Interviu cu prof.univ.dr. Sorin Rugină, noul rector al Universității „Ovidius“ din Constanța
ISE: Cum v-ați simțit în competiție cu două doamne, mai ales având în vedere că mesajul unei femei ajunge mai repede la public decât cel al unui bărbat? V-ați simțit avantajat sau dezavantajat pentru că ați fost singurul bărbat care a ales să intre în competiție pentru funcția de rector? Ce denotă faptul că am avut candidați două femei și un singur bărbat?
Sorin Rugină: M-am simțit onorat, mai ales că le cunoșteam, și în același timp deosebit de motivat în a duce o competiție inteligentă, în care să-ți minimizezi dezavantajele și să-ți valorifici avantajele la maximum. Unii consideră că, faptul că am fost singurul candidat bărbat m-a avantajat.!?! Este posibil, ținând cont de ponderea feminină a corpului profesoral. Mesajele femeilor ajung mai repede la public, dar în situația noastră, „publicul”a fost alcătuit din electori (corpul profesoral și studenți), public elevat și exigent, sensibil la mesaje corecte, sincere, realiste. Faptul că raportul de gen al candidaților a fost de 2/1, e proporțional, atât cu componența corpului profesoral, cât mai ales cu dorința femeilor de a fi mereu active, implicându-se permanent în conducerea vieții sociale.
ISE: Cum a fost campania electorală? A existat vreun moment în care ați simțit că vreți să renunțați? Care sunt principalele obstacole cu care v-ați confruntat în timpul campaniei?
S.R.: Campania electorală a reprezentat o reușită, în sensul că s-a desfășurat corect, civilizat, oferind candidaților șansa de a se prezenta electorilor și de a promova nemijlocit, planurile manageriale. A fost o dezbatere de idei, promisiuni, soluții, menite a crea premizele exercitării unui vot responsabil. Nu am intrat în competiție ca să renunț pe parcurs. Obstacolele întâlnite în timpul campaniei au fost reprezentate de prejudecățile unora dintre colegi și, mai ales, neîcrederea că se poate schimba ceva în viața noastră. A critica permanent fără să te implici în construcție reprezintă o atitudine facilă, comodă, fără responsabilizare.
ISE: Ați avut emoții? V-ați așteptat să câștigați? Cum vi se pare scorul?
S.R.: Sunt un emotiv, dar campania m-a întărit, astfel încât la momentul numărării voturilor eram cel mai „liniștit” dintre cei aflați în sediul de campanie. Am intrat în cursa electorală ca să ies învingător, convins fiind de cei care m-au ales candidat, că există șanse reale să câștigăm din primul tur. Rezultatul votului a confirmat un scor detașat, care-mi conferă deplină legitimitate. Diferența a fost făcută de cei care au dat curs îndemnului meu de a vota liber, secret și responsabil, în principal colegii de la Medicină, dar și din alte facultăți, cărora le mulțumesc public.
ISE: Unde erați și cine era alături de dumneavoastră când ați primit vestea câștigării alegerilor pentru funcția de rector? Ce ați simțit în momentul respectiv și la ce v-ați gândit prima oară? Cum au reacționat cei din jurul dumneavoastră?
S.R.: Eram în sediul de campanie, amenajat „ad hoc” într-una din sălile Facultății de Arte, alături de un număr foarte mare de susținători. Unii dintre ei erau de la amiază, când am votat, și au preferat să se alăture echipei de campanie, care urmărea îndeaproape desfășurarea procesului de votare. La momentul anunțării rezultatului final un val de urale a izbucnit, toți se îmbrățișau și plângeau de fericire. În acel moment am realizat arcul peste timp, reeditându-se atmosfera din anul 1990 de la Ministerul Învățământului, atunci când am primit aprobarea înființării Facultăților de Medicină și Biologie. Am văzut îmbrățișându-se oameni care acum 2 ani se dușmăneau în urma alegerilor trecute și scindării în tabere și oameni între care erau disensiuni în cadrul aceleiași facultăți. Simpla enumerare în ordine aleatorie subliniază acest lucru: Hanțiu, Botescu, Gîrțu, Caraiane, Spătariu, Bobe, Capbun, Trandafir, Stoica, Sava, Condrea, Hornoiu, Vancea, Dumitru, Dobre, Frățilă, Ciugureanu, Stoicescu, Galatchi, Maftei, Chițu, Zagan, Lupu, Frunză, Țarălungă, Nicolae, Lilios, Marinescu și mulți alții.
Starea de spirit pe care am simțit-o unii dintre noi este subliniată de următorul fragment din mesajul unei colege:„STIMATE DOMNULE RECTOR
ASTĂZI AM TRĂIT UNA DINTRE CELE MAI MARI BUCURII.
SUNTEȚI RECTORUL NOSTRU.
NU MAI SPERAM SĂ IEȘIM DIN ACEST DEZASTRU SUFLETESC, FIZIC ȘI PROFESIONAL. NICI NU VĂ IMAGINAȚI CÂT ÎNSEMNAȚI PENTRU CEI CE V-AM VOTAT. CÂTĂ DURERE AM ÎNDURAT, CÂTĂ UMILINȚĂ ȘI INDIGNARE AM SUPORTAT FĂRĂ SĂ ȘTIM DE CE.
DOMNULE RECTOR, VĂ DORESC SĂNĂTATE, PUTERE ȘI SUCCES ÎN REÎNVIEREA UNIVERSITĂȚII. AVEȚI TOATĂ SUSȚINEREA MEA ……”
Momentul a culminat cu ciocnirea cupelor de șampanie și înmânarea tortului festiv noului rector. Mulțimea a aclamat strigând „HABEMUS RECTOR”!!! Minunat moment!
ISE: Ați fost susținut de familie? Cât de mult le-ați lipsit celor de acasă și cum ați reușit să vă împărțiți între universitate, spital și familie, având în vedere că ultimele luni au fost extrem de agitate, tensionate și pline de neprevăzut?
S.R.: Fără îndoială familia mi-a fost principalul punct de sprijin. Deși inițial au avut rezerve asupra deciziei mele de a candida din perspectiva diminuării timpului alocat căminului, dar și asupra șanselor de a câștiga, mi-au devenit cei mai buni consilieri și mai ales cei mai înfocați susținători. Cu ajutorul și înțelegerea lor, am depășit o perioadă extrem de grea.
ISE: În cadrul dezbaterii organizate cu doar câteva zile înainte de alegeri, ați fost singurul care a mulțumit echipei universitarilor care v-au susținut în campanie. Cu ce s-a ocupat, concret, echipa dumneavoastră și cât de greu v-ar fi fost să câștigați fără oamenii din jurul dumneavoastră? Ce le transmiteți acum acestora, după ce ați fost ales rectorul UOC?
S.R.: Este firesc, corect, colegial și uman. Afirm cu toată convingerea că fără susținerea lor nu aș fi câștigat. Sunt niște oameni extraordinari și credeți-mă că nu mă înșel. „Ne-am plăcut” încă de la prima întâlnire și m-a impresionat dorința lor de a câștiga, mergând umăr la umăr. Experiența acumulată la alegerile anterioare a fost dovedită de modul impecabil de a organiza campania electorală, a modului democratic de dezbatere a proiectului de plan managerial precum și a convingerii tuturor că aș reprezenta „soluția câștigătoare” pentru universitate.
În aceste condiții a fost o onoare pentru mine să mă prezint pe parcursul întregii campanii electorale cu staff-ul în care am inclus trei generații de universitari: Prof. Mihai Gîrțu, Prof. Ion Botescu, lector Alexandru Bobe. Am fost copleșit de dăruirea, tenacitatea și spiritul de echipă, maturitatea și disponibilitatea de a aloca timpul necesar desfășurării unei campanii corecte, acordându-i acesteia mare parte din timpul pe care ar fi putut să îl petreacă împreună cu familiile lor. Le mulțumesc încă o dată public și afirm cu toată convingerea că fără a lucra în echipă nu se poate înfăptui nimic valoros și împreună am reușit să impunem caracterul academic al acestui proces electoral.
ISE: Ce mesaj le transmiteți celor două candidate care au pierdut alegerile și echipelor de profesori și studenți care le-au susținut pe cele două doamne?
S.R.: Un mesaj de felicitare pentru modul academic de susținere a campaniei electorale și invitația de a ni se alătura pentru a deveni cu toții „ovidieni”.
ISE: Care va fi primul lucru pe care îl veți face în calitate de rector al UOC?
S.R.:Mă voi instala în fotoliul din biroul destinat mie și voi reciti integral Planul managerial și promisiunile făcute colegilor la întâlnirile electorale din facultăți. Apoi… voi începe să fiu Rectorul tuturor!
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: