Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut declarații în a doua zi a reuniunii miniștrilor de Externe din cadrul NATO. Stoltenberg a anunțat că în cadrul discuțiilor s-au abordat problema Chinei și a modului în care aceasta influențează securitatea organizației nord-atlantice, dar și a terorismului.
Jens Stoltenberg a transmis că Beijingul nu este un adversar al alianței și că vor continua comerțul și relațiile economice cu regimul comunist condus de Xi Jiping.
Întrebat fiind dacă Ucraina și-a câștigat statutul de membru NATO, Jens Stoltenberg a transmis că între ”nimic” și calitatea de membru cu drepturi depline sunt mulți pași pe care Kievul trebuie să îi parcurgă, dar și că prioritatea zero a alianței nord-atlantice este să se asigure că acest stat ”există”.
Principalele declarații:
- Am luat în discuție și China din punctul de vedere al securității noastre pentru a ne întări alianța
- Nu considerăm că China este un adversar
- Miniștrii de Externe NATO continuă să ofere sprijin Ucrainei
- Aliații au anunțat sprijin suplimentar cu ajutor neletal, combustibil și generatoare
- Am luat în discuție și China din punctul de vedere al securității noastre pentru a ne întări alianța
- Nu considerăm că China este un adversar
- Avem o opoziție unită față de războiul din Ucraina
- Am luat în considerare evoluția militară din Rusia, activitățile cibernetice din ce în ce mai mărite
- Războiul a arătat că există probleme din cauza gazului rusesc
- Vom continua să desfășurăm comerț și să avem relații economice cu China
- Trebuie de asemenea să continuăm să ne întărim cooperarea cu partenerii din indo-pacific și UE
- Trebuie să continuăm să contracarăm aceste amenințări
- Trebuie să continuăm să contracarăm aceste amenințări (terorismul, n.red.)
- La discuții au participat Finlanda și Suedia, adeziunea lor face ca alianța să fie mai puternică. Să le spunem bun venit ca membri cu drepturi depline ai alianței
Q: Alături de alți lideri occidentali spuneți că Ucraina se luptă pentru valorile noastre, ne apără democrațiile și granițele. Totuși, Ucraina nu și-a câștigat deja dreptul de a deveni membru NATO?
A: Misiunea urgentă, imediată, este să ne asigurăm că poate rezista ca un stat democratic, economic, financiar, umanitar, exact asta și facem. Dacă nu reușește să rămână un stat suveran, nu mai are rost să fie membru NATO. (…) Să înțelegem și faptul că între nimic și calitatea de membru deplin sunt mulți pași. Cel mai important acum este să ne asigurăm că Ucraina există și asta facem acum.
Q. Cum putem reduce presiunea rusească? (întrebare din Bosnia Hețegovina)
A: Bosnia Hețegovina este importantă pentru alianță, lucrăm cu cei din țara respectivă, NATO a contribuit în Bosnia Herțegovina. Este foarte important să se constituie un guvern după alegeri și întărirea instituțiilor guvernamentale îi va permite să reziste mai bine împotriva oricăror ingerințe străine. NATO ajută la construirea de instituții puternice de apărare și siguranță și la punerea în aplicare de reforme democratice.
Q: Suntem în același grup al țărilor aspirante (Georgia). În ce fel pot ajuta deciziile de la București (2008, n.red.)? Detalii despre întâlnirile cu șeful MAE georgian.
A.: A fost primit cu căldură de aliații NATO alături de cei din Moldova. Am învățat din lecția ucraineană că trebuie să le acordăm sprijin chiar acum. Cu cât le acordăm mai repede, pentru că se confruntă cu presiunea rusească în feluri diferite, cu atât este mai important să se întâmple acum. Tocmai de aceea există un centru de evaluare și pregătire în Georgia, iar aliații și-au luat noi angajamente de a sprijini această țară pe termen lung. Toți aliații și-au exprimat sprijinul constant pentru suveranitatea și integritatea teritorială georgiană.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: