A fost haos în organizarea alegerilor la Constanța începând de vineri: Urne de carton, saci cu buletine de vot nesigilați, primarul a fost amendat de AEP, iar plângerile penale din cauza dezorganizării nu au întârziat să apară.
UPDATE 09 iunie, Ora 09:30 Primarul Vergil Chițac a fost amendat de încă două ori pentru că în două secții din Constanța nu sunt amenajate câte 5 urne, ci doar 3, anunță AEP. Citește detalii, aici.
UPDATE 21:28 Președintele unei secții de votare ar fi plecat la domiciliu cu ștampila de control, folosită la sigilarea secției, anunță IPJ Constanța:
- “Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la faptul că, din interiorul unei secții de votare din municipiul Constanța, lipsește ștampila de control, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este abilitat să comunice următoarele: În urma verificărilor efectuate, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 1 Poliție au constatat că ștampilele de vot și documentele necesare desfășurării procesului de votare au fost sigilate corespunzător, în interiorul secției de votare. Tot din cercetările efectuate a rezultat că președintele secției de votare ar fi plecat la domiciliu cu ștampila de control, folosită la sigilarea secției. În cauză a fost sesizată Autoritatea Electorală Permanentă, în vederea luării mnăsurilor legale ce se impun. Cercetările în acest caz continuă în vederea stabilirii împrejurărilor de fapt”.
UPDATE 21:04 Prefectul Silviu Coșa a transmis pentru Info Sud-Est că “procedura care prevede sigilarea sacilor, la care se face referire este aplicabilă după exercitarea votului, când buletinele se introduc în saci separați pe categorii de alegeri, nu la predarea inițială a buletinelor de vot”:
- “Referitor la un set de informații distribuite în spațiul public cu privire la procesul de organizare a scrutinului electoral în Constanța, facem următoarele precizări: În sfera de responsabilități a instituției Prefectului intră, inclusiv, predarea buletinelor de vot și a materialelor necesare exercitării dreptului la vot de către toți cetățenii. Buletinele de vot au fost predate în pachete sigilate în ambalajele originale de la Imprimeria Națională. Structurile MAI au asigurat paza buletinelor de vot pe tot parcursul procesului de la primirea de la Imprimeria Națională, distribuirea către circumscripții și secții de vot și inclusiv acolo. Pachetele ambalate cuprind 200, 400 sau 800 de buletine de vot, după caz. Fracțiile de pachete acolo unde a fost cazul, au fost numărate și introduse în plicuri sigilate prin înscrisuri efectuate de personalul tehnic auxiliar. Menționez că nici legea 115/2015, privind alegerile locale, nici Legea 33/2007 republicată, privind alegerile pentru Parlamentul European nu prevăd sigilarea sacilor, ci doar sigilarea pachetelor cu buletine de vot. Procedura care prevede sigilarea sacilor, la care se face referire este aplicabilă după exercitarea votului, când buletinele se introduc în saci separați pe categorii de alegeri, nu la predarea inițială a buletinelor de vot. Mai mult decât atât, atributul sigilării materialelor electorale, inclusiv buletinele de vot revine președinților birourilor secțiilor de votare, după primirea lor la secția de vot”, a transmis Prefectul Coșa.
UPDATE 20:22 IPJ Constanța anunță că face verificări de urgență în cazul sacilor nesigilați:
- “Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la 400 de saci cu buletine de vot ce ar fi fost desigilați, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este abilitat să comunice următoarele: În cauză Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a dispus efectuarea de verificări de urgență, pentru stabilirea situației de fapt”.
UPDATE 19:41 Prefectul Silviu Coșa a anunțat că va transmite un punct de vedere.
UPDATE 19:28 Biroul Electoral Județean Constanța anunță, sâmbătă seară, că sacii cu buletine de vot de la Constanța nu au fost sigilați, ci sunt ”legați cu arici” și că prefectul Constanței ar fi trebuit să se asigure de acest lucru. Toate detaliile, aici.
UPDATE 16:00 Primarul Constanței, Vergil Chițac, a transmis sâmbătă, pe Facebook, despre subiectul urnelor pe care le-a amenajat în număr mai mic decât cel prevăzut de lege, că este un ”atac sub steag fals” și o ”temă falsă” pentru că, spune edilul, în fiecare secție sunt câte 5 urne și nu trei. Mesajul primarului vine după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) l-a amendat pe primar cu 2200 de lei tocmai pentru că nu a amenajat câte 5 urne, ci doar 3 urne/secție, deși structurile electorale i-au cerut în mai multe rânduri să respecte legea. Primăria a refuzat invocând ”rațiuni financiare” și spunând că procesul electoral este sigur. Toate detaliile, aici.
Primarul Constanței a fost amendat din cauza nerespectării regulilor Autorității Electorale Permanente în organizarea alegerilor
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a fost sancționat contravențional cu 2200 de lei de Autoritatea Electorală Permanentă pentru că nu a respectat hotărârile autorității privind urnele din secțiile de vot, transmite sâmbătă Biroul Electoral Județean Constanța.
Primăria Constanța, care este organizatorul alegerilor în municipiu, nu a respectat solicitările AEP de a amenaja cinci urne distincte, ci a amenajat doar trei, din care două erau separate printr-un perete interior.
Reprezentanții AEP vor mai face un control la ora 18:00, să vadă dacă administrația locală a amenajat cele cinci urne în fiecare secție, mai anunță reprezentanții BEJC.
Sâmbătă dimineața, Primăria Constanța anunța pe pagina de Facebook că “reprezentanții Primăriei Constanța au transmis către AEP și BEC solicitări de clarificare în legătură cu organizarea urnelor în secțiile de votare. Concomitent, serviciile primăriei asigură transportul și montarea, în fiecare secție de vot de pe raza municipiului Constanța, a câte cinci (5) urne distincte, una pentru fiecare tip de buletin de vot în parte”.
Dar când AEP a fost în control în mai multe secții din Constanța sâmbătă la prânz reprezentanții autorității nu au găsit 5 urne în fiecare secție, conform reprezentanților instituției electorale.
Context
Vineri, BEJ a anunțat într-un răspuns pentru ISE că Primăria Constanța nu va asigura cinci urne pe secție conform legii, cum i s-a pus în vedere de Biroul Electoral Județean Constanța (BEJC) și de cel de Circumscripție Locală (BECL). În această situație, se poate ajunge inclusiv la anularea alegerilor, dacă vor exista contestații, conform surselor ISE din structurile electorale consultate.
Primăria Constanța a invocat ”rațiuni financiare” ca justificare la faptul că amenajează doar trei urne pe secție în loc de cinci. Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța, a declarat pentru ISE că în urma unui articol publicat de ISE vineri Primăriei Constanța i s-a adus în vedere din nou să amenajeze cinci urne în fiecare secție, câte una separată pentru fiecare buletin, și nu trei urne, din care două cu pereți interiori, așa cum a amenajat primăria în prezent:
- ”Conform legii, Primarul este cel care asigură dotarea secțiilor de votare având obligativitatea de a asigura cele 5 urne necesare procesului electoral din data de 9 iunie 2024. Din informațiile pe care le dețin, atât BEJ, cât și BECL Constanța au pus în vedere Primarului municipiului Constanța să asigure respectarea legii prin dotarea fiecărei secții de votare cu 5 urne. Urmare a discuțiilor cu reprezentanți ai Primăriei, nu se vor rectifica. Au fost făcute adrese către Primărie. BEM și BEJ respectă legea. Veți fi informați cu privire la următorii pasi”, a transmis purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța pentru ISE.
ISE a scris vineri cum constănțenii vor vota duminică la alegerile locale și europarlamentare în trei urne în loc de cinci, care vor fi separate în interior printr-un perete despărțitor, decizia fiind a primăriei care a invocat ”rațiuni financiare”, după cum a declarat pentru Info Sud-Est judecătoarea Monica Vieru, președinta Biroului Electoral Municipal Constanța (BEMC).
Controversa urnelor ”comune” vine după ce, în urmă cu o săptămână, Alin Vintilă, director executiv în Primăria Constanța, i-a anunțat pe președinții secțiilor de votare din municipiu și pe locțiitorii lor că vor fi amenajate câte trei urne în fiecare secție în loc de cinci, iar două dintre ele vor fi despărțite printr-un perete interior. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când sunt organizate urne ”comune” pentru alegerile locale la Constanța, motivul fiind economisirea banilor.
Anunțul lui Vintilă a stârnit nemulțumirea mai multor președinți de secții prezenți la întâlnire care au vociferat referitor la decizia primăriei. Vintilă le-a cerut acestora ”să-l asculte până la capăt” și a spus că urnele vor fi separate în interior și că primăria a luat această decizie din ”rațiuni de cheltuire eficientă a banului public”. În municipiu sunt 211 secții de votare, deci primăria a „economisit” banii pe 422 urne.
Conform Ordonanței de Urgență 21/2024, privind organizarea alegerilor, art. 9, pct. 6 prevede: ”În situația prevăzută la alin. (1), primarii vor asigura urne pentru fiecare tip de buletin de vot”, iar conform Autorității Electorale Permanente o urnă este reprezentată de ”un singur corp”.
De subliniat că prefectul Silviu Coșa (PNL) a declarat pentru ISE că ”nu se poate vorbi de o urnă comună” pentru că sunt separate pe interior și că e o situație similară cu cea în care există mai multe “cutii” distincte, dar amplasate una lângă cealaltă. Mai multe detalii, aici.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: