Interviu cu ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec: Este importantă creșterea capacității și eficienței Portului Constanța/ Posibil ca Portul să intre în vizorul Unității de Investigații Criminale Transfrontaliere/ Orașul ar putea face mai mult pentru a evidenția calitatea forței de muncă

ambasador sua hathleen kavalec ambasador sua hathleen kavalec
sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est
ambasador sua hathleen kavalec
sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Prezentă la Constanța pentru expoziția ”We The People” (Noi, Poporul), amenajată în Piața Ovidiu, Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, a vorbit, într-un interviu pentru Info Sud-Est, despre Portul Constanța, cum ar putea regiunea să devină mai atractivă pentru companiile americane, rolul Universității ”Ovidius” în creșterea calității vieții la malul mării, dar și fenomenul extremismului sau starea și rolul mass-media locale în contextul degradării generale a presei. 

Reporter: În primul rând, doamnă ambasador, bine ați venit la Constanța. Aceasta este a doua vizită oficială pe care o faceți aici de la preluarea mandatului. Cum vi se pare orașul? Ce vă place și ce ar putea fi schimbat în bine? 

  • Kathleen Kavalec: Ei bine, da, într-adevăr, aceasta este a doua mea vizită în calitate de ambasador la Constanța. Acesta este un oraș foarte important, aflat într-o poziție strategică la Marea Neagră, și a devenit și mai important de când a început războiul, desigur, datorită rolului Portului Constanța. Ce îmi place la acest oraș? Cum să nu-ți placă un oraș ca acesta de pe litoral, cu plaje frumoase, clădiri istorice, o istorie îndelungată, știți, locuri frumoase de promenadă. Așa că înțeleg de ce mulți turiști vin aici tot timpul.

Rep.: Despre Portul Constanța, în mod specific. Există vreun proiect de cooperare pe agenda de lucru între statul român și SUA în ceea ce privește Portul Constanța? Și dacă da, ce ar implica acest proiect? 

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • Kathleen Kavalec: Nu, în prezent nu avem niciun proiect de cooperare, din câte știu eu. Sunt conștientă că UE este implicată în susținerea diverselor proiecte, ceea ce, România fiind membră a UE, are mult sens. Din perspectiva SUA, avem companii care folosesc Portul Constanța, Archer Daniels Midland (ADM), de exemplu, expediază cereale pe aici, și am vizitat facilitățile lor din port. Dar nu, nimic specific în ceea ce privește proiectele americane.

Rep: Statele Unite deschid o Unitate de Investigații Criminale Transfrontaliere (UICT) la București, pentru combaterea grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră. Va fi și Portul Constanța în vizorul acestei unități?

  • Kathleen Kavalec: Nu pot să vorbesc despre specificul a ceea ce va face Unitatea, dar, evident, orice problemă care implică, știți, ei se uită la activitățile transfrontaliere – asta va implica orice loc în care există intrare și ieșire de persoane peste graniță. Așadar, Constanța pare să se încadreze în această categorie, dar nu pot vorbi despre specificul activităților lor. Este posibil. Cred că depinde probabil de tipurile de cazuri care vor fi prezentate.
ambasador sua hathleen kavalec
sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Rep.: Acum, revenind la dezvoltare, ce oportunități regionale de dezvoltare vedeți pentru Portul Constanța? Mai ales în contextul actual al Inițiativei celor Trei Mări și al războiului din Ucraina. 

  • Kathleen Kavalec: Ei bine, cred că, după cum am văzut, Portul Constanța a înregistrat o creștere fulminantă a volumului de transporturi de la începutul războiului. O mulțime de cereale și alte produse trec prin port și sunt expediate. Cred că probabilitatea este că această capacitate sau volumul de afaceri va continua să crească și că ceea ce este important acum este ca autoritățile portuare să încerce să crească capacitatea și eficiența portului. Am văzut că există acum multe întârzieri la accesul în port din cauza cererii. Așadar, cred că există probabil oportunități pentru companiile care lucrează în domeniul îmbunătățirii operațiunilor portuare. Dar cred că rămâne de văzut care va fi nivelul de interes din partea companiilor americane pentru aceste proiecte. Desigur, fiind la Marea Neagră, există întreaga problemă a dezvoltării petrolului și gazelor în regiune. Există o companie americană, Black Sea Oil and Gas, care este prezentă în zonă. Știu că sunt foarte activi și că sunt în căutarea de noi oportunități.

Rep: Doamnă ambasador, spuneați cu puțin timp în urmă că în România sunt aproximativ 1.000 de companii americane. Puteți să ne spuneți ce ar convinge mai multe companii americane să investească în Constanța, dar și în alte segmente în afara Portului? 

  • Kathleen Kavalec: Știți, companiile americane, atunci când vin, nu se uită neapărat la o anumită regiune. Ele vin în general datorită oportunităților din România, așa că se uită în toată țara. Și cred că ceea ce am observat, în special din sectorul de înaltă tehnologie, este că au tendința de a se uita în special la orașele care au sisteme universitare puternice, pentru că sunt în căutarea unor zone în care există o forță de muncă educată. Așa că eu cred că orașul Constanța, având o universitate aici, este o sursă potențială de talente. Știu că, atunci când discut cu oameni de la universitate, ei spun că mulți studenți sunt recrutați în alte părți ale României sau chiar în străinătate. Deci cred că, știți, Constanța ar putea face mai mult pentru a evidenția calitatea forței de muncă, cred că ar fi o modalitate de a atrage companiile. Și, bineînțeles, cred că, cu cât se investește mai mult în îmbunătățirea calității vieții în oraș, cu atât mai multe companii, inclusiv companii americane, vor fi, posibil, atrase.

Rep.: Acum, îndepărtându-ne puțin de mare, cum apreciați presa locală din România, mai ales dacă luăm în considerare degradarea presei românești în general din ultimii ani? Și, bineînțeles, numeroasele îngrijorări care au fost ridicate cu privire la starea libertății presei în România. De asemenea, din punctul dumneavoastră de vedere, care este importanța presei locale în acest ecosistem? 

  • Kathleen Kavalec: Cred că, în primul rând, libertatea presei este esențială pentru orice societate democratică. Este important să existe o acoperire mediatică independentă și voci care să puncteze probleme, preocupări care există în această societate și care sunt capabile să relateze despre performanța autorităților guvernamentale și, pur si simplu, despre probleme generale care afectează populația. Iar presa locală este, cred, și mai importantă, deoarece vorbește despre preocupările de zi cu zi ale cetățenilor. De obicei, este tipul de presă care îi interesează cel mai mult pe cei mai mulți oameni, știind ce se întâmplă în orașul sau localitatea din imediata lor apropiere. Este o perioadă dificilă pentru mass-media din cauza presiunilor financiare, a apariției rețelelor de socializare și a posibilității de a obține știri din multe alte surse. Așadar, în multe țări, inclusiv în România, cred că presiunile financiare creează probleme. Dar, dincolo de asta, cred că unele dintre preocupările pe care le avem cu privire la libertatea în mass-media includ preocupări legate de transparență și finanțare. Știu că există fonduri care sunt oferite anumitor organizații media, iar acestea nu sunt întotdeauna clare sau transparente. Așadar, în raportul nostru privind drepturile omului, am vorbit despre nevoia de transparență și de finanțare a mass-media și am vorbit despre importanța protejării drepturilor jurnaliștilor și a asigurării că ei pot lucra în siguranță.

Rep.: Să vorbim puțin și despre extremism. Vedem pe zi ce trece tot mai multe semne că extremismul și radicalismul sunt tot mai prezente în politica și societatea românească. Avem, de asemenea, și un partid politic de extremă dreapta care, în sondaje, este pe locul doi. Cum evaluați acest fenomen și cât de mult credeți că ar putea afecta democrația din România în următorii ani? 

  • Kathleen Kavalec: Cred că ascensiunea retoricii extremiste în politică este o problemă care este împărtășită de multe țări în aceste zile și pare a fi o provocare în creștere în multe democrații. Cred că este important ca cetățenii să se informeze, să înțeleagă, să gândească critic cu privire la informațiile pe care le primesc și să susțină liderii care, cred eu, oferă soluții la probleme reale și să se ferească de liderii care încearcă să folosească divizarea sau să creeze dușmani ai altor oameni. Aceste tipuri de narațiuni politice sunt dăunătoare, cred eu, pentru societate în general, și au un potențial distructiv. Așadar, cred că este important ca toată lumea să sprijine, în societatea civilă și în educație, politicile care încurajează gândirea critică, care sprijină învățarea modului de a lucra împreună, de a învăța cum să participi la o comunitate într-un mod constructiv și de a sprijini liderii care oferă soluții reale la problemele care afectează societatea.

Rep.: Și pentru a doua parte a întrebării, cât de mult credeți că ar putea afecta acest fenomen democrația din România în următorii ani? 

  • Kathleen Kavalec: Ei bine, este greu să vorbești ipotetic despre viitor, așa că mă voi abține să o fac. Va trebui să vedem ce se întâmplă. Dar cred că există o mulțime de oameni raționali în România care înțeleg, știți, în ce direcție vor să meargă și sunt serioși în privința dezvoltării țării. Deci cred că trebuie să ne punem încrederea în alegători pentru a face alegeri bune.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: