Liviu Dragnea, prizonier între partenerii externi și războiul civil din PSD

Lupta dintre oamenii politici și Justiție, subiect care a unit marele PSD imediat după învestirea guvernului condus de Sorin Grindeanu, devine astăzi principalul motiv de dezbinare în rândul social-democraților.

Liviu Dragnea s-a dovedit incapabil să ducă la bun sfârșit proiectul Ordonanței de Urgenţă 13 și să onoreze, astfel, mandatul în alb pe care îl primise de la PSD pentru desemnarea premierului și punerea în aplicare a planului de guvernare.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Reculul nu a întârziat să apară, iar aura de lider suprem a lui Liviu Dragnea începe să se stingă, pe măsură ce, tot mai des, voci puternice din cadrul partidului polemizează cu șeful din Kiseleff.

Dacă până acum Liviu Dragnea a fost singurul emițător de păreri al PSD, iată că astăzi partidul de la guvernare a început să comunice pe mai multe voci.

Imediat după ce ministrul Justiției Florin Iordache și-a dat demisia, au apărut și primele reacții în cadrul partidului.

Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD, îl amenința voalat pe premierul Grindeanu și îi arunca mănușa, indirect, lui Liviu Dragnea, susținând că „Demisia domnului Iordache ne-a șocat pe noi, cei din partid, nu ne așteptam să își dea demisia. Noi nu voiam ca domnul Iordache să demisioneze din funcția de ministru (…) Dacă această demisie vine după discuția cu prim-ministrul Sorin Grindeanu, atunci o să fim puțin dezamăgiți. Dacă domnul Grindeanu a făcut presiuni, vreau să-i spun că presiunile sunt făcute peste capul partidului și ce credem noi la nivel național“.

Au urmat luările de poziție antagonice referitoare la oportunitatea unei demisii a procurorului șef al DNA, în urma deciziei CCR, care a admis că a existat un conflict juridic între Guvern și DNA, în scandalul Ordonanței 13. Dacă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, partenerul PSD la guvernare, și alți lideri social-democrați au cerut demisia Laurei Codruța Kovesi, Liviu Dragnea a afirmat că „Nu împărtășesc, nu pot să cer demisia nimănui. Există conflicte de natură constituțională iar CCR o să verifice. Nu pentru asta aș cere demisia cuiva“.

Nu în cele din urmă, subiectul săptămânii referitor la amendamentul proiectului de lege privind grațierea, depus de Șerban Nicolae, liderul grupului parlamentar al PSD și președintele Comisiei Juridice din Senatul României, a consumat cele mai dure replici în cadrul PSD.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că Guvernul nu susține amendamentul senatorului PSD, iar Liviu Dragnea a împărtășit poziția premierului, susținând că „Nu putem să sperăm că vom avea un parcurs politic corect în acest mandat, dacă nu există o oarecare vigoare în activitatea parlamentară și în inițiativele legislative. Orice parlamentar are dreptul la inițiativă legislativă, dar este nevoie de o minimă condiție. Înainte să o depună să o prezinte la grup și poate grupul îl susține și poate grupul îl ajută să formuleze textele în concordanță cu vigorile legislative. Asta nu au aflat acum colegii parlamentari (…) Eu nu susţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie. Categoric nu (…)Cer explicit colegilor să voteze împotriva amendamentelor lui Şerban Nicolae privind graţierea faptelor de corupţie“.

La rândul său, Șerban Nicolae a lăsat să se înțeleagă că în PSD nu există astăzi libertate de opinie și că partidul trebuie să depășească perioada când exista un singur lider absolut: „Declarativ, toți sunteți adepții libertății de exprimare, dar văd că vă doriți ca totul să fie stabilit foarte clar de partid, prin hotărâri ferme și care să fie aplicate militărește“, le-a spus Șerban Nicolae jurnaliștilor. „Este opinia lui Liviu Dragnea. Mă surprinde faptul că unora li se pare ciudat că unii oameni au opinii diferite. A porni de la premisa că toți trebuie să avem o opinie unică, așa cum era pe vremuri… mi se pare că este o perioadă cu mult depășită. Dreptul la opinie este unul firesc, mai ales în Parlament, acolo unde se propun dezbateri“, a mai adăugat senatorul PSD.

Corului de critici la adresa lui Dragnea se alătură și fostul premier al României, Victor Ponta, care și-a exprimat nemulțumirea față de șeful PSD și chiar și-a înaintat demisia în alb.

Este foarte limpede că în urma evenimentelor din ultimele luni, în interiorul PSD există dispute și energii care catalizează o mișcare anti-Dragnea, cum este foarte transparent că la ora actuală monolitul PSD din alegerile parlamentare începe să cunoască accente eterogene.

Coagularea unei opoziții în interiorul partidului pare că prinde contur, iar ceea ce hrănește acest proces este chiar subiectul care i-a pus pe toți la aceeași masă: lupta dintre clasa politică și Justiție.

Pentru că Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu pare că au înțeles destul de repede, forțați de reacțiile partenerilor externi ai României, că nu vor găsi sprijin pe nicăieri și nu vor putea avea o guvernare solidă dacă vor face pași înapoi de la lupta anticorupție.

Hoyt Yee, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Rex Tillerson, le-a transmis foarte clar acest lucru, în vizita pe care a întreprins-o în România între 22-23 februarie a.c.: susținem Guvernul Grindeanu, atâta vreme cât acesta nu va face pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție și va face tot posibilul ca statul de drept din România să fie întărit – aceasta a fost esența mesajului oficialului american: „Guvernul vostru a aprobat bugetul și România este printre cei câțiva aliați ai NATO din UE care au aprobat 2% din PIB pentru apărare. România a devenit un lider în NATO din punct de vedere al inițiativelor care țin de întărirea securității în această parte a Europei“. Însă „statul de drept stă la baza relațiilor dintre SUA și România (…) În ceea ce privește democrația și statul de drept, vom ajuta România să redevină și să rămână un exemplu în regiune pentru cum instituțiile pot promova prosperitatea și stabilitatea prin lupta anticorupție, dar și prin puterea instituțiilor de a-și face treaba”.

Reacțiile celor doi lideri – Grindeanu și Dragnea – în cazul amendamentului lui Șerban Nicolae arată că aceștia și-au asumat deja mesajul oficialului american.

În condițiile în care cursul euro a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, investitori străini importanți amenință cu retragerea afacerilor din România, după măsurile anunțate de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, iar cifrele Guvernului Grindeanu în primele două luni ale lui 2017 nu sunt deloc încurajatoare, datele de creștere economică ale Guvernului nefiind în concordanță cu acelea ale UE, o continuare a ofensivei împotriva Justiției ar fi fost prea mult și ar fi deraiat de pe șine proiectul lui Liviu Dragnea.

Liderul PSD pare că a făcut alegerea, asumându-și astfel ostilizarea unei facțiuni din partid.

Ultimele evenimente de pe scena politică ne arată clivaje puternice în sânul PSD. Orice reacție a liderului Dragnea, care se raliază luptei anticorupție, stârnește contrareacții din partea unor lideri PSD, la fel cum declarații sau inițiative ale unor lideri PSD care aduc atingere Justiției stârnesc reacția lui Dragnea.

Bineînțeles, poate fi și o partitură pusă în scenă de președintele Camerei Deputaților. Un joc în care lui Șerban Nicolae îi este distribuit costumul politicianului anti-Justiție, în timp ce Liviu Dragnea se erijează în apărătorul acesteia, cu un schimb de replici dur menit ca la finalul scenetei să îi aducă lui Dragnea o curățare a imaginii în fața partenerilor externi, este cât se poate de plauzibil.

Însă mult mai verosimil pare astăzi scenariul în care în PSD a fost dat semnalul războiului civil, purtat în siajul unei guvernări absurde.

Demisia lui Victor Ponta poate atrage după sine plecarea unor parlamentari PSD, sub umbrela unei noi formațiuni politice de tipul UNPR, aşa cum a făcut anterior Gabriel Oprea, acceptând apoi să colaboreze cu guvernele favorabile lui Traian Băsescu. În acest caz, majoritatea parlamentară a PSD va fi zdravăn zdruncinată, iar Liviu Dragnea va înregistra o înfrângere pe care nimeni nu și-o putea imagina în urmă cu două luni.

În PSD, mirosul de sânge devine din ce în ce mai pregnant, pe măsură ce se apropie termenul în care judecătorii Înaltei Curți vor decide soarta lui Liviu Dragnea. În cazul unei condamnări, partidul este nevoit să pregătească un nou lider, și nu trebuie să ne mire faptul că vedem, încă de pe acum, jucători scoși la încălzire.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: