Étienne Schneider, ministrul Sănătăţii al Marelui Ducat de Luxemburg, a explicat în această lună motivele pentru care a depus în Parlament un proiect de lege care vizează legalizarea consumului la discreţie a cannabisului în ţara sa. Parlamentul va lua decizia în toamnă iar intrarea legii în vigoare este preconizată pentru începutul anului 2021.
Marele Ducat de Luxemburg va deveni primul stat european care legalizează drogul, după ce, din 2013, Uruguay a devenit prima ţară din lume în acest sens. Canada a legalizat cannabis-ul în 2018 iar câteva state din SUA, cum ar fi Colorado, au făcut şi ele acest pas. În Amsterdam, în cafenele, este permis consumul a maxim 30 de grame de cannabis.
Demnitarul luxemburghez a explicat motivul fundamental al deciziei sale: în ultimii 50 de ani, legislaţia anti-drog pe care statul a aplicat-o nu a funcţionat. Consumul nu s-a redus, dimpotrivă. În plus, a mai adăugat ministrul Sănătăţii, interzicerea drogurilor le-a făcut şi mai atractive pentru tineri. Obiectivul principal al legalizării consumului de cannabis în Luxemburg – a mai menţionat Étienne Schneider, este acela de a controla producţia şi aprovizionarea făcută de traficanţi. Şi, desigur, sporirea veniturilor statului pentru că taxele nu vor fi deloc mici.
Cotidianul luxemburghez „L’Essentiel” atrage atenţia asupra unui aspect legal: Marele Ducat de Luxemburg este semnatar a numeroase convenţii şi acorduri internaţionale care interzic producţia şi vânzarea legală a drogurilor. Cum o încălcare a acestor documente ar atrage, teoretic, sancţiuni, oficialii luxemburghezi au început deja discuţii în forurile ONU cu sediile la New York, Geneva şi Viena pentru a reglementa internaţional noul cadru juridic care va permite consumul de cannabis.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: