Războiul din Ucraina tinde să se transforme în falimentul moral al rușilor ca popor european, iar Rusia se confruntă cu o ”relativă trezire la realitate” care a determinat-o să renunțe la maniera ultimativă în care obișnuia să comunice la începutul invaziei, consideră Cosmin Popa, istoric specialist în probleme ruse și sovietice, într-un interviu acordat pentru G4Media.
Cosmin Popa a explicat faptul că va exista nu departe de acum un acord de încetare a focului, care nu va însemna însă și sfârșitul războiului. Problemele Rusiei pun stringent nevoia unei soluții, chiar și provizorii, a conflictului, mai spune specialistul Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga”.
Totodată, Rusia a trimis și trimite încă semnale belicoase Finlandei, Moldovei, Georgiei și Bosniei-Herțegovina, prin care le amenință cu războiul, sub diverse pretexte, mai spune Popa care adaugă: ”Eu tind să le iau în serios și observ o acumulare militară și politică la Moscova, orientată în primul rând către vecinii Ucrainei”. Istoricul mai subliniază că Vladimir Putin a învățat din căderea dictatorilor și va face tot posibilul să urmeze modelul lui Stalin.
Pe de altă parte, în absența unor schimbări politice de tip revoluționar în Rusia, în sens democratic, sancțiunile occidentale sunt menite să rămână pe termen lung, chiar dacă într-o formă atenuată, mai apreciază Popa.
Deci, urmează pentru Rusia după încetarea focului? Vor fi ridicate sancțiunile financiare? Va fi Rusia reconectată la comunitatea internațională? Ce urmează pentru ruși și societatea lor? Și-a atins obiectivele Vladimir Putin? La toate aceste întrebări a răspuns pentru G4Media Cosmin Popa.
Reporter: Ne putem aștepta curând la un armistițiu în războiul din Ucraina sau chiar la o încheiere definitivă a conflictului?
Cosmin Popa: Înainte de a trece la răspuns, cred că este important să distribuim câteva accente, cred eu, importante. Primul dintre ele este legat de faptul că războiul tinde să se transforme într-un faliment moral al rușilor ca popor european. Absența unor reacții colective la declanșarea invaziei nu m-a uimit, însă consolidarea majorității rușilor în jurul unui lider politic mânat de dorința de putere totală și obsedat de idea inevitabilității unui conflict armat cu lumea civilizată, predispune Rusia la intrarea într-o formă isterie colectivă, menită să justifice crimele cele mai oribile și să considere dictatura drept singura formă viabilă de organizare politică a societății.
Citește interviul complet pe G4Media
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Titlul articolului anunţa un interviu interesant, dar care s-a văzut trunchiat, inexplicabil, după prima întrebare cu răspunsul său incomplet. Pot spera să citesc restul interviului în format…