Traseism politic
ISE: Are PDL motive de îngrijorare cu privire la efectele ordonanței de urgență care permite primarilor să își schimbe partidul fără să-și piardă mandatul?
Christian Gigi Chiru: Poate că termenul „îngrijorare“ nu este cel mai adecvat. Noi, Partidul Democrat Liberal şi, mai ales, Alianţa Creştin – Liberală, am atacat efectele perverse asupra democraţiei pe care le produce acest act normativ. Totodată, această Ordonanţă creează un precedent periculos care ignoră votul cetăţenilor si al majorităţilor legitimate în urma alegerilor. Aşa cum cei de la PSD acceptă ideea „prostituţiei politice” timp de 45 de zile, ne putem aştepta ca domnul Victor Ponta să susţină un act normativ prin care, în duminicile impare, Codul Penal să fie suspendat.
ISE: Ținând cont că în județ au mai rămas doar șapte primari democrat liberali, nu credeți că noua ordonanță de urgență este favorabilă organizației PDL Constanța? Vă așteptați la surprize plăcute și la noi membri PDL din rândul primarilor? Îi veți primi în partid?
C.G.C.: Democraţiile consolidate au ca principiu de bază respectul faţă de votul exprimat. Am atacat această ordonanţă în ideea că , după 25 de ani de democraţie, calculele politice ar trebui să se bazeze pe identificarea soluţiilor la nivelul nevoilor societăţii si nu aşa cum procedează cei de la PSD. Noi ne-am exprimat deja poziţia pe această temă. Deşi această ordonanţă este facută la comandă pentru a-l favoriza pe Victor Ponta, cred că această „ţopăială” este una prematură după modelul Mircea Geoană din 2009.
ISE: Cum credeți că se vor reflecta efectele acestei ordonanțe de urgență în lupta pentru prezidențiale din noiembrie 2014?
C.G.C.: Şeful de campanie Liviu Dragnea îşi face temele la timp. Acesta încearcă să-i ofere un confort psihologic lui Victor Ponta pentru ca după pierderea alegerilor prezidenţiale, să-i ia locul la condu-cerea PSD şi, de ce nu, să devină si şeful Guvernului. Această greşeală guvernamentală ne-a adus nouă, celor de la ACL, o bună temă de campanie şi un dezavantaj politic pentru Victor Ponta în faţa partene-rilor europeni. Reacţiile venite din partea UE s-au văzut la scurt timp de la alegerea comisarului european.
Alianța Creștin Liberală
ISE: Credeți că apariția unor episoade conflictuale între membri PDL și PNL (ex. Sorin Frunzăverde-Cătălin Predoiu), la foarte scurt timp de la formarea alianței, reprezintă dovezi ale faptului că ACL a fost construită în grabă, generând frustrări în rândul liberalilor și democrat-liberalilor?
C.G.C.: Proiectul politic de consolidare a dreptei are în vedere formarea unui partid de centru-dreapta care va avea la bază soluţii pentru nevoile României în următorul deceniu. Mai mult ca sigur, în consolidarea acestui curent vor exista puncte de vedere diverse – de la li-beralism radical până la tradiţionalul conservatorism. Toate aceste dezbateri de idei au un rol constructiv orientat către soluţii şi către cetăţean. Iar în partide, de fiecare dată, schimbul de generaţii îşi poartă după sine şi modul de abordare a noilor provocări.
ISE: În actuala ACL, există nostalgici ai USL? Sunt liberali care păstrează metehne useliste?
C.G.C.: Uniunea Social Liberală a fost o alianţă politică în care PNL deviase de la rolul liberal ataşându-se de PSD doar cu un singur scop în programul politic – dărâmarea lui Traian Băsescu de la putere. Dacă vorbim astăzi de metehne useliste, ne referim doar la un singur aspect – „Cu orice preţ, jos Băsescu!”.
Astăzi, aş putea să vă spun că Alianţa dintre PDL și PNL are o naturaleţe ideologică si principială. Este, practic, o revenire la valorile tradiţionale de dreapta iar împreună, prin Alianţa Creştin-Liberală , se impune să pregătim proiectul „România în următorul deceniu”.
ISE: Cum vedeți viitorul ACL după alegerile prezidențiale, în cazul în care candidatul alianței va ajunge la Cotroceni? Dar în cazul în care ACL va pierde alegerile?
C.G.C.: În ambele cazuri, consolidarea unui mare partid politic de centru-dreapta este vitală în România. Ultimii 20 de ani ne-au demonstrat că fărâmiţarea partidelor duce la fărâmiţarea statului, la amnezia instituţiilor publice, la neîncrederea în sistem şi în valorile democraţiei. Indiferent de scorul pe care candidatul ACL îl va obţine în noiembrie, cred că, deja, fuziunea celor două partide este un pas important în consolidarea unui vehicul politic care-și poate măsura forţele oricând în bătăliile electorale cu mamutul PSD.
ISE: Cât de viabilă este alianța PNL-PDL la Constanța, în condițiile în care național-liberalii nu s-au expus niciodată făcând o opoziție clară la actuala condu-cere a administrației locale?
C.G.C.: Din momentul în care am fost ales preşedintele Organizaţiei Judeţene PDL Constanţa, eu mi-am asumat rolul de principal adversar al grupului organizat Mazăre-Constantinescu.
Acţiunile mele din 2011 şi până astăzi reflectă opoziţia clară faţă de PSD. Am demonstrat, de nenumărate ori, cât de păcătoasă poate fi o gaşcă ce a pus stăpânire pe oraşul nostru. Această gaşcă coordonată de Mazăre încearcă să ne convingă, lună de lună, cu „puiul şi zahărul”, că uniformizarea în sărăcie este benefică pentru Constanţa. Cri-tica mea s-a bazat pe ideea că, în oraşul nostru, sunt suficiente resurse pentru a trăi decent aşa cum se trăieşte în toate marile oraşe port din Europa. Iar când vine vorba despre colegii liberali, vă pot spune amical că am speranţa că pot recupera ceea ce n-au făcut până acum şi am încredere că, de acum încolo, vor da o mână de ajutor importantă în combaterea socialismului de lux reprezentat la Constanţa.
Alegerile prezidențiale
ISE: Tot mai multe voci susțin că, prin comparație cu Klaus Iohannis, Cătălin Predoiu se prefigurează drept un candidat cu mai multe șanse, mai dinamic și cu un discurs mai consistent și mai convingător. În ce context ne-am putea aștepta ca ACL să hotărască schimbarea lui Klaus Iohannis cu Cătălin Predoiu?
C.G.C.: Este adevărat că profilul politic al lui Cătălin Predoiu este diferit de cel al lui Klaus Iohannis. Cei doi vin din medii diferite ca pregătire educaţională şi experienţă profesională. Sigur că am interacţionat mai mult cu Cătălin Predoiu, acesta face parte din generația politicienilor noi care își fundamentează activitatea politică prin pregătirea lor profesională. Nu vă ascund faptul că Iohannis președinte – Cătălin Predoiu premier este o formulă de succes pentru marele partid de centru-dreapta. Nu aș dori să răspund la astfel de speculații. Acestea sunt deliciul presei și țin de zona întrebărilor care încep cu „dacă ” și cu „parcă”.
ISE: Ce credeți că va simți alegătorul de dreapta când va fi pus să aleagă între cei cinci candidați ai „dreptei unite“? Există posibilitatea ca această lipsă de unitate să descurajeze electoratul de dreapta și să participe într-un procent mai mic la vot?
C.G.C.: Astăzi, alegătorul român are o listă bogată de figuri politice care se autolegitimează drept reprezentanții dreptei. Având în vedere că alegerile prezidențiale se bazează, mai mult, pe individ ca imagine și mai puțin pe ideologie, este de așteptat ca cei care vor vota cu Monica Macovei, să se identifice, în al doilea tur, mai degrabă cu Klaus Iohannis decât cu marioneta lui Mazăre, Duicu și Constantinescu, numitul Victor Ponta. Deși, așa cum am menționat anterior, aceste alegeri nu sunt neapărat despre ideologii, cei autointitulați „de dreapta” – Tăriceanu și Udrea – sunt doar niște artificii politice menite să fure atenția în interesul lui Ponta, fie că sunt conştienţi sau nu.
ISE: Cât de mult contează plecarea Monicăi Macovei din PDL? Fără Monica Macovei pe listele de la alegerile europarlamentare, din mai 2014, câte procente credeți că reușea să obțină PDL? Ce șanse are Monica Macovei în lupta pentru Cotroceni?
C.G.C.: Fără a-i minimaliza importanța doamnei Monica Macovei, o campanie electorală pe liste așa cum este cea pentru alegerile europarlamentare, rolul echipei și al militanților partidului este vital. Cu cei peste 200.000 de membri și militanți ai PDL-ului, calitățile, mesajul candidaților capătă sens. Un candidat fără o structură puternică de militanți este la fel ca o mașină fără motor. Rolul Monicăi Macovei în aceste alegeri este că va ridica anumite teme importante în dezbatere cum ar fi independența justiției și întărirea statului de drept. Este adevărat, aceste teme sunt importante, mai ales că în jurul primului-ministru gravitează persoane care fac bătături de drumurile făcute la DNA.
ISE: Cine va obține mai multe procente, în opinia dumneavoastră, la alegerile prezidențiale: Monica Macovei sau Elena Udrea? Poate câștiga o femeie, în prezent, alegerile prezidențiale în România?
C.G.C.: O comparație trebuie să aibă la bază termeni asemănători. Între cele două candidate, singura asemănare este că sunt amândouă femei. Am o deosebită admirație pentru femeile din politică și cred că acel candidat ce va câștiga inima femeilor poate deveni președintele României. Totodată, cred că România nu este pregătită pentru o femeie preşedinte.
Municipiul Constanța
ISE: După ultimele evenimente de pe scena politică din Constanța, avem motive să credem că cel puțin alegerile pentru președinția Consiliului Județean Constanța vor avea loc înainte de anul 2016. V-ați pregătit candidatul pentru viitoarele alegeri la CJC? Dar pentru Primăria Constanța?
C.G.C.: Candidați, doritori, există tot timpul. Însă, acum, va trebui să consolidăm strategia de câștigare a cel puțin una din cele două instituții importante din Constanța – Primăria și Consiliul Județean. Se impune o fisurare a dictaturii PSD, altfel vom ajunge să credem că sărăcia ne-a fost dată de la Dumnezeu. Alegerile prezidențiale vor fi un indicator pentru ceea ce urmează să se întâmple la Consiliul Județean și Primăria Constanța.
ISE: În cazul în care ACL nu se va destrăma până la proximele alegeri pentru Primărie sau CJC, veți face compromisuri politice, la fel ca în cazul alegerilor prezidențiale, și veți desemna candidați de la PNL?
C.G.C.: Subliniez, scopul nostru, ca și cel al colegilor liberali, este de a identifica formula câștigătoare. S-a demonstrat că atât timp cât PSD sădește râcă între partidele de dreapta, va câștiga cu siguranță alegerile. Eu sunt încrezător că Justiția îi va ajunge din urmă pe cei care ani de zile s-au jucat cu destinul orașului iar demitizarea acestui regim Mazăre-Constantinescu va fi similară cu cea a liderilor comuniști din Europa de Est.
ISE: Cum vor arăta candidații PDL/ACL la primărie și CJ? Care este profilul acestuia?
C.G.C.: Cei doi candidaţi vor fi constănţeni, serioşi, familişti, oameni cu grija comunităţii, persoane responsabile care să vadă oraşul şi judeţul ca pe propria familie. Candidaţii noştri vor fi oameni res-ponsabili, cum am mai spus, politicieni care să ştie să se îngrijească de oraş şi de judeţ ca de propria lor casă. Să aibă grija cetăţenilor, să nu vadă numai propriile interese. Constanţa, atât la nivel de municipiu cât şi de judeţ, s-a săturat de fanfaroni şi de grupuri de interese. Constanţa are nevoie de oameni serioşi, Constanţa merită mai mult!
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: