Procurorii și judecătorii din România au impresionat printr-un gest fără precedent, iar prin solidaritatea de care au dat dovadă treptele Palatului de Justiție din București au devenit rapid neîncăpătoare la protestul tăcut din 18 decembrie. În jur de 500 de procurori și judecători au tras astfel un semnal de alarmă cu privire la modificările aduse legilor justiției, în liniște, prin simpla lor prezență pe treptele Curții de Apel București. Judecătorii și procurorii au ținut în mâini foi albe pe care era scris jurământul de credință al magistraților: ”Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire”. Astfel, aceștia și-au exprimat temerea că, odată adoptate modificările propuse în Parlament, magistrații nu își vor mai putea respecta jurământul.
La finalul protestului, magistrații au aprins lanternele telefonelor mobile, asemenea protestatarilor din Piața Victoriei care, la începutul acestui an, au produs cele mai mari mișcări de stradă după Revoluție, împotriva Ordonanței 13 de modificare a Codurilor Penale. Atunci, 600.000 de români din toată țara au ieșit în stradă pentru a opri tăvălugul împotriva Justiției și statului de drept. Protestele, care au avut un impact fabulos în presa internațională, dar și reacțiile extrem de dure ale ambasadelor străine, Uniunii Europene și aliaților strategici ai României, au determinat Executivul, condus la acea vreme de premierul Sorin Grindeanu, să retragă OUG 13. Încercările de modificare a legilor justiției au mers, însă, mai departe, într-un ritm accelerat și, în cele din urmă, au îmbrăcat o formă mult mai agresivă. Așa se face că, astăzi, prin propunerile înaintate în Parlament, nu numai segmentul anticorupției este afectat, ci întreg sistemul judiciar.
Judecătorii și procurorii care au protestat în fața Curții de Apel București au venit și au plecat în aplauzele celor câteva sute de oameni care îi priveau de pe celălalt trotuar și care au venit să își arate susținerea și admirația pentru magistrații care au avut curajul să se expună în cadrul unui protest fără precedent în România. Pe parcursul aceleiași zile au fost organizate mai multe proteste și în alte orașe din țară: Constanța, Cluj, Brașov, Satu Mare, Brăila, Bacău, Galați ș.a.m.d.
Patru procurori din cadrul DNA Constanța s-au alăturat protestului magistraților organizat în fața Curții de Apel București în 18 decembrie. Andrei Bodean, Ciprian Bodu, Gabriela Stanciu și Constantin Conortos sunt cei patru procurori anticorupție care au mers la București pentru a se alătura judecătorilor și colegilor procurori din celelalte parchete. În general, cei mai mulți dintre procurori și judecători sunt extrem de rezervați în declarații, însă, de această dată, mai mulți magistrați au simțit nevoia să vorbească și să își asume o poziție publică prin care să atragă atenția asupra urmărilor pe care le-ar putea avea o eventuală adoptare a modificărilor legilor justiției.
Procurorul Ciprian Bodu de la DNA Constanța: ”Dacă propunerile sunt adoptate, statul de drept devine o iluzie“
Și procurorul Ciprian Bodu, din cadrul DNA Constanța, cel care l-a trimis în judecată pe ÎPS Teodosie, în februarie 2017, s-a alăturat colegilor săi din alte parchete, în cadrul protestelor din Constanța și București, și a transmis un semnal de alarmă cu privire la încălcarea convențiilor europene împotriva corupției, dar și la viitorul statului de drept care ”va deveni o iluzie” dacă propunerile de modificare a legilor justiției vor fi adoptate: ”În acord cu majoritatea magistraților care s-au reunit să dezbată propunerile de modificare a Codurilor, am concluzionat că acestea încalcă grav atât principii constituționale pe care se bazează procesul penal, cât și Convenții europene împotriva corupției, subordonând justiția intereselor persoanelor care încalcă legea. Dacă oricare dintre aceste propuneri sau toate sunt adoptate, statul de drept devine o iluzie”.
Procurorul Andrei Bodean de la DNA Constanța: ”Nici măcar infractorii nu mai sunt în siguranță. Și fiicele, și soțiile lor pot fi tâlhărite”
Încă de dimineață, un alt procuror din DNA Constanța a ieșit în spațiul public cu o declarație dură referitoare la efectele dezastruoase pe care le-ar putea avea adoptarea propunerilor halucinante înaintate spre modificare. Andrei Bodean, procurorul care i-a trimis în judecată, printre alții, și pe Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, a declarat că s-a alăturat protestului pentru că ”nimeni nu va mai fi în siguranță dacă modificările vor intra în vigoare”: ”Sunt aici ca să arăt tâmplarilor și muncitorilor că legile sunt lucruri serioase. Dacă modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală intră în vigoare, activitatea noastră, a tuturor, va fi blocată. Niciun procuror, indiferent că lucrează la DNA sau alte parchete, nu își va mai putea face treaba. Nimeni nu va mai fi în siguranță. Nici măcar infractorii nu vor mai fi în siguranță. Și fiicele infractorilor pot fi călcate pe trecere și soțiile lor pot fi tâlhărite”, a declarat pentru Info Sud-Est procurorul Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanța.
Reacții dure au avut și Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, Radu Gavriș, șeful Serviciului Omoruri din cadrul Poliției București, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul TelDrum, dar și mai mulți judecători și procurori care au transmis mesaje fie pe rețelele de socializare, fie în mass-media. În 2 octombrie 2017 a fost dat publicității un memoriu asumat de 4000 de magistrați prin care peste jumătate dintre procurorii și judecătorii români i-au cerut ministrului Justiției Tudorel Toader și premierului Mihai Tudose să retragă proiectul de modificare a legilor justiției.
Broșura prin care procurorii explică tuturor, prin exemple concrete, ce ar însemna adoptarea modificărilor legilor justiției
Nu mai departe de ieri, Asociația Procurorilor din România a dat publicității o broșură cu exemple concrete privind efectele distrugătoare pe care le pot avea modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Procurorii au încercat să vină în ajutorul celor care nu au cunoștințe juridice pentru a înțelege toată lumea gravitatea situației în care ne-am putea afla în curând. Procurorii au preluat textele modificate de parlamentari și le-au aplicat pe exemple inspirate din activitățile practice ale magistraților, într-un limbaj mult simplificat, pentru a putea fi cât mai ușor de înțeles de cetățeni.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: