activități învățământ dual, la nivelul Universității “Ovidius” din Constanța.
În noiembrie 2023 a fost semnat contractul în valoare de peste 27 de milioane de euro pentru campusul de învățământ dual de la Constanța, proiect finanțat prin PNRR.
“Finalitatea proiectului constă în dezvoltarea acestui hub ingineresc practic prin într-o clădire care va găzdui activitățile de învățământ dual integrat, o clădire multifuncțională cu spații de învățământ, cu spații de cazare, cu cantină, practic un campus universitar doar aici, în Constanța. De aceea și operatori economici au fost foarte deschiși să participe, să se implice atât cu contribuție, dar în special prin preluarea de elevi conform nevoilor pe care aceștia le au și doresc să să le rezolve”, a precizat Cosmin Filip.
El a adăugat că perioadă minimă de activitate în această formă este de minim 15 ani. “Această clădire va fi gata până la la finalul proiectului, iar consorțiul nostru și-a propus o perioadă minimă de activitate într-o formă de genul acesta, de minim 15 ani. Adică nu gândim chestiuni punctuale de moment, ci vrem să dezvoltăm sănătos, împreună, cu Inspectoratul Școlar, care ne este partener evident în acest proiect, să dezvoltăm corect și sănătos acest învățământ dual”.
Inspectorul școlar general din Constanța, Sorin Mihai, susține că există un interes crescut în ultimul timp pentru învățământul profesional, care este considerat o a treia opțiune.
“Știți foarte bine că învățământul profesional și profesional dual de obicei este undeva o a treia opțiune și în general interesul este manifestat către învățământul liceal teoretic, dar în ultimul timp mai ales și prin ceea ce a reprezentat PNRR, care are foarte multe fonduri care se orientează strict către învățământul tehnologic, aici discutăm de învățământ profesional și tehnic, interesul a crescut și se vede și prin felul în care sunt sprijiniți acești elevi, prin resursele care le sunt puse la dispoziție”, a punctat acesta.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: