Indicatorii demografici ai Iranului arată scăderi alarmante și fără precedent a ratei demografice, rezultă din cercetarea condusă de Saleh Ghasemi, director al Centrului de Studii privind Populația de la Teheran, preluat de mass-media Republicii Islamice.
În 2020-2021 creșterea populației Iranului a fost de aproximativ 0,6%, cea mai mică rată din istorie, dar va ajunge rapid la 0, cel mai probabil în 2031, iar apoi țara va înregistra o scădere a numărului de locuitori, fenomen care se va accentua începând cu 2050, mai arată studiul citat.
O agenție iraniană de presă, ISNA, scrie că rata de fertilitate în Iran a ajuns în 2021 la 1,6 copii pe femeie, cea mai mică cifră din istorie. Este, de asemenea, cea mai mică cifră din toate statele Asiei de Vest, Orientului Mijlociu și Africii de Nord, cunoscute pentru potențialul exploziv de creștere demografică. Imediat după abolirea monarhiei constituționale și proclamarea Republicii Islamice, la începutul anilor 1980, în Iran rata de fertilitate era de 6,5 copii pe femeie. În ultimii ani, scăderea numărului de nașteri este extrem de severă. Dacă în perioada martie 2015-martie 2016 au fost înregistrate 1.594.000 de nașteri, în intervalul martie 2020-martie 2021 s-au mai înregistrat mai puțin de 1.000.000 de nou născuți.
Studiul dat publicității explică faptul că tendința de scădere a numărului de nașteri este un efect al condițiilor economice precare din Iran (inclusiv a șomajului endemic în rândul tinerilor) dar și al schimbării fundamentale de atitudine și de modificare radicală a stilului de viață din rândul populației tinere și al familiilor iraniene.
Documentul elaborat sub coordonarea cercetătorului Saleh Ghasemi mai arată că Iranul a intrat în faza de îmbătrânire a populației fără a cunoaște creștere și dezvoltare economică. În timp ce majoritatea statelor lumii care se află în procesul de îmbătrânire demografică au parcurs drumul dinspre tinerețe spre bătrânețe într-o perioadă de 130-140 de ani, Iranul a traversat acest drum în doar 30 de ani. Dacă în 2021, aproape 11% dintre cei 83 de milioane de iranieni au peste 65 de ani, în 2050 procentajul va ajunge la 32%. Acest lucru, explică studiul citat, va avea consecințe foarte grave pentru Iran deoarece populația în vârstă va avea nevoie de fonduri suplimentare pentru îngrijire medicală, tratamente și sănătate în general. În plus, scăderea numărului de locuitori activi va duce la necesitatea importului de forță de muncă din străinătate, un aspect inedit în istoria Iranului.
Parlamentul de la Teheran a aprobat la 16 martie un set de măsuri legislative menit să sprijine creșterea populației pe termen lung, inclusiv de ajutorare financiară a tinerelor familii. Ayatollahul Ali Khamenei a subliniat și el că tinerii iranieni trebuie să facă mai mulți copii și a cerut introducerea de stimulente financiare și de facilități fiscale.
Republica Islamică Iran are o populație de aproximativ 83 milioane de locuitori. Supusă sancțiunilor internaționale, dictatura islamică de la Teheran se află într-o profundă criză economică și financiară, de mai mulți ani, iar puterea clericală este contestată periodic în stradă. În rândul tinerilor șomajul este foarte ridicat iar oportunitățile de angajare, în lipsa investițiilor și a unei economii dinamice, sunt reduse.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: