Aproape jumătate dintre cele 231 de spitale de stat cu secții ATI din România au instalații electrice mai vechi de 20 de ani. În 17 cazuri, secțiile au instalații vechi de peste cinci decenii, iar în cele mai extreme opt cazuri, au instalații vechi de peste 70 de ani, au descoperit jurnaliștii Context.ro, care au construit o bază de date cu informații obținute în urma unui război juridic cu Ministerul Sănătății.
La finalul lui 2021, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se declara tulburat de concluziile unui raport despre starea instalațiilor electrice din secțiile de terapie intensivă ale spitalelor românești. Cu toate acestea, ministerul său a refuzat să transmită informațiile complete la cererea jurnaliștilor Context.ro. A fost nevoie de 532 de zile și de intentarea unui proces, dar Context a obținut raportul complet și anexele sale, la 22 iunie 2023.
Pe lângă vechimea instalațiilor, mai există și o serie de probleme care, în mare măsură, nu au fost raportate de spitale. De exemplu, multe dintre spitale au raportat că nu există problemele la instalațiile electrice de la ATI, deși un control DSU a identificat zeci de secții cu sisteme electrice defecte, care aveau improvizații sau erau subdimensionate.
De altfel, unele date transmise de spitale către Context.ro nu coincid cu cele ale ministerului. De exemplu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a transmis că spitalul a fost construit în 1973. Potrivit spitalului, instalația electrică a fost renovată în proporție de 85% din 2017 până în prezent. Totuși, datele de la Ministerul Sănătății arată că spitalul are două secții de terapie intensivă cu instalații electrice din 1900, respectiv 1948 – cu zeci de ani mai vechi chiar decât clădirea spitalului, potrivit datelor transmise de instituție.
În baza informațiilor de la Ministerul Sănătății și de la spitalele din țară care au răspuns cererilor trimise, Context.ro a creat o platformă online în care fiecare român poate vedea starea spitalului în care ar putea intra: vechimea clădirii, vechimea instalației electrice în întreaga instituție și vechimea instalației de la ATI. Datele sunt disponibile sub forma unui motor de căutare și a unei hărți interactive.
- Vezi platforma și baza de date completă, aici
- Citește concluziile principale ale investigației, aici.
- Citește cum a încercat Ministerul Sănătății să ascundă raportul timp de 532 de zile, aici.
- Citește un scurt istoric al incendiilor din spitalele românești în ultimii anii, aici.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: