Județul Tulcea, în fața Constanței privind banii europeni atrași pe cap de locuitor. Care sunt cele mai performante județe din România?

În anul 2017, în Dobrogea încă mai există comunități care nu beneficiază de canalizare, de apă curentă, de drumuri pietruite sau de școli unde copiii pot să învețe în condiții cel puțin decente. Acest aspect este valabil pentru toate regiunile istorice ale României, iar WC-ul din curte nu a rămas doar o amintire a trecutului, ci este și astăzi o realitate tristă.

Astăzi, la fel ca în anul 2007 – momentul aderării României la Uniunea Europeană, țara noastră ocupă penultimul loc în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor (8.600 euro pe cap de locuitor, la o medie europeană de 29.000 euro pe cap de locuitor). Doar Bulgaria este situată mai slab la acest capitol (6.600 euro pe cap de locuitor), din toate statele blocului comunitar.

Și aceasta nu este singura statistică care trimite România în coada clasamentelor europene.

Cum am prezentat în articolul precedent – Câți bani europeni au intrat în Dobrogea? 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană -, în România au intrat, în perioada ianuarie 2007 – noiembrie 2016, prin mecanismele fondurilor structurale și de coeziune, aproximativ 70 de miliarde de lei.

Excluzând municipiul București, care a beneficiat de bani europeni atrași la nivel guvernamental, cel mai harnic județ în atragerea banilor structurali a fost, în acești 10 ani, Clujul, cu 3,1 miliarde de lei atrași, secondat de Iași (2,8 miliarde lei) și Constanța (2,3 miliarde lei). Ultimele poziții ale clasamentului au fost ocupate de Caraș-Severin (487 milioane lei), Sălaj (437 milioane lei) și Ialomița (163 milioane lei).

Însă dacă ne raportăm și la populația fiecărui județ în parte, atunci putem crea o imagine de ansamblu corectă privind randamentul fiecărui județ în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. Iar acest lucru este posibil introducând, în mod obligatoriu, aspectul demografic.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Astfel, împărțind banii europeni atrași de fiecare județ la numărul de locuitori (conform recensământului din anul 2011), se creionează un nou clasament, care împarte România, așa cum o arată harta de mai sus, în patru mari categorii: 4 județe care au atras în 10 ani peste 4000 lei/locuitor, 6 județe care au atras între 3000-4000 lei/locuitor, 17 județe care au atras între 2000-3000 lei/locuitor și 14 județe care au atras sub 2000 lei/locuitor.

Acest clasament este condus de municipiul București (13.522 lei/cap de locuitor), urmat de județul Ilfov (4.517 lei/ locuitor) și județul Cluj (4.495 lei/locuitor).

Constanța și Tulcea se află printre cele mai harnice județe în atragerea fondurilor structurale. Astfel, județul Tulcea a reușit să asigure 3657 lei/locuitor, în timp ce Constanța are o medie de 3.480 lei/locuitor

Codașele clasamentului sunt județele Gorj (1.541 lei/locuitor), Vaslui (1.347 lei/locuitor) și Ialomița (613 lei/locuitor).

*Analizele noastre sunt realizate pe baza setului de date publice oferit de Ministerul Fondurilor Europene, care include banii europeni atrași de România prin mecanismul fondurilor structurale și de coeziune, în perioada ianuarie 2007 – noiembrie 2016. În aceste analize nu sunt incluse fondurile de pre-aderare (fondurile PHARE), fondurile europene nerambursabile în domeniul agriculturii (subvențiile APIA) sau fondurile structurale transfrontaliere.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: