Un schimb de teritorii între Serbia şi Kosovo, prin care sârbii să primească Nordul fostei provincii iugoslave (regiune unde sunt majoritari) iar Kosovo să accepte regiunea Preševo (din Sudul Serbiei, locuită majoritar de albanezi), nu este considerată de locuitorii din Albania şi Kosovo drept o opţiune acceptabilă nici în condiţiile în care acest lucru ar duce la recunoaşterea internaţională a statului Kosovo, la aderarea Kosovo la ONU sau chiar la unirea dintre Albania şi Kosovo.
Un sondaj efectuat la sfârşitul anului 2018 şi în 2019 de către Fundaţiile pentru Societăţi Deschise din Albania şi Kosovo a fost făcut public la începutul anului de media din Albania şi Kosovo şi la începutul lunii mai în Serbia. Conform datelor obţinute, 75% dintre albanezii din Albania şi 64% dintre albanezii din Kosovo pledează pentru un stat unificat între Albania şi Kosovo, a relatat „Tirana Times” la 14 ianuarie şi agenţia sârbă de presă Tanjug, la 7 mai, preluată de cel mai important cotidian din Belgrad, „Politika”.
Doar 23% dintre albanezii din Albania şi 17% dintre cei din Kosovo consideră că o unire a ţărilor lor nu este posibilă.
În rândul respondenţilor care cred în unificarea celor două state, majoritatea locuitorilor din Kosovo crede că acest lucru se va întâmpla în următorii 5 ani (39%) în timp ce în Albania majoritatea consideră că această unire se va produce într-un interval de 10 ani.
În ceea ce priveşte atitudinea oficială a Albaniei faţă de Kosovo, respondenţii din Albania şi Kosovo sunt de părere că Albania este „fratele mai mare” al Kosovo.
Locuitorii celor două state au desemnat şi o listă a ţărilor pe care le consideră „cele mai prietenoase”: Germania, Italia, Franţa, SUA, Croaţia şi Turcia.
Kosovo, o fostă provincie sârbă locuită în proporţie de peste 90% de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008 dar nu a reuşit, de atunci, să adune o recunoaştere internaţională substanţială, îndeosebi în urma opoziţiei Serbiei şi aliatului acesteia, Federaţia Rusă. Kosovo, cu o populaţie de aproximativ 2 milioane locuitori, nu a fost recunoscută oficial nici de toate statele membre ale Uniunii Europene (de pildă, de România) şi nici nu este membru al ONU.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: