Luptele de pe frontul ucrainean se întețesc după decizia statelor occidentale de a trimite tancuri Kievului/ 11 persoane au fost ucise în ultimul val de atacuri cu rachete, potrivit autorităților ucrainene

sursa foto: Pravda_Geraschenko_en/Telegram
sursa foto: Pravda_Gerashchenko_en/Telegram

Rusia a intensificat încercările de a sparge apărarea Ucrainei prin lupte grele în nordul și estul țării, subliniind nevoia Kievului de mai multe arme occidentale, au declarat vineri oficialii ucraineni, citați de Reuters.

Forțele armate ucrainene au declarat că lupte crâncene se desfășoară pe front, la o zi după ce rachete și drone rusești au ucis cel puțin 11 persoane în ceea ce pare a fi un răspuns la promisiunile aliaților occidentali de a aproviziona Ucraina cu tancuri.

Amintim că miercuri, guvernul german și-a confirmat intenția de a trimite tancuri Leopard 2 Kievului, o mișcare făcută după mai multe săptămâni de negocieri și îndemnuri internaționale, care pare să încurajeze și alte state vestice să trimită blindate grele Ucrainei,

Publicitate electorală
publicitate electorală

Decizia germană a venit la scurt timp după ce Rusia a amenințat că poporul ucrainean “va plăti prețul” pentru o eventuală hotărâre a Occidentului de a sprijini Kievul cu asemenea armament.

Atacurile recente nu au cauzat numai moartea a 11 persoane, ci și pene de curent în zece regiuni ale țării, potrivit CNBC.

Observatori ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, agenția de supraveghere nucleară a ONU, au raportat că au auzit explozii în apropierea centralei nucleare ucrainene din Zaporije, în timp ce Rusia a lovit țara cu un nou val de atacuri.

Rafael Grossi, șeful AIEA, a făcut un apel repetat pentru instituirea unei zone de securitate în jurul centralei, care este cea mai mare de acest tip din Europa și care în prezent este ocupată de forțele rusești.

Pe de cealaltă parte, un reprezentant al companiei rusești de stat pentru energie nucleară Rosenergoatom, Renat Karchaa, a calificat comentariile drept nefondate și o “provocare”.

Acesta nu este primul moment de la începerea războiului în care centrala a devenit subiectul îngrijorării comunității internaționale. Națiunile Unite au făcut declarații similare la sfârșitul lunii noiembrie, în urma unui incident similar care avusese loc în timpul unui val masiv de bombardamente în estul Ucrainei de către forțele rusești.

Luptele actuale au loc în contextul vizitei făcute joi la Odesa de către Catherina Colonnna, Ministrul francez de Externe, ca parte a eforturilor Franței de a-și consolida relația cu Ucraina și de a discuta nevoile acesteia în următoarele luni, potrivit Reuters

Colonna se afla la Odesa la scurt timp după ce raidurile cu rachete au lovit instalații esențiale pentru infrastructura energetică din regiunea înconjurătoare, provocând pene de curent în oraș.

“A trecut un an de când Rusia a lansat acest război săvârșind atrocități și crime. Ceea ce am văzut în această dimineață, cu lovituri asupra infrastructurii ucrainene, nu este purtarea unui război, ci  a crimelor de război”, a declarat ea pentru pentru postul de televiziune TFI din Odesa.

.Vizita Catherinei Colonna are loc la doar câteva zile după ce centrul istoric al orașului Odesa a fost desemnat drept sit al patrimoniului mondial aflat în pericol de către UNESCO.

În ciuda acestui fapt, autoritățile rusești au caracterizat desemnarea drept o încălcare a procedurilor obișnuite în spatele cărora se află motivații politice, transmite France 24.

“A fost pregătită în grabă, fără a respecta standardele înalte actuale ale UNESCO”, a declarat ministerul rus de externe, subliniind că doar șase țări au votat în favoarea ei.

Moscova a subliniat “trecutul istoric glorios al Odesa ca parte a statului rus”, insistând că singura amenințare cu care se confruntă orașul portuar este reprezentată de “regimul naționalist din Ucraina”, care a demolat o serie de monumente.

Decizia statelor vestice de a susține Kievul cu blindate grele introduce un nou factor într-o situație care devine din ce în ce mai complicată, din punct de vedere militar și diplomatic.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: