Poliția iraniană a reluat avertismentele conform cărora femeile trebuie să poarte obligatoriu vălul pe cap chiar și în mașini, a relatat luni presa internațională, în contextul în care tulburările continuă în urma morții lui Mahsa Amini, relatează agenția americană de știri VOA, care citează Agence France Presse.
Iranul a fost cuprins de proteste începând de la 16 septembrie, după moartea Mahsei Amini, tânăra de 22 de ani arestată în Teheran pentru nerespectarea strictului cod vestimentar impus de guvern femeilor.
În acest context, agenția de știri Fars a citat un ofițer de poliție de rang înalt, care a declarat că “noua etapă” a programului Nazer-1 – “supraveghere” în persană – a fost implementată “în întreaga țară de către poliție”.
Programul Nazer, lansat în 2020, se referă la “îndepărtarea hijabului în mașini”, a adăugat Fars.
Astfel, proprietarilor de mașini li se va trimite un SMS prin care vor fi avertizați de o încălcare a codului vestimentar în vehiculul lor și vor fi avertizați de acțiuni “legale” în caz de repetare.
Dar poliția pare să fi renunțat la amenințarea cu acțiuni legale, potrivit mesajelor postate pe platformele de socializare.
“Îndepărtarea hijabului a fost observată în vehiculul dumneavoastră: Este necesar să respectați normele societății și să vă asigurați că această acțiune nu se repetă”, se arată într-un mesaj care ar fi fost trimis de poliție și postat pe rețelele de socializare.
Poliția iraniană pentru moralitate – cunoscută sub numele de Gasht-e Ershad, sau “Patrula de îndrumare” – are mandatul de a intra în zonele publice pentru a verifica punerea în aplicare a codului vestimentar strict.
În urma protestelor, numeroase femei din cartierele de lux ale capitalei Teheran, precum și din suburbiile mai modeste și mai tradiționale din sudul țării, au fost observate fără văl și fără a fi oprite.
Din septembrie, dubele albe și verzi ale poliției moralității au devenit o priveliște mult mai puțin frecventă pe străzile Teheranului.
La începutul lunii decembrie, procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a fost citat spunând că poliția morală a fost închisă.
Conform BBC, acest anunț a fost întâmpinat cu nesiguranță, iar important de notat este că Montazeri a adăugat și că ramura judiciară va continua “să monitorizeze acțiuni de comportament la nivel comunitar”.
Activiștii au fost, de altfel, sceptici în ceea ce privește afirmațiile procurorului general, care păreau mai degrabă a fi parte a unui răspuns improvizat pentru conferință decât un anunț clar asupra poliției moralității, a relatat France 24.
Indiferent de statutul actual sau de puterea poliției moralității, evenimentele recente par a indica că autoritățile iraniene nu au renunțat încă la implementarea regulilor morale stricte, a căror aplicare brutală este, în fond, responsabilă pentru izbucnirea protestelor.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: