EDILILOR NU LE-A VENIT SĂ CREADĂ CÂND AU AUZIT CE DECIZIE VOR LUA CELE MAI „LUMINATE“ MINȚI DIN INSTANȚELE ROMÂNEȘTI
Recent, grupul de lucru Interinstituțional format din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Mi-nisterul Justiției si Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție (PICCJ), a propus desființarea unui număr de 30 de instanțe și a parchetelor de pe lângă acestea, printre care și Judecătoria Măcin din judeţul Tulcea, dar și Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin.
Primarii tulceni afectați de decizia grupului de lucru nici n-au stat pe gânduri și au întocmit un memoriu, argumentând foarte amplu de ce Parchetul și Judecătoria din Măcin nu ar trebui desființate. Memoriul celor 17 edili scoate în evidență, de asemenea, și lipsa de logică de care au dat dovadă mințile luminate din instanțele superioare românești în luarea deciziei. Vă invităm să lecturați argumentele primarilor tulceni puse cap la cap de Ștefan Ilie, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Tulcea, și primar al comunei Luncavița, și apoi să trageți singuri concluziile: Este eficient să desființăm instanțele, fie ele și
„neproductive”?
Zeci de mii de tulceni vor fi nevoiți să bată sute de kilometri în plus până la Babadag!
„Vă informăm asupra unui aspect deosebit de grav, care îngreunează exercitarea dreptului liberului acces la justiție al cetățenilor arondați Judecătoriei Măcin din județul Tulcea și Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, justițiabili care reprezintă peste 39% din populația județului, într-un număr de peste 65.282 de persoane. Proiectul a suscitat polemici şi reacţii de dezaprobare în rândul cetăţenilor, a autorităților locale ale primarilor din oraşele şi comunele aflate în circumscripţia teritorială a acestei instanţe, din mai multe motive, pe care vom încerca să le expunem în cele ce urmează. La momentul actual sunt arondate Judecătoriei Măcin şi implicit Parchetului, un număr de 17 unități teritorial administrative, din care 15 comune (Ostrov, Dăeni, Peceneaga, Dorobanţu, Turcoaia, Carcaliu, Smârdan, I.C. Brătianu, Grindu, Văcăreni , Luncaviţa, Jijila, Greci, Cerna și Hamcearca ) şi două orașe, Măcin şi Isaccea”, este declarația primarilor de la începutul memoriului.
Dacă n-ai mașină, adio instanță! Nici vorbă de mijloc de transport în comun
Primarii mai atrag atenţia asupra unui aspect deosebit de important: „În condiţiile desfiinţării Judecătoriei Măcin şi respectiv Parchetului, datorită poziţiei geografice, pot fi arondate Judecătoriei Babadag numai comunele Ostrov, Dăeni, Peceneaga si Dorabanţu, cu mențiunea că între cele patru comune mai sus enunţate şi oraşul Babadag nu există nici un mijloc de transport în comun permanent care să asigure legătura între aceste localităţi, iar pentru a se ajunge la Judecătoria Babadag, sau Parchetul de pe lângă această Judecătorie, se parcurge o rută ocolitoare, care dus-întors, însumează peste 150 km. Locuitorii comunelor I.C.Bratianu, Jijila, Grindu, Văcăreni și Luncavița, cu celelalte satele componente, pot ajunge în oraşul Babadag, parcurgând distanțe cuprinse între 180 km – 270 km, conform anexei 1 alăturate. Locuitorii oraşului Măcin şi ai comunelor Smârdan, Carcaliu, Greci, Turcoaia, Peceneaga, Ostrov, Dăeni, Dorobanţu şi Cerna, nu au niciun mijloc de transport în comun (microbuze , autobuze) cu care să se deplaseze la sediile Judecătoriei şi respectiv Parchetului din oraşul Babadag și parcurg distanțe de la 20 Km până la 75 Km în plus față de cele pe care le-ar parcuge pentru a ajunge la Judecătoria Măcin, situație pe care o reflectăm, de asemenea, în anexa 1. Pentru a ajunge la Judecătoria Măcin persoanele din aceste localități arondate, au la dispoziție de la 2 la 5 curse de microbuze sau autobuze pe zi, faţă de nici una către orașul Babadag și cel mult 2 curse către municipiul Tulcea . Aceste afirmații le facem după ce am consultat harta auto a judeţului Tulcea și am verificat rutele asigurate de mijloacele de transport în comun”, au declarat primarii.
Doar în România. Cum își îngreunează instanțele munca?
Aceştia explică şi cum va fi îngreunată munca celor de la Parchetul şi Judecătoria Babadag, din cauza neprezentării părţilor: „La aceste argumente se mai adaugă un fapt deosebit de important în sensul că datorită slabei dezvoltări economice a zonei, ca de altfel ca a întregului județ, cea mai mare parte a populaţiei este încă pauperă, iar această situaţie are ca urmare, în ceea ce priveşte activitatea instanțelor, lipsa frecventă a părților, învinuiţilor, inculpaţilor, martorilor şi care pe considerentele arătate mai sus se va accentua prin desfiinţarea Judecătoriei Măcin, întrucât costurile de transport se vor dubla sau chiar tripla”.
Infern pentru locuitorii din Brăila și Galați cu domiciliul în localitățile afectate de decizia CSM
În final, semnatarii memoriului au amintit şi de faptul că sunt mulţi localnici din judeţele Galaţi şi Brăila care au domiciliul în localităţile afectate de decizia CSM şi care vor fi împovăraţi de drumul până la Babadag: „Mai trebuie avut în vedere că desfiinţarea acestor instituţii va afecta sub aspectul accesului la justiție un număr important de locuitori ai municipiilor Galați și Brăila, locuitori care nativ provin din localităţile aflate pe malul drept al Dunării, în raza de competenţă teritorială a Judecătoriei şi Parchetului Măcin şi care au interese funciare, testimoniale, imobiliare, etc în această zonă. În aceste condiții aceşti justițiabili vor trebui să se deplaseze din municipiul Brăila și Galaţi către municipiul Tulcea parcurgând dus-întors între 175 km şi 200 Km faţă de apoximativ 30 Km și respectiv 60 Km, până în orașul Măcin”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: