Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că rămâne hotărât să efectueze o invazie terestră a orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza – unde se adăpostesc numeroși palestinieni strămutați – în ciuda reticențelor Washingtonului, scrie The Guardian.
Netanyahu a declarat marți în fața parlamentarilor că i-a spus “extrem de clar” președintelui american Joe Biden “că suntem hotărâți să finalizăm eliminarea acestor batalioane din Rafah și că nu există nicio altă modalitate de a face acest lucru decât să intrăm pe teren”.
După ce cei doi lideri au discutat luni, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că SUA consideră că asaltul asupra orașului Rafah ar fi o “greșeală” și că Israelul își poate atinge obiectivele militare prin alte mijloace.
În comentariile sale de marți, Netanyahu a declarat că va aștepta să audă propuneri din partea SUA “din respect pentru președinte” cu privire la modalitățile de a proteja populația civilă din Rafah înainte de a ordona operațiunea.
Dar el a spus că nu vede nicio alternativă la o ofensivă terestră dacă Israelul vrea să-și îndeplinească obiectivul de a distruge Hamas.
“Discutăm cu americanii despre necesitatea de a intra în Rafah, nu despre necesitatea de a elimina Hamas”, a declarat Netanyahu.
Oficialii israelieni au declarat că Rafah, situat la granița cu Egiptul, este ultimul bastion major al Hamas în Gaza. Se estimează că 1,5 milioane de palestinieni – peste jumătate din populația din Gaza – s-au refugiat în Rafah după ce au fugit de luptele din alte părți ale teritoriului.
Între timp, șeful serviciilor de informații ale dlui Netanyahu, David Barnea, a participat la discuțiile de la Doha în vederea obținerii unui armistițiu, ceea ce i-a făcut pe oficialii din Qatar să fie ” optimiști cu prudență”, dar au avertizat că orice atac terestru ar putea întârzia negocierile, transmite Sky News.
Un raport susținut de Națiunile Unite a avertizat că “foametea este iminentă” în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce aproximativ jumătate din populația teritoriului se confruntă cu o “foamete catastrofală”.
Dacă nu se iau măsuri urgente, se preconizează că va fi foamete de acum până în luna mai, potrivit Food Security Phase Classification, o agenție care monitorizează foametea la nivel mondial.
Pe lângă aceasta, biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că restricțiile impuse de Israel privind intrarea ajutoarelor în Gaza ar putea constitui o crimă de război, fapt negat de Israel.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: