Peste 1.500 de pagini, în șase volume: Nu este vorba despre lungimea unei opere literare sau a unei lucrări științifice, ci despre dosarul de urmărire al istoricului Dennis Deletant, întocmit de către Securitate și alte organe represive din România comunistă.
Istoricul născut în Marea Britanie, dar și cetățean român din 2022, a primit luni titlul de “Doctor Honoris Causa” din partea Universității Ovidius din Constanța, pentru a onora atât contribuțiile academice ale “celui mai important istoric al României secolului XX” și cele aproape șase decenii de activism civic ale acestuia.
Evenimentul, organizat la inițiativa Facultății de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității Ovidius, a avut loc în Sala Senatului a universității, în fața unei mulțimi de peste 120 de studenți, profesori și reprezentanți ai comunității academice din România.
După o scurtă introducere a profesorului Dan Marcel Iliescu, rectorul universității, a preluat cuvântul Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității ”Ovidius”, care a evocat imaginea unui om care “a scris istorie, a făcut istorie și a intrat în istorie”.
Emanuel Plopeanu a amintit de activitățile lui Dennis Deletant în cadrul unora dintre cele mai prestigioase instituții educaționale și de cercetare din lume, sutele de volume, studii și articole publicate și diversele sale activități civice, concentrate pe promovarea valorilor democratice și ajutarea României să-și recapete “memoria pierdută” în timpul deceniilor de autoritarism.
Profesorul a ținut să menționeze în repetate rânduri că, deși Dennis Deletant s-a născut la Londra în 1946, departe de ororile comunismului, întreaga sa carieră a fost strâns legată de România: a vizitat țara în repetate rânduri începând din 1965, a asistat la unele dintre cele mai importante evenimente din această perioadă și și-a continuat activitățile până în 1988, când regimul Ceaușescu l-a declarat persona non grata și i-a interzis intrarea în țară pentru activități de “sfidare a comunismului”. A revenit în țară la doar câteva zile după Revoluția din 1989.
Această legătură deosebită cu România a fost reiterată și de către membrii publicului. În cadrul evenimentului, a luat cuvântul Mioara Anton, directorul Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga”, care i-a mulțumit lui Dennis Deletant pentru “efortul constant” depus pentru recuperarea istoriei naționale a României și a amintit de colaborarea de lungă durată dintre istoric și institut.
Eforturile și contribuțiile academice ale profesorului au fost lăudate și de către Daniel Șandru, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituție cu care istoricul din Londra a colaborat îndeaproape de-a lungul anilor.
În ciuda acestei cariere greu de egalat, Dennis Deletant nu s-a concentrat pe propriile realizări în cadrul discursului său, ci a ales să reflecte asupra importanței trecutului și a studierii istoriei.
Întregul discurs a fost, astfel, bazat pe două observații principale: trecutul este “singurul lucru pe care îl cunoaștem, sau credem că îl cunoaștem”, piatra de temelie care stă la baza gândirii umane și a științei din prezent, iar istoria este procesul constant prin care putem examina, revizui și reflecta asupra trecutului.
Pe parcursul cuvântării, el a explicat importanța istoriei pentru formarea identităților naționale și ca mijloc de înțelegere al experienței umane, însă a emis și un avertisment despre folosirea iresponsabilă a istoriei – despre descurajarea dezbaterii și criticii constructive și despre prețuirea opiniilor în defavoarea faptelor:
- “În România, istoria a fost folosită pentru legitimarea regimului comunist. Ea este folosită pentru a legitima guvernarea Partidului Comunist din China, iar Vladimir Putin se folosește de ea pentru a legitima invazia Ucrainei”, a afirmat el.
Istoricul și-a rezumat semnalul de alarmă printr-un citat atribuit filosofului francez Albert Camus: „Dacă cineva din această lume poate, într-adevăr, să posede adevărul absolut, acela cu siguranță nu e omul sau partidul care pretinde că îl are”.
În această idee, Dennis Deletant a prezentat pe larg și efectul devastator al regimurilor autoritare din România secolului XX, de la dictatura personală a lui Carol al II-lea la regimul lui Ion Antonescu până la impunerea comunismului, care au distrus eforturile liderilor interbelici de a apropia țara de valorile democrației liberale și au lăsat în urmă obstacole și probleme care se resimt până în prezent, prin eșecurile clasei politice de după 1989, corupție și o lipsă generală a competenței în domeniul public:
- “Lipsa capacității administrative și incompetența generalizată în domeniul public s-au dovedit a fi principalele obstacole în calea progresului României către dezvoltare economică și eficiență birocratică”.
În ciuda problemelor numeroase de ordin intern, istoricul a ținut să amintească și faptul că România a făcut progrese considerabile în ultimele decenii, în mare măsură datorită integrării sale în “așa-numitele structuri euro-atlantice” și faptul că țara noastră ocupă în prezent o poziție strategică importantă, datorită controlului asupra Deltei Dunării și apropierii de Marea Neagră.
Securitatea în această parte a lumii, a amintit istoricul, este printre interesele principale ale comunității internaționale de la lansarea invaziei rusești asupra Ucrainei.
În contextul acestui nou interes internațional, istoricul și-a încheiat discursul, în mod simplu, cu o promisiune: “Voi continua să-mi explorez interesul pentru România, poporul și istoria ei”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: