Flamingii sunt printre cele mai ușor de recunoscut păsări din lume, iar aspectul lor deosebit le face adevărate ținte pentru turiști în mai toate zonele din lume în care pot fi ele găsite, inclusiv în Delta Dunării. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” (INCDDD) explică de ce acest fapt are și consecințe negative semnificative pentru păsările flamingo din țara noastră.
“Dacă la vecinii ucraineni, la circa 65 de kilometri, flamingo au cuibărit în acest an, la noi păsările sunt hărțuite de fotografi, turiști și multe alte categorii. Orișiunde se duc flamingii, sunt urmăriți de un alai de “iubitori de natură”, explică instituția, într-o postare pe Facebook, motivul pentru care România este încă un loc neprimitor pentru coloniile de flamingo.
Această problemă face parte dintr-un tipar de ani de zile. În prezent, flamingii sunt hărțuiți de turiști în porțiunea strict protejată din Meleaua Sacalin, unde turiștii nu au acces, dar unde ambarcațiunile lor deranjează păsările zi de zi în timp ce se hrănesc și se odihnesc, explică INCDDD. Asta se întâmplă după ce, în ultimii ani, flamingii au avut parte de tratament similar și în alte zone, precum Saraturi-Murighiol, Tuzla-Nuntași și Sabangia.
Societatea Ornitologică Română avertizează de mai mulți ani faptul că activitățile umane fac imposibilă cuibărirea flamingilor în țara noastră. Potrivit oamenilor de știință, 2021 ar fi fost primul an în care păsările ar fi putut cuibări în Deltă, însă au fost alungate de turiști, care în încercarea de a surprinde flamingii, au deranjat și cuiburile altor specii.
Institutul de cercetare confirmă faptul că turiștii mult prea dornici de a vedea flamingi de aproape deranjează nu doar păsările roz, ci și alte specii – pelicanii, stârcii, egretele și codalbii sunt doar unele dintre victimele colaterale ale activităților turistice.
Pentru a combate problema, institutul afirmă că este necesar ca firmele ce organizează turism în zone strict protejate și în apropierea coloniilor (locuri unde își fac păsările cuiburi) și care deranjează păsările nu ar trebui să mai primească autorizații de desfășurare a activității în Rezervația Biosferei Delta Dunării, deoarece aceste fapte au devenit un factor major de percilitare.
Flamingo – păsări aproape periclitate
Flamingii nu se confruntă cu probleme de conservare numai în România. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizație care monitorizează situația diferitelor specii la nivel mondial, arată că, deși nicio specie de flamingo nu se află pentru moment în stare critică, situația nu se îmbunătățește.
Conform uniunii, populațiile a trei specii de flamingo sunt în scădere la nivel mondial: flamingoul pitic, flamingoul chilian și flamingoul andin. Dintre acestea, IUCN clasifică flamingoul pitic și pe cel chilian drept specii “aproape periclitate”, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge pe lista speciilor periclitate în viitorul apropiat.
În schimb, flamingoul andin este considerat “vulnerabil”. Cu alte cuvinte, specia este amenințată cu dispariția dacă circumstanțele care o pun în pericol nu se vor schimba.
Aceste specii mai rare au propriile regiuni în care pot fi găsite, niciuna dintre ele în apropierea României. În Delta Dunării au fost până acum găsite exemplare de flamingo roz (Phoenicopterus roseus), o specie mult mai numeroasă care poate fi găsită în multe locuri din Africa, Asia și Europa de Sud. Populația europeană de flamingo roz nu depășește 125.000 de exemplare, scrie ONG-ul Birdlife International.
Oamenii de știință iau de câțiva ani în calcul posibilitatea ca România să devină un spațiu de împerechere pentru aceste specii migratoare. În 2022, cercetători ai INCDDD au publicat un studiu pe această temă, dar cercetările din teren nu au putut confirma o încercare reușită de reproducere.
Pentru moment, ipoteza ornitologilor este că exemplarele care ajung pe timp de vară în România provin din colonii neidentificate în afara granițelor României. E foarte posibil ca multe dintre ele să provină din Turcia, unde un dezastru ecologic a afectat păsările și aproape că a distrus o întreagă generație de pui în 2021, același an în care peste 100 de flamingi au fost văzuți în România. Numărul flamingilor a crescut după aceea până la 265 de exemplare, dar nu au format un stol stabil.
Deși Delta Dunării are potențialul de a deveni un habitat pe termen mai lung pentru păsările flamingo, acestea rămân încă la stadiul de vizitatori de sezon, fapt datorat în bună măsură turismului practicat în mod iresponsabil.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: