Interviu expert în DEEPFAKE. Cel mai rău scenariu: „Pot vedea un viitor în care orice lucru este online ar putea fi fals”

sursa foto: Unsplash

Matyas (Maty) Bohacek, cercetător în domeniul inteligenței artificiale la Universitatea Stanford, recomandă, într-un interviu pentru Context.ro, un ghid în câțiva pași simpli, pentru a nu pica în capcana deepfake – un fenomen care devine din ce în ce mai frecvent și ușor de realizat.

  • Reporter: Ai putea să ne spui, te rog, care ar fi trei-cinci sfaturi despre cum putem identifica deepfake-urile, atât pe suport audio, cât și video și imagine?

Matyas Bohacek: În cazul video-urilor trucate, cred că cel mai bun indicator este să ne uităm la zona gurii. Vor fi unele discrepanțe în zona asta: gura se va deschide uneori când persoana nu spune nimic sau va fi închisă când aceasta vorbește.

Un alt factor este reprezentat de gesturi. De pildă, dacă un politician ține un discurs, atunci va folosi mâinile pentru a sublinia ceva. Dar dacă eu stau și dintr-o dată fac așa (gesticulează – n.r.), nu are niciun sens, nu? Deci, aceste feluri de glitch-uri și gesturi, în general.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Mai pot exista și un fel de zgomote de fundal care ar putea fi un bun indicator, pentru că aceste generatoare uneori greșesc ceva în audio și atunci apare un zgomot ciudat în fundal.

Citește interviul integral pe Context.ro

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.