Chiar dacă secțiunea studențească a festivalului „Seri de teatru și muzică la Pontul Euxin”, ediția a III-a, s-a încheiat, amintirile primului weekend sunt încă proaspete.
Spectacolul studenților de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași, „Îngerul M”, desemnat cel mai bun spectacol al secțiunii „Teatru studențesc la Pontul Euxin”, a trezit emoții puternice în rândul publicului. Jocul actoricesc, susținut de proiecții video, a adus în fața publicului mărturii cutremurătoare din istoria întunecată a lăgărelor de concentrare naziste.
Din distribuția au făcut parte studenții: Camelia Bogleș, Gabriela Făgădău, Ioana Aciobăniței, Ioana Fuciuc, Iuliana Ganea, Tudor Stancu, Alexandru Bodron, Robert Agape, Edi Onu.
Pentru rolul doctorului, Alexandru Bodron a obținut Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar masculin.
Spectacolul, cu un scenariu scris de conf. univ. dr. Oana Botezatu Sandu, a fost conceput ca o desfășurare de forțe fiind realizat cu participarea invitaților: Cătălin Apostol (Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice), Doru Ivașcu, Flavius Grușcă, Valentin Mocanu (Facultatea de Teatru) și Orchestra de Suflători a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă“ – dirijor Sergiu Sandu.
Costumele au fost create de Jenița Stănilă și Angela Leonte. Regia tehnică a fost realizată de Emilian Andrei, iar de proiecții s-a ocupat Mihăiță Cornea. Din echipă mai fac parte: Alice Florentin (mișcare scenică), Alexandru-Radu Petrescu (pregătire vocală- canto) și Dumitriana Condurache (vorbire scenică).
„13.266 este numărul evreilor uciși în cele trei zile ale Pogromului de la Iași (27-30 iunie 1941), unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România. În memoria lor și a tuturor victimelor Holocaustului, la 80 de ani de la acest eveniment cumplit, Facultatea de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte George Enescu Iași propune publicului o readucere aminte a faptelor din acele cumplite zile/vremuri, un spectacol documentar la baza căruia stau povești tulburătoare din lagăr. Scenariul a fost construit după zeci de cărți, de mărturii audio-video, de reportaje și articole“, se arată în prezentarea spectacolului.
Pe 8 august, la gala de premiere a secțiunii „Teatru studențesc la Pontul Euxin”, conf. univ. dr. Oana Botezatu Sandu a declarat: „Mulțumim din suflet tuturor, și publicului, și studenților care m-au suportat timp de șase luni cât am lucrat la scenariu, pentru că scenariul este construit din povești adevărate din lagăr. N-am intervenit cu nimic în nicio poveste. Toate poveștile sunt adevărate. Ne-am asumat o sarcină foarte grea, le-am cerut studenților să intre în viața unor oameni și să încerce să reproducă o parte din asemenea emoții, din asemenea trăiri. Le mulțumesc! Bravo, copii!“.
Festivalul „Seri de teatru și muzică la Pontul Euxin”, ediția a III-a, a debutat pe 6 august și continuă până pe 29 august, în zona Amfiteatru din Parcul Tăbăcărie, cu spectacole și recitaluri susținute de profesioniști. Întâlnirile cu publicul au loc vinerea, sâmbăta și duminica, de la ora 21.00.
Intrarea este liberă!
Festivalul „Seri de teatru și muzică la Pontul Euxin” este organizat de Oțeleanu Ioana Cătălina PFA și finanțat de Primăria Municipiului Constanța. Acesta este un proiect de Interes General Finanțat din Fonduri Nerambursabile, fonduri alocate prin contractul de finanțare nerambursabilă nr. 146224/23.07.2020. Valoarea totală a proiectului este de 280.000 lei.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: