Consiliul Local al oraşului Belgrad, capitala Republicii Serbia, va vota la sfârşitul lunii august interzicerea vânzării oricăror tipuri de pungi din plastic şi de produse din plastic de unică folosinţă începând cu 1 ianuarie 2020.
Anunţul, transmis de agenţia naţională sârbă de presă Tanjug, a fost făcut către mass-media sârbe de către Goran Vesić, viceprimarul Belgradului. El a precizat că decizia municipalităţii a fost copiată după aceea adoptată în martie 2019 de Primăria din New York, care a lăsat termen de un an până când în această metropolă plasticul va fi interzis la vânzare (de la 1 martie 2020). Goran Vesić a mai precizat că, din 2018, când Primăria din Belgrad a informat despre această decizie, vânzarea produselor din plastic de unică folosinţă a avut o scădere de aproape 60% în lanţurile de magazine de pe teritoriul Belgradului.
În luna februarie 2018 Ministerul Mediului din Republica Serbia a emis o Directivă potrivit căreia din 2019 se va restricţiona consumul pungilor de plastic la maxim 90 de persoană pe an, după care, din 2021, acestea vor fi interzise de la comercializare pe tot teritoriul ţării.
Cel mai important cotidian sârb, „Politika”, informa în primăvara anului 2018 că anual se cheltuiau 20 de milioane euro pentru cumpărarea pungilor de plastic şi că fiecare sârb achiziţiona, în medie, 7 pe zi. La sfârşitul lunii iunie 2019, cotidianul belgrădean „Blic” anunţa primele efecte ale introducerii Directivei împotriva plasticului: în ultimul an, sârbii au consumat 4.304,5 tone plastic, faţă de 7.500 tone înainte de emiterea măsurii legislative.
Republica Serbia are o populaţie de aproximativ 7 milioane locuitori iar zona metropolitană a Belgradului înregistrează peste 1,6 milioane locuitori.
Dacă ministrul sârb al Mediului, Goran Trivan, a felicitat municipalitatea din Belgrad pentru măsura care va fi votată şi introdusă, Asociaţia Industriilor Chimice şi a Materialelor Plastice şi Neferoase, din cadrul Camerei de Comerţ a Republicii Serbia, a transmis mass-media un comunicat în care arată că în industria producătoare de pungi de plastic din ţară lucrează peste 2.000 de muncitori, în 150 de fabrici şi ateliere, iar singura soluţie de supravieţuire ar fi exportul în statele vecine din Uniunea Europeană: Bulgaria, România, Ungaria şi Croaţia.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: